Situație fără ieșire pentru Ucraina, dar și pentru Europa

În urmă cu mai puțin de un an, The Wall Street Journal. The New York Times și The Washington Post scriau despre o iminentă contraofensivă ucraineană care va sparge defensiva rusă și va ajunge să recupereze teritoriile sudice, punând presiune mare pe Crimeea. Despre pregătirea contraofensivei s-a vorbit până la începutul verii anului 2023 pentru ca, brusc, să aflăm că aceasta începuse cu săptămâni bune înainte și că era un mare succes. Doar că acea operațiune a armatei ucrainene, la care au contribuit informațiile serviciilor occidentale și poate chiar generali occidentali, nu reușea să recupereze niciun teritoriu.

Una dintre principalele surse de informare pentru ziarele amintite mai sus era The Institute for the Study of War. Fondatoarea acestui institute neoconservator este Kimberly Kagan, istoric militar soția lui Frederick Kagan, istoric militar și fratele lui Robert Kagan, soțul Victoriei Nuland și fondatorul Project for a New American Century – think-tankul care a facut un lobby intens pentru războiul din Irak, convingându-l în cele din urma pe președintele George W. Bush să facă acest pas. Familia Kagan a cultivat relații apropiate cu Departamentul Apărării și, în 2012, generalul David Petraeus a devenit consilier al Institutului. Au fost cultivate și relații șe cu mari contactori ai Pentagonului, care au contribuit cu fonduri și pentru institutul familiei Kagan și al altor neoconservatori din bula de la Washington: General Dynamics, Raytehon și alte companii despre care întreaga Europa, în special țările din Europa de Est, vor auzi tot mai mult, pe măsură ce se vor semna și derula contractele de înarmare.

Pe 5 aprilie, cu o zi înainte de apariția unui articol The Washington Post cu o cu totul altă optică asupra războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului prezenta succesele armatei ucrainene – ”una dintre cele mai mari serii de lovituri cu drone împotriva facilităților militare din Rusia, vizând cel puțin patru baze aeriene, în noaptea de 4 spre cinci aprilie”.

Pe 6 aprilie, organizația condusă de familia Kagan-Nuland arăta că Ucraina nu are suficientă muniție și arme cu raza lungă de acțiune pentru a lovi concentrările de trupe ruse din spatele frontului. Pentru Institutul pentru Studiului Războiului o contraofensivă ucraineană este înca posibilă, iar condiția este trimiterea muniției și armelor necesare.

Iar pe 4 aprilie, același Institut scria despre declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului cum că NATO și Rusia sunt „în confruntare directă”, comentând astfel: ”cel mai probabil, este parte din intensificarea operațiunilor informaționale actuale menite să forțeze Vestul să intre într-o faza de auto-descurajare”.

În ultimele luni observăm un ”divorț” discret între marile ziare americane și think-tankurile războinice de la Washington. Ultimul episod din acest proces are în centru The Washington Post, ziarul deținut de mogulul Jeff Bezos, care a publicat, pe 6 aprilie, un articol despre ”opțiunule tot mai proaste ale lui Zelensky, fără cale de ieșire dintr-un război care merge tot mai prost”. Articolul este semnat de corespondenta ziarului american în Ucraina si se remarca prin faptul că oferă tribună criticilor interni ai lui Volodimir Zelenski, președinte al cărui mandat ar fi trebuit să se încheie, iar acum, la începutul lunii aprilie ar fi trebuit să avem rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale, care ar fi trebuit să aibă loc pe 31 martie). Dar legea marțială menține încă regimul Zelenski la putere.

Folosindu-se de niște voci anonime din politica ucraineană și de statutul de fanion al presei americane recomandat, de mai toti fact-checkerii (dintre care mulți sunt chiar angajați ai acestor ziare mainstream) The Washington Post transmite următorul mesaj: ”habar nu am cum va ieși Zelenski din această situație” (spune un deputat ucrainean); ”oamenii inteligenți știu că nu este realist planul recuperării Crimeii și Zelenski trebuie să ajusteze această retorică la  un moment dat” (un deputat ucrainean anonim); ”războiul ar putea dura zece ani” (un profesor de economie din Ucraina), ”Ucraina nu are puterea de a întreprinde o nouă ofensivă” (un diplomat occidental); ”dacă nu primește arme și muniție, Ucraina se va apăra oricum, cu mai puțini oameni și cu disperare”; Ucraina şi partenerii săi trebuie să se pregătească pentru 2025 ca fiind „un alt an de război, nu de negocieri de pace” (același ambasador anonim).

