Imagine a durerii din Gaza, declarată fotografia anului

Fotografia emoţionantă a unei femei palestiniene îndoliate, care o ţine în braţe pe nepoţica ei, ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza, a câştigat joi principalul trofeu la ediţia din 2024 a concursului World Press Photo.

Această imagine surprinsă de Mohammed Salem, fotograf al agenţiei de presă Reuters, o arată pe Inas Abu Maamar legănând în braţele sale trupul neînsufleţit al nepoatei ei de cinci ani, Saly, ucisă alături de mama şi de sora ei de o rachetă care a căzut peste casa lor din Khan Yunis, în octombrie. Fotografia lui Mohammed Salem s-a impus la categoria „Photo of the Year” („Fotografia anului”).

Fotograful se afla la spitalul Nasser din Khan Yunis pe 17 octombrie în momentul în care a văzut-o la morgă pe Inas Abu Maamar, în vârstă de 36 de ani, plângând şi ţinând în braţe trupul micuţei, învelit într-o pânză albă.

Fotografia a fost realizată la 10 zile după începutul conflictului, declanşat de un atac fără precedent comis de organizaţia teroristă Hamas în Israel.

„A fost un moment emoţionant şi trist şi am simţit că imaginea rezuma în sens larg tot ceea ce se petrecea în Fâşia Gaza”, a declarat Mohammed Salem, citat în comunicatul publicat de World Press Photo, un prestigios concurs de fotojurnalism.

„Este cu adevărat o imagine profund emoţionantă”, a afirmat Fiona Shields, preşedinta juriului. „O dată ce ai văzut-o, îţi rămâne în minte”, a adăugat ea.

Fotografia desemnată câştigătoare este „un fel de mesaj literal şi metaforic despre oroarea şi inutilitatea războiului” şi reprezintă „un argument incredibil de puternic în favoarea păcii”, a mai spus Fiona Shields.

Sud-africanca Lee-Ann Olwage, care lucrează pentru revista GEO, a câştigat premiul secţiunii „Story of the Year” („Povestea anului”) cu un portret intim al unei familii malgaşe care trăieşte alături de un vârstnic diagnosticat cu demenţă.

„Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei şi a îngrijirii medicale”, au declarat membrii juriului.

„Seria de imagini a fost compusă cu căldură sufletească şi tandreţe, reamintind publicului iubirea şi intimitatea care sunt necesare în perioadele de război şi de agresiune din lumea întreagă”, au adăugat ei.

Fotograful venezuelean Alejandro Cegarra a câştigat premiul decernat în categoria „Long-Term Project” („Proiect pe Termen Lung”) cu imaginile sale monocrome ale unor migranţi şi solicitanţi de azil care încearcă să traverseze graniţa sudică a Mexicului, realizate pentru cotidianul The New York Times şi agenţia Bloomberg.

Trăind el însuşi experienţa unui migrant, Alejandro Cegarra „a oferit o perspectivă sensibilă, centrată pe umanitate”, evidenţiind rezistenţa migranţilor, au precizat membrii juriului.

În categoria „Open Format” („Format Deschis”), ucraineana Julia Kochetova a fost desemnată câştigătoare graţie site-ului ei, care „asociază fotojurnalismul cu stilul documentar personal al unui jurnal intim pentru a arăta lumii ceea ce înseamnă să trăieşti alături de un război devenit o realitate cotidiană”, potrivit juriului.

Fotografiile premiate la ediţia din 2024 a concursului World Press Photo au fost selecţionate dintre cele 61.062 de imagini transmise de 3.851 de fotografi din 130 de ţări. Ele vor fi expuse la biserica Nieuwe Kerk din Amsterdam până pe 14 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

22 de Comentarii

  1. Da poze cu Copii si parinti despicati striviti si imbratisati Sau care isi dau duhul agonizand de DURERE si deznadejde si care nu au Nici o modalitate de aparare nu a.ti gasit pe TELEGRAM…EHEEEE!

