Iliescu: Regionalizarea, o temă mai veche care se concretizează deja

Regionalizarea este o temă mai veche care se concretizează deja, a declarat marţi fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD.

„Avem aceste opt regiuni care reflectă un proces şi european. Discuţia este locul, rolul şi atribuţiunile acestor regiuni şi instituţiilor care se vor crea. Sunt modele europene, există modelul franţuzesc, au regiuni şi departamente, noi am avea regiuni şi judeţe. Deci există şi modele europene, experienţa acumulată a relaţiilor noastre cu structurile europene, Uniunea Europeană, şi se pot concretiza mult mai bine acum toate aceste elemente ce atribuţii pot fi conferite regiunilor, că altminteri pot fi diverse. (…) Acum am revenit la perioada ante-Ceauşescu”, a afirmat fostul şef de stat la Fundaţia Europeană Titulescu.

În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Ion Iliescu a reamintit că în 2003 acest proces a fost legat şi de perspectiva intrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

„Principalele modificări promovate atunci erau legate tocmai de această perspectivă a viitorului nostru statut de membru al NATO şi al Uniunii Europene. Deci, modificarea atunci mai ales era substanţa – statutul nostru internaţional. Dar, indiferent de acest lucru, s-a creat o comisie şi în Parlament s-a lucrat mult, m-am întâlnit şi eu cu această comisie parlamentară, Boc era vicepreşedinte al aceste comisii constituţionale. Deci s-a lucrat serios atunci, s-au studiat tot fel de sugestii, propuneri, şi s-a ajuns la nişte formule. Încă nu e prea târziu nici acum, pentru că despre modificările necesare s-a vorbit încă de anul trecut înaintea alegerilor. Aşa că, dacă se lucrează cu seriozitate, cu profesionişti, într-o lună-două se poate contura sfera unor modificări utile şi necesare la momentul actual”, a precizat preşedintele de onoare al PSD.

În opinia lui Iliescu, sunt păreri noi care trebuie studiate, adăugând că discuţia unui parlament bicameral sau unicameral a existat încă de la redactarea primei Constituţii post-decembriste.

„Suntem o ţară relativ mare, a şaptea ţară în context european, şi toate ţările, chiar mai mici decât noi, au două Camere. (…) Din acest punct de vedere a prevalat şi tradiţia noastră istorică – existenţa Senatului încă din secolul al XIX-lea şi practica europeană. Dar nu vreau să mă pronunţ, avem o armată de specialişti”, a conchis Iliescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.