Toate cele de mai sus pot fi rodul unui demers jurnalistic onest al The Washington Post și o reflectare a realității din Ucraina. Dar pot fi și planuri pentru Ucraina și războiul cu Rusia ale cercurilor neoconservatoare din Statele Unite, în cazul câștigării alegerilor de către Donald Trump, planuri prezentate de alte portavoci ale SUA in Ucraina. Mesajul statului profund din SUA: chiar daca Trup devine presedinte, razboiul va continua, poate si zece ani, cu arme mai putine din partea SUA, dar mai multe din partea Europei.

Același lucru poate fi spus și despre două declarații ale unor oficiali din state NATO. Sunt modalități de a transmite că aliații NATO trebuie să se înarmeze și să se pregătească pentru un război cu Rusia în următorii doi-trei ani, până la cel mult cinci-șapte ani (aceste intervale de timp apar tot mai des în analizele neoconservatoare americane și europene). Asemenea declarații și avertismente se vor înmulți, deoarece contractele, angajamentele, fondurile (precum planul de finanțare de 100 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina, pentru următorii cinci ani) ar trebui bătute în cuie până la alegerile prezidențiale din SUA și eventuala victorie a lui Donald Trump.

Prima declarație îi aparține lui Kurt Campbell, numărului doi al Departamentului de Stat (funcția vizată de Victoria Nuland înainte de a-și anunța retragerea din administrația SUA). ”Am constatat că, în decursul ultimelor două luni, Rusia a reușit să-și reconstituie aproape complet armata”, a spus Campbell. A doua declarație a fost făcută de Lauranyas Kasciuns, președintele Comisiei pentru Aparare și Securotate a Parlamentului Lituaniei. ”Dacă ne gândim la un război convențional la nivel de divizii, Rusia își va reconstitui forțele în cinci-șapte ani. Dacă ne gândim la un război semi-convențional, hibrid, în doi-trei ani”, a spus el.

E timpul ca NATO să trimită trupe in Ucraina

La polul opus unor profesori precum John J. Mearsheimer, Jeffrey Sachs sau chiar Stephen M. Walt, Edward Luttwak vorbește despre un război direct între NATO și Rusia, cu trupe aliate trimise pe teritoriul ucrainean. Luttwak are un răspuns ferm la întrebarea cum va gestiona NATO înfrângerea aproape sigură din Ucraina? Nu va fi înfrângere în Ucraina, pentru că NATO va trimite trupe acolo, spune Luttwak.

Teza lui Edward Luttwak, ca si a altor analiști din SUA si Eurpa de Est, este că armele nucleare nu mai contează. ”Președintele Truman ar fi fost dat afară de la Casa Albă dacă ar fi permis ca sute de mii de americani să moară, refuzând să arunce bombele atomice”, scrie Luttwak. Însă, la scurt timp, în războiul din Coreea, dat afară a fost cel care dorea folosirea armei atomice, chiar dacă se numea Douglas MacArthur și era cel mai respectat lider militar al vremii sale.

”Nici iluzia folosirii unor arme nucleare cu putere de distrugere redusa nu a rezistat. Planificatorii militari americani au înțeles că, dacă SUA vor folosi asemenea arme nucleare tactice pentru a apăra țările NATO, rușii vor folosi propriul arsenal pentru a distruge forțele vestice. Asta s-ar aplica la orice încercare de a înlocui forțele convenționale cu unele nucleare”, scrie Luttwak.

După ce situația de pe frontul din Ucraina s-a schimbat radical în favoarea Rusiei și având în vedere că nici legea mobilizării începând de la vârsta de 25 de ani (față de 27 de ani înainte) nu va reuși să formeze decât o armată de 800.000 de militari (Israelul, cu o cincime din populația Ucrainei poate mobiliza 600.000 de oameni), este limpede că forțele ucrainene vor fi copleșite de cele ale Rusiei, chiar și în cazul în care Moscova s-ar baza doar pe voluntari și recrutările din închisori.