  2. Sa sufere
    Pe 7 oct se bucura si sarbatorea impreuna cu toata rasa sa imputita si terorista uciderea fara mila a peste o mie de nevinovati israelieni de la bebelusi la femei si batrani cu parul alb .
    Crime ingrozitoare si violuri comise de fratii rudele si concetatenii ei odiosi .
    Karma

  3. Asta se poate numi cu adevarat RUSINEA OMENIRII . O lume intreaga tine gatul sub cizma Sio-Israeliana.
    Cinste Iran’ului- singura tara demna cu adevarat in acest caz.

  4. Și?
    Cu ce-o ajută pe femeia asta din poză?
    Au fost uciși în medie o sută de copiii pe zi în Gaza, genocid nu alta. Lumea tace și întoarce privirea într-o partea.

  5. Dar cand tovarasii hamasi decapitau pe 7 Oct 2023 copiii evreilor de fatza cu parintii, cand violau mamele in fatza copiilor si sotilor, iar apoi ii impuscau pe toti, sau cand luau ostatici bebelusi, ce imagini erau acelea?
    Tineau cumva de specia umana, sau de o specie animalica? Nici animalele nu fac toata gama completa, se rezuma doar la ucidere.
    Aceea ar trebui sa fie imaginea unei fotografii cu titlul: ,,Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”……[Rumburak]

  6. Lucrurile astea se intampla in Palestina de peste 75 ani, de la infiintarea statului terorist Israel !!!
    Chiar daca trecem cu vederea faptul ca evreilor li s-a dat o tara in care traiau deja oameni, de peste 75 ani nu sunt multumiti cu ce au primit in urma actului criminal al ONU din 1947, si ataca si omoara in continuu arabi si palestinieni…
    ONU ar trebui sa anuleze rezolutia 181/1947 prin care s-a infiintat statul terorist Israel, dar nu poate din cauza altui stat terorist, care a girat aceasta crima… Oricum, evreii au cerut expulzarea de pe planeta Terra a secretarului general al ONU, pentru ca a declarat ca ce se intampla in Gaza sunt crime impotriva umanitatii…
    Slava H !

  7. Ce tragedie..
    In timp ce omenirea se „emotioneaza” privnd asfel de fotografii, oamenii din Gaza mor de foame si de gloante… asta NU emotioneaza, insa…
    Omenirea e azi mai rau decat in perioada Razboiului Rece: lipsa de LIDERI RESPONSABILI a dus omenirea in pragul celui de-al 3-lea razboi mondial…
    Industria de armament duduie, oamenii mor.

  8. Fratii mulsulmani sunt insensibili la aceasta fotografie? Pot sa ii acorde viza intr-o tara araba. Sau trebuie sa ne sensibilizam noi, fraierii de europeni. Am aceeasi atitudine fata de aceasta femeie precum a avut ea cand a vazut copii morti in 7 octombrie.

  9. Comentariul de la 13:34, care face apologia genocidului, indiferent de motiv, este surprinzator (sau nu) lasat sa treaca, in timp ce numai vaga aluzie la greselile „alesilor” face sa apara plini de indignare toti cerberii lui Ilie Vuvuzea.
    Acest minunat sistem se numeste democratie, pentru ca iata, poporul conduce si implicit poporul cenzureaza. Nu se spune insa care popor…

  10. Istoria statului Israel a inceput pe 7 octombrie ,ma ???Cate crime si torturi au suportat palestinienii din cauza Ca noi veniti nu au venit in pace acasa la ei ci au venit sa.i elimine fizic?

  11. 7 OCTOMBRIE!! Atunci aceasta femeie canta si dansa de bucurie cand poate sotul ei, fratele ei, tatal ei ucidea fara mila tineri educati, tineri nevinovati, familii intregi, batrani. Roata vietii se intoarce.

  12. „Mohammed Salem, fotograf al agenţiei de presă Reuters”…dar despre israelitii ucisi de hamas si organizatiile teroriste care, se stie, se folosesc de femeile si copiii lor, ca scut…nimic? dubla masura si limba despicata a sarpelui…despre afganistan nimic? despre alte parti ale lumii nimic? nu mai tineti partea nici unuia! nimic nu este corect si drept intr-un razboi, fabricat de „ielite” pentru a ridica s a ta n a. pe varsare de sange nevinovat se ridica templul lui solomon, care aduce venirea unui fals mesia la care va veti inchina toti…

  13. imaginile masacrului facut de Hamas in Israel in octombrie anul trecut,nu pot fi publicate
    In Vechiul Testament, Osea 8, versetul 7, profetul spune: „Caci ei seamana vantul si vor secera furtuna”

  14. Incepând de la Irod evreul care a ucis 12000 de prunci doar ca să fie si Iisus printre ei o asemenea crimă impotriva copiilor complet nevonovati nu s- a mai intâmplat.Și totuși există inși care să se numească oameni intregi la cap si să sustină izraelul nazist sionist extremist?? I- e rusine omenirii de asemenea specimene ratate si frustrate care au privit manipulările lui Satanyahu de la televizor ca reale la fel ca si ale lui Zelea turabtul si nebunul care tot cu minciunile presei a devenit o victimă.Si asta in timp ce nimeni nu arata cu adevărat ce se intâmplă in Gaza de atătea luni.Sper ca dreptatea să isi arate fața până la urmă si răzbunarea lui Dumnezeu să fie pe măsură aupra vinovatilor dar si a susținătorilor de criminali.

  15. O fotografie cât o mie de cuvinte, pentru toți viteji trotinetari din spatele tastaturii,care visează la bravuri eroice pe front și rup de mama focului pe genunchi din cuv ruși ,să vadă ce înseamnă o dimensiune a consecințelor războiului,să se gândească de două ori daca mai vor războaie in loc de pace

  16. Ma intreb care este geneza acestui articol. Cum a aparut el. Pare o propaganda Hamas. Nu stiu daca este preluat din alte ziare/siteuri sau este original. Daca nu le este bine in Gaza sa incerce sa plece, asa cum au facut cateva miloane de sirieni, care, majoritatea au ales, ca sa vezi, Europa, in loc de tarile arabe.

  17. O groaznica greseala este de a victimiza / culpabiliza popoare/ etni, durerile si vinile sunt strict personale – orice comentariu este o ipocrizie fara limite. Cei care comentati considerati ca actiunile decidentilor actuali sunt ceea ce simtiti si ganditi? Oare durerile si simtirile, oricarui dintre noi, pot fi apreciate pe scari valorice? Ca-s evrei cei care pierd apropiati, ca-s musulmani, viata este strict unic si personal, iar durerile pierderilor nu pot fi etalonate. Insa privind global, sunt oare diferente atat de mari dintre nazisti care pentru fiecare soldat pierdut se sacrificau minim zece vieti din randul inamicilor, am inteles ca evrei au avut pierderi la 07 octombrie de cateva sute, oare in numele organizatie hamas, cate mii de palestinieni au platit cu viata ori integritatea fizica? Exterminarea de natii si popoare ar trebui sa ne oripileze, nici noua nu se stie cand ne v-a veni vremea.

  18. Doamne, vezi-ne Doamne sufletele pustiite de ură și de stricăciune de toate felurile! Ce poate construi omul pe lumea aceasta, dacă pământul pe care îl calcă și-i face umbră, îl umple de sânge? Și dacă bucurie își face din moarte și altă simțire nu mai lasă în inima sa, moartea îl umple cu totul. Nimic din ce are nu îl face viu, nici inima sa, nici sufletul, nici mintea și mici toate cele care le-a adunat întru ură.

  19. bideu cu robinet donaldul cashner&friedman nu cred in lacrimi ci doar in vile construite in Gaza cu vedere spre mare si spre terminalul gazoductului la vita e bella

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.