Iftar – O tradiție care a intrat în patrimoniul UNESCO

UNESCO a validat miercuri înscrierea „tradiţiilor socioculturale” ale iftarului – masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan – în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului şi Turciei, informează AFP.

Iftar face parte dintre tradiţiile comunitare a căror importanţă a fost recunoscută de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana.

„Iftar (denumit şi ‘eftari’ sau ‘iftor’ în ţările vizate) se desfăşoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase şi ceremoniale”, au explicat reprezentanţii UNESCO.

Marcând întreruperea postului, „el ia adeseori forma unor reuniuni sau a unor mese, consolidând legăturile familiale şi comunitare şi promovând întrajutorarea, solidaritatea şi schimburile sociale”, a adăugat această agenţie culturală din cadrul ONU.

UNESCO subliniază că practicarea iftarului „se transmite în general în sânul familiilor” şi că „tinerii şi copii primesc adeseori sarcina de a pregăti preparatele culinare în timpul acestor mese tradiţionale”.

În mai multe ţări musulmane, iftar este marcat în mod tradiţional prin mâncarea unei curmale – sau a unei măsline în Turcia -, însoţită de apă sau de ceai. Reţetele mâncărurilor şi cele ale produselor de patiserie servite în timpul acestor mese variază foarte mult de la o regiune la alta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.