Iliescu: Pe vremea mea, nota 10 nu se dădea la oricine, era teoria unora că 10 aparţine lui Dumnezeu

 

Ion Iliescu a povestit luni că, pe vremea lui, Bacalaureatul era mai dificil decât este în prezent, iar numărul de elevi care susţineau acest examen era mult mai mic, însă aceştia erau mai implicaţi în procesul de învăţământ şi făceau dezbateri pe diverse teme, precum „Capitalul” lui Karl Marx.

„(Situaţia actuală – n.r.) necesită o analiză mai serioasă, mai profundă. Pe de o parte, este şi efectul diluării, s-a extins foarte mult cuprinderea învăţământului. Eu aparţin de o generaţie când liceenii, absolvenţii, erau probabil 10% dintr-o generaţie. Acum văd că sunt foarte mulţi, ceea ce a dus la diluarea liceelor. Era o selecţie foarte severă după învăţământul primar”, a spus preşedintele de onoare al PSD.

Iliescu a explicat că acum lucrurile se raportează la o masă mult mai mare de tineri, datorată unei „creşteri cantitative a oamenilor”, şi în prezent există diverse „defecţiuni” în concepţia examenului. Fostul preşedinte a explicat că în vremea sa nu exista Bacalaureat la nivel naţional, astfel încât la nivelul liceului se forma o comisie din care făceau parte cei mai buni profesori.

„Pe vremea mea, 10 nu se dădea la oricine. Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiunea, iar asta aparţine lui Dumnezeu. 9 e notă la nivel de profesor, care elev ajunge la nivelul profesorului, iar nota 8 era o notă de vârf pentru elev”, a mai povestit Ion Iliescu, precizând că astfel mediile elevilor, chiar a şefilor de promoţie, erau mai mici decât astăzi.

Pe de altă parte, preşedintele de onoare al PSD a spus că elevii erau mai implicaţi în actul educaţional şi existau „preocupări intelectuale”, astfel încât la orele de dirigenţie se organizau dezbateri pe diverse teme.

„Noi puteam dezbăte, ca elev de liceu, pe teme foarte serioase. Făceam o dezbatere despre lui Marx, ce este ăsta, şi dispute. Unii veneau să minimalizeze, să spună că e o compilaţie din Adam Smith şi aşa mai departe. Puştani de 17 ani ne permiteam să intrăm în discuţii de acest fel sau pe teme de genetică. Era la ordinea zilei”, a povestit Ion Iliescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.