”Aritmetica aceasta este implacabilă: țările NATO vor trebui să trimită în curând soldați în Ucraina, altfel urmând să sufere o înfrângere catastrofală. Britanicii și francezii, alături de statele Nordice pregătesc discret trupele – unități de elită și personal de sprijin și pentru logistică – care pot rămâne în spatele frontului. Vor juca un rol esențial preluând sarcinile ucrainenilor din spatele frontului și permițându-le să preia misiuni de luptă. Unitățile NATO vor putea îndeplini sarcini de reconstrucție și reparații, de instruire a noilor recruți. S-ar putea ca militarii NATO să nu fie trimiși pe front.

Este fundamental, în condițiile în care China se apropie de un atac asupra Taiwanului, iar SUA nu vor putea mobiliza mai mult de 40.000 de militari pentru securitatea Europei, iar acest contingent se afla deja în Europa. Dacă Europa nu poate mobiliza suficiente trupe, Rusia va câștiga războiul și, chiar dacă diplomația va reuși să evite un dezastru total, Rusia va reveni ca putere militară în Europa Centrală. La acel moment, puterile vest-europene vor trebui să-și reconstruiască armatele, începând cu serviciul militar obligatoriu – fie că le place, fie că nu. Poate că, în aceste circumstanțe, vom asista la renașterea nostalgiei nucleare, gândindu-ne prostește la iluzia că arma apocaliptică ar putea fi suficientă pentru a menține pacea”, scrie Edward Luttwak.

Într-adevăr, marile ziare din Statele Unite și analiștii americani se distanțează de propaganda de război promovată de echipa Blinken-Nuland-Kagan. Însă acest lucru se întâmplă doar la nivelul recunoașterii situației aproape fără ieșire în care se află Ucraina la nivel militar și a faptului ca Ucraina nu va putea recupera teritoriile pierdute până acum. În rest, mesajul rămâne același: nu poate fi vorba despre negocieri de pace, ci doar de continuarea războiului, indiferent de rezultatul alegerilor din Statele Unite. Și, tot indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, mesajul este că războiul va continua decât prin sporirea eforturilor de înarmare și mobilizare a statelor aliate din Europa, care vor trebui să-și asume (de data aceasta oficial) o prezență militară în Ucraina.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

81 de Comentarii

 1. După ce tv-urile naziste ne spuneau cu R.T. in frunte că, Ucraina va câștiga războiul,acum aflam că au mințit ca o gazetă americană! Niste(editat) ! Rusia nu va fi îngenuncheată niciodată în istorie!

 2. Boss , istoriosule ,
  RT este cenzurat , nu stii ca in democratie tu alegi ce vrei din ce vor ei ?

 3. Ce dracul vor mai da pe ecran tembeliziunile Sorosiste din românia!?…

 4. Cupola de deasupra unui reactor închis al centralei nucleare Zaporizhzhia, controlată de Rusia, a fost lovită duminică de Ucraina, a declarat administrația instalată de Rusia a centralei, potrivit Al Jazeera.
  Nu a fost imediat clar ce armă a fost folosită în atacul de duminică. Cu toate acestea, agenția nucleară rusă de stat Rosatom a declarat că a fost un atac cu drone la centrala nucleară, care a fost preluată de forțele ruse la scurt timp după invazia lor pe scară largă a Ucrainei în 2022.Cu toate acestea, Rosatom a raportat ulterior că trei persoane au fost rănite, în special ca urmare a unui atac cu dronă în apropierea cantinei de la fața locului. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experții săi la fața locului, a informat că centrala rusă a fost supusă unui atac cu drone.
  Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a avertizat ambele părți să se abțină de la acțiuni care „pun în pericol siguranța nucleară”, potrivit Al Jazeera

 5. Asta este si razboiul minciunilor ordinare cu realitatea.De cind a inceput razboiul sionul a blocat toate canalele de stiri din Rusia si a dat cale libera minciunilor ucrainene si occidentale pentru ca ,nu-i asa,el e stapinul internetului.Dar nu si a trupelor rusesti care,cu sacrificii pe care rusii insisi le recunosc,i-au facut harcea-parcea.Eu nu am nici o indoiala ca satanistii vor continua pe aceiasi linie pina cind va incepe al-II-lea.Biblia spune ca „evreii vor pleca in pribegie” insa nu ne spune unde.Probabil ca pe alte planete sau in astralul lui Bivolaru.

 6. Finalul este „apoteotic”, articolul e scris de un ziarist „academician-repetent”…
  „…mesajul este că războiul va continua DECAT prin sporirea eforturilor…”

 7. Din acest conflict,UE nu are decat de pierdut , in timp ce SUA profita la maximum.
  Oare crede cineva ca tinerii din Europa vor muri pentru ucraineni si americani?
  Sa mearga pe front familia Nuland, Macron, si toti debilii care conduc lumea astazi, iar pe noi sa ne lase sa traim in pace, daca nu vor o revolutie ca la 1789 iar ghilotina sa functioneze zi si noaote.

 8. Unde-s @ Leantza Popii , @ Veorica Baltareata ot Namoleni , @ g(u)hitza cu ” vina de boulean” , @ esop , @ boul samaritean ,@ ” Ceata lui pitigoi” ?Macar ” credinciosii” pupa ” moste”de la cei dusi de mult . Astia-s atit ce orbiti de credinta ca pupa si ling ” moaste” la cei in viata. Vika Nuland , Jalensky , Bideu ,etc. Pentru ambitiile unor „idioti utili” au trebuit sa moara atitia oameni si sa se faca atitea distrugeri ?Baba Nuland ar trebui purtata prin lume in pielea goala acoperita cu smoala si pene.Iar pupatorii ei si ai lui Jalensky -in special cei de pe forumul Cotidianul pusi la stilpul infamiei.Numai cu pedepse medievale le mai vine mintea la cap unora. Mai ales celui ce propavaduia :” educatia cu vina de boulean” ( ca el)!Si mai vine ala ce Ilici Iliescu l-a numit ” Prostanacul” si ne spune de propaganda ruseasca .Oy vey!

 9. Si voi, ziaristii de la Cotidianul ati fost partasi la aceasta dezinformare in masa stiind foarte bine c-aceasta este o mare minciuna. Ce veti face voi cand vor incepe sa zboare rachetele deasupra capetelor vostre? Credeti ca veti scapa cu viata? La urgia care o sa vina peste lumea asta o sa aiba Sfantul Bunul Dumnezeu sa scape doar cei pe care va dori EL, Supremul sa-i scape. Si-n mod sigur voi n-o sa fiti pe lista asta. Mai aveti inca putin timp ca sa va cereti iertare Sfantei Treimi si sa terminati a mai fi partasii satanistilor khazari care vor sa bage omenirea in al 3 Razboi Momdial Termonunuclear. Credeti ca daca-mi cenzurati postarile va faceti un bine sau va faceti rau? Luati aminte ca binele sau rau nu vine de la mine.

 10. Cu razboi sau fara razboi nu, toate tarile Nato si din UE vor ajunge vai de capul lor. Cand dolarul va fi ca-o frunza cazuta toamna din pom si euro va avea aceeasi soarta. Si toate economia occidentala se va duce-n freza. Vor rezista foarte bine tarile din BRICS. Aliluia.

 11. Articolul este foarte bun,dar titlul?… Cum poti gasi o solutie la un conflict in care cei care l-au provocat,stapinii planetei,arogantii,cei care dispretuiesc aceasta lume s-au facut de caca,au fost pusi cu botul pe labe.Si mai e ceva:toata „tehnologia” lor intr-un adevarat conflict poate fi distrusa de catre cei din BRIX,este adevarat,cu costuri imense.De asta se tem enorm,DE ACELE COSTURI.

 12. Intre timp, Zelenski continua imbogatindu- se. Deja anul trecut ONG- ul norteamerican , foarte serios, Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP, a informat ca Zelenski avea 40 de milioane de USS$ in Paradise Fiscale. Acum trebuie sa aiba mult mai mult.

 13. Americanii i-au găsit pe fraierii ucraineni evrei sa moară pentru ei!Succesuri guys! Free Palestine! Harkov-ul va cădea în curând!

 14. Acest comflict eternalizat cu privire la lungimea scurtimii tivului rochitelor mele de tanara institutoare de linba americana nu duce nicaieri si trebuie incetat la moment!
  Frumusetea este o categorie estetica protejata de OMS, NATO, UNESCO si alte onguri de acelasi nature.
  Sotul meu, Presedintele NATO va interveni personal cu trupe in caz ca acest comflict nu se rezolva pozitivant in maximun 12 ani (years).
  Va pup dulce, am plecat la tennis la Pyramide.

 15. Respins si pe aceasta cale afirmatia ca am aruncat in aer conducta de gas.
  NU am aruncat-o in aer, am aruncat-o in apa!

 16. Umflatura de la rochie nu este ce credeti!
  Poate sa confirme si sotul Presedintelui Frantei!

 17. Sa vina rușii să-i confiște cele 6 case ale lui Johannis făcute din meditații ilegale!

 18. Singura ieșire din situație este ca Europa și Rusia să facă front comun împotriva naziștilor ukraci care vand 50% din armamentul primit și fură 80% din banii noștri

 19. Poporul ucrainian a reusit sa recastige jumatate din teritoriile pierdute in fata Rusiei si apoi a urmat o stabilizare a frontului. Rezistenta Kievului in fata coloanelor de zeci de km de tancuri rusesti si recuperarea teritoriilor de langa Summy, Kiev, Herson si Harkov arata ce vrea poporul ucrainian. Cu siguranta nu vrea dictatura lui Putin, nu vrea rusificare, nu vrea gulag, nu vrea torturi si nu mai sa moara cu milioanele de foamete ca la Holodomor.

 20. Mulțumita nemtilor care si au facut economia dependenta de rusia si au jucat la doua capete, enervandu i pe americani. Ca apoi nemtia sa intarzie cu armament si finante ptr ucraina. Multumita ungurilor care au sabotat cat au putut ajutoarele si austriecilor ptr ca s au oferit ca si cap de pod pentru spionajul Ru.

  Ne place sau nu, suntem inconjurati de dusmani. Sa nu mai zic de aia din interiorul Romaniei. Adica fostii securisti actualmente pensionari speciali cu afinitate catre Rusia. Ca doar de la ei au primit ordine sa traga la revolutie.

 21. Da cine a zis ca Ucraina trebuie sa castige? Dar daca Rusia pierde fara ca Ucraina sa castige pe campul de lupta, nu e si asta o varianta?
  Rusia va pierde acest razboi pentru ca nu e capabila sa duca acest razboi ani de zile, pentru Ucraina e suficient sa rezite inca 1-2 ani, in timpul asta sa toace rusi si echipamente rusesti pe linia de front.

 22. Ucraina nu este chiar asa de „intr-o fundatura” cum sugereaza articolul.Chiar daca ucrainienii sunt depasiti la capitolul artilerie iar Europa nu produce deocamdata suficiente „obuze”, artileria rusilor este usor de scos din circulatie.Raza de actiune a artileriei obisnuite este limitata.Cand Ucraina va primi rachete cu raza mai lunga de actiune in cantitati suficiente, artileria Rusiei va deveni inutila pentru ca nu se va putea apropia suficient de mult de linia frontului pentru a putea fi folosita.Daca ucrainienii primesc mai multe sisteme antiaeriene plus rachete cu raza mai lunga de actiune vor putea tine frontul.Situatia de acum este in avantajul Rusiei aproape exclusiv din cauza ca au putut sa se apropie cu artileria la o distanta de tragere. Cam atat…

 23. @Batranul intelept ca apa de ploaie/Cand urcacanii va primi rachete cu raza lunga de actiune atunci rusii vor folosi bombele nucleare tactice in Urcacania. Iar daca Nato va face vreo miscare atunci se va intra in faza razboiul termonuclear intre Nato si Rusia.

 24. Deja stim asta .Eu v-am zis chiar acum citeva zile in urma( (mesaj trimis de esop în data de 05.04.2024, 11:53) :„Apararea oraselor din Ucraina va fi preluata de NATO iar in teren vor fi mobilizate fortele deja antrenate de NATO (cel putrin 300 de mii de militari ) si fortele dizlocate(inca zeci de mii de militari ) ce apartin apararii civililor .NATO va apara Ucraina si orasele ei iar trupele de linie vor intra in lupta directa atragind fortele Rusiei in capcana contraofensivei .Ucraina va lovi in acelasi timp rafinariile Rusiei ce nu vor mai putea reface sistemele de productie (asta ii asteapta si pe iranieni) nemaiavind tehnologia necesara .Rafinariile , entitatile energetice si de productie a echipamentelor de razboi din Rusia au in componenta tehnologie occidentala .Practic Rusia are acum de ales .Fie isi pierde economia energetica fie renunta la lupta .NATO va furniza armament si competente ba chiar si entitati economice ce vor face parte din strucura militara de razboi a Ucrainei ”

 25. În schimb amprenta de carbon s-a redus cu aproximativ 500 mii de capete. Aștia nu mai pornesc centrala termică, nu se plimbă cu mașini poluante. Ucraina este un exemplu bun pentru țările UE despre cum pot fi atinse ținta de net zero a Ursulei. Sistemul bancar să continue organizarea și finanțarea măcelului că aia cu așa zisa vaccinare obligatorie nu a avut rezultatul scontat (momentan)

 26. … si The Jew York Times … In afara faptului ca fiecare familie ucraineana sau rusa care si-a pierdut fiul, fratele sau tatal in acest conflict ar trebui ca, personal, sa traga cite un glonte in cap criminalilor psihopati mentionati mai sus (ca instigatori permanenti), toate minciunile sfruntate si debile despre „mareata si glorioasa contraofensiva ucraineana” sint clar si cazuri penale, pedepsibile cu ani grei de puscarie, pe motivul manipularii bursei ! (ps : Luttwak e o canalie khazara criminala care ar trebui sa-si petreaca restul vietii in puscarie)

 27. Nu folosesc Cotidianul pentru a face propaganda prorusa,asa cum vad ca fac cei platitii de catre Soros,departe de mine.Scriu ce cred din ce am vazut si ce vad.Am fost in Rusia de 3 ori si voi merge iar cit de curind.Va asigur ca democratia lui Putin e net superioara democratiei occidentale,nu vorbesc de cea a Romaniei.Daca voi considerati DEMOCRATIE avind liber la criticarea sistemului securist,acest sistem care tace si va reguleaza cum vrea in timp ce va permite sa protestati,va inselati dragilor.Asta e o democratie „á la Kim Jong Un”

 28. Rusii nu stiu sa se bata imi aduce aminte de ofiterii domnului Hitler care se amuzau jucand Fazan pe capete la luneta, capul care pocnea cel mai tare castiga ca era cel mai sec… 🤗…
  Le-a trebuit 2 ani jumate sa cucereasca Avdivka un oras mai mic ca stadionul Rapid de 30.000 de oameni , la americani le-a luat 3 saptamani sa cucereasca o capitala Bagdad dubla decat Bucuresti de 8 000 000 oameni…

 29. Un articol format din decupaje de prin diferite ziare si reviste, din care nu intelegi nimic. Vorba lui Murphy: ,,Daca nu poti sa lamuresti pe cineva intr-o problema, incurca-l!”

 30. In democratia securista ai voie sa critici,sa injuri,sa blestemi,dar daca faci grupuri si ai trecut la proteste de strada deja devii un obraznic impotriva caruia trebuie luate masuri urgente.Ca atare se baga pe linga tine la aruncat molotoave ca mai apoi sa ti-o traga pe cocoasa cum nimeni nu ti-a mai tras-o.Dar poti fi si ucis,nu-i problema.ASTA E DEMOCRATIA SECURISTA ROMANEASCA,ASTA S-A URMARIT DIN 89 SI S-A REALIZAT.

 31. Vai de capul vostru de #rezistenti ce le suflati in dosuri celor 120.000 securisti ce vegehaza ca Colonia Romania sa nu le scape de sub control. Ce ma bucur ca va bucurati si credeti ca rusii vor fi invinsi? Cand vor exploda rachetele deasupra capetelor voastre o sa va aia de frica pe voi. Asta daca o sa va mai dati seama c-o mierliti? Vreti razboi apoi Sfantul Bunul Dumnezeu va va dea unul termonuclear de o sa va sature pe vecie de razboi cu rusii. Aliluia.

 32. deci ce sa credem…ca america e manipulata de 2-3 khazari coclitzi printr-o fitzuica si un nume de firma bombastica foarmata din aceiasi khazari care fac lobby plait de o firma de armament ?
  pai asta-i america…???
  khazarii aia coclitzi au fost functionarasi la ministerul de externe…ca deh stu multe limbi straine si se dau desteptzi…
  cunoastem modelu…
  poliglotu petre roman

 33. „ȘI DACĂ MILITARI-ANGAJAȚI ÎN ȚĂRILE NATO -UNDE ARMATA ESTE -O SLUJBĂ,O OCUPAȚIE PENTRU A CÂȘTIGA BANI-ȚARA PLĂTEȘTE SALARIILE PENTRU A SE APĂRA –SE HOTĂRĂSC SĂ DEMISIONEZE ÎN BLOC–DE CE SĂ MEARGĂ SĂ MOARĂ ÎN—CEA MAI CORUPTĂ ȚARĂ– ? CINE VA MAI LUPTA PENTRU INTERESELE -ȘTIȚI D-VOASTRĂ A CUI- NICI MĂCAR MERCENARII- IAR CU „OBLIGATIVITATEA STAGIULUI MILITAR —A ZBURAT BABA CU COLACU-N PROTEZĂ! NUMAI VREO MIE DE ROMÂNI NU VREAU SĂ RECUNOASCĂ -CĂ DE ȘTIUT ȘTIAU ȘI EI-CĂ NU TREBUIA CA NATO SĂ SE DUȘMĂNEASCĂ CU RUSIA,!CĂ „INTREPRINDEREA MAI MULT USA-DECÂT NATO -ERA ,ESTE FALIMENTARĂ ȘI SĂ NU CREDEȚI CĂ USA N-A PIERDUT ÎN ACEST RĂZBOI PORNIT DOAR PE =AMBÎȚ = DAR FĂRĂ ANALIZA FINALITĂȚILOR POSIBILE!

 34. N-am ințeles bre.. Adică europa e in război cu Rusia ?? Suntem noi in război cu cineva ?? Avem de achitat ceva sau avem de murit pentru cineva ?? Asemenea tîmpenie e de inghițit de europeni ?? Adică licuriciul iți aranjează un bîlci și te obligă să și dansezi,..Și unii o iau de bună..Și ami are cineva tupeul să zică din astea fără să incaseze palme și șuturi ??

 35. In democratia securista tiranul marcel ciolacu are voie si striga:VOM CISTIGA ALEGERILE! In democratia securista TOATA LUMEA STIE CA ALEGERILE VOR FI FURATE INSA NIMENI NU FACE O MISCARE,DE FRICA BATAILOR.

 36. In aceasta situatie cred ca intreaga Europa va avea de cistigat doar in cazul ca Rusia va invinge definitiv si pt. totdeauna aceasta banda de occidentali ctiminali.Numai dupa ce criminalii vor lasa tarile Europei ca sa fie libere ,idependente si suverane ,asa cum au fost inainte ,va fi liniste si pace .Oamenii vor liniste si pace si nimeni nu isi va sacrifica viata pt. niste criminali care vor tot timpul razboi si inarmare.Ar trebuii ca occidentalii sa se gindeasca bine la tot ce fac si sa nu se mai joace cu focul , pt. ca asa cum procedeaza ei acum ,isi vor taia singuri craca de sub picioare.

 37. ȘI DACĂ MILITARI-ANGAJAȚI ÎN ȚĂRILE NATO -UNDE ARMATA ESTE -O SLUJBĂ,O OCUPAȚIE PENTRU A CÂȘTIGA BANI-ȚARA PLĂTEȘTE SALARIILE PENTRU A SE APĂRA –SE HOTĂRĂSC SĂ DEMISIONEZE ÎN BLOC–DE CE SĂ MEARGĂ SĂ MOARĂ ÎN—CEA MAI CORUPTĂ ȚARĂ– ? CINE VA MAI LUPTA PENTRU INTERESELE -ȘTIȚI D-VOASTRĂ A CUI- NICI MