Imigranții: procentele puțin discutate care ar trebui să pună pe gânduri Europa

O dimesiune extrem de importantă a crizei imigranților a fost puțin observată – sexul, mai bine zis procentul bărbaților și al femeilor – scrie pentru Politico Valerie Hudson, profesor la A&M University din Texas.

Potrivit rapoartelor oficiale, majoritatea imigranților sunt bărbați tineri, necăsătoriți sau fără partenere. De fapt, raportul dintre bărbați și femei printre imigranți este mai mare decât cel din China în unele cazuri, iar aceasta ar putea modifica în mod dramatic echilibrul de gen în Europa pe anumite segmente de vârstă.

Că Statele Unite sau Europa ar trebui să ia în calcul acest raport în momentul în care primesc imigranți poate suna sexist, însă studiile au arătat că societățile dominate numeric de bărbați sunt mai violente și mai înclinate către rele tratamente aplicate femeilor. Primele informații despre agresiunile din noaptea dintre ani de la Koln arată că acestea ar fi fot comise de imigranți de origine arabă și nord-africană. Informațiile nu sunt încă confirmate, însă de ce ar periclita Europa modelul social bazat pe egalitatea între sexe, acolo unde a devenit portdrapel la nivel mondial?

Este firesc ca din Irak, Siria și Afganistan să fugă un număr mare de barbați – ei riscă primii să fie uciși sau să se alăture milițiilor jihadiste sub această amenințare. Dar rezultatul este că 66,26% dintre imigranții sosiți în Italia și Grecia anul trecut sunt bărbați – așa arată Organizația Internațională pentru Migrație.

Disproporția nu pare mare, însă devine clar că este mare în momentul în care vedem cine sunt acești bărbați. Unii dintre ei vor fi, probabil, urmați de soțiile și copiii lor, dacă vor primi drept de azil, însă 20% dintre ei au sub 18 ani, iar OMI estimează că 90% dintre acești minori care se află acum în Europa nu sunt însoțiți și sunt bărbați. Ei bine, având în vedere că nu sunt însoțiți, este aproape garantat că vor primi azil, fiind minori. Și tot pentru că sunt minori, ei nu vor primi dreptul de a-și aduce în Europa soțiile (în cazul în care sunt căsătoriți), pentru că CEDO a decis că statele UE nu sunt obligate să recunoască căsătoriile între minori.

Pentru a vedea cum afectează acest val de bărbați tineri o țară a fost luat cazul Suediei, pentru că are cele mai transparente statistici. Iată cifrele. La final de noiembrie, 71% dintre toți imigranții sosiți în 2015 în Suedia erau bărbați. Peste 21% dintre imigranți erau minori neînsoțiți. Pentru minorii însoțiți, raportul băieți/fete este de 1,16, însă pentru cei neînsoțiți, raportul este de 11,3 băieți la o fată. Adică aproape 90% dintre minorii neînsoțiți sunt bărbați. În fiecare zi au intrat în Suedia 90 de băieți neînsoțiți și doar opt fete neînsoțite.

Se pare că peste jumătate dintre acești băieți au 16 sau 17 ani. Când numărul acestor imigranți se adaugă la situația actuala din Suedia pe acest segment de vârstă (103.299 bărbați și 96.524 fete), se ajunge la situația în care în această țară vor fi 121.914 baieti de 16-17 ani, la 99.079 fete de aceeași vârstă. Cu timpul, această anormalitate va ajunge să marcheze segmentele celor cu vârste adulte. Iar raportul dintre bărbați și femei la vârsta adolescenței și la vârste adulte este cel mai important pentru stabilitatea socială.

Noul guvern liberal canadian condus de Justin Trudeau se gândește la această stabilitate. A anunțat că din 2016 nu va accepta decât femei, copii însoțiți și familii din Siria. Vor fi excluși minorii de sex masculin neînsoțiți și bărbații singuri, în special adolescenții și tinerii.

Teama de atentate poate fi o explicație, pentru că atacatorii sunt în general bărbați tineri care nu au familie și copii. Până și Statul Islamic nu le recomandă luptătorilor să aibă copii, pentru că asta îi face să fie reticenți când vine vorba de acțiunile militare și de atentate sinucigașe, mai cu seamă.

Însă nu doar această psihoză a terorismului ar trebui să fie motivul pentru echilibrarea raportului de gen în rândul imigranților. Studiile arată că disproporțiile dintre bărbați și femei într-o societate duc la creșterea ratei criminalității. Când bărbații tineri nu reușesc să întemeieze o familie, aceste tendințe se agravează. Apar și relele tratamente aplicate femeilor, se dezvoltă prostituția.

În unele state din Europa, voluntarii fac cursuri speciale cu imigranții pentru a le explica cât de diferit este statutul femeilor în Europa față de țările lor de origine. Însă din cauza numărului disproporționat de mare de băieți, aceste cursuri ar putea să aibă efecte reduse. Și nu este vorba doar despre tinerii și minorii necăsătoriți, ci și chiar de cei căsătoriți, care însă își lasă soțiile în taberele de refugiați din Iordania și Turcia, în condiții mizere și supuse abuzurilor și nu doresc întotdeauna să-și întregească familia.

Este limpede că avem de-a face cu o criză umanitara și lucrul acesta trebuie să ne preocupe, însă politicienii ar trebui să se gândească și la consecințele pe termen lung, așa cum o fac deja politicienii canadieni. Abordarea lor merita atenție și poate fi adaptată. Până la urmă, dacă în țările de origine ale imigranților există un echilibru al sexelor, nu este bizar ca Vestul să accepte preponderent bărbați?

Antropologul Barbara Miller susține că echilibrul între sexe este ”un bun public” care trebuie protejat. În Europa, a ajunge la una dintre cele mai dezechilibrate situații sub acest aspect ar fi o tragedie pentru bărbații și femeile de pe acest comntinent deopotrivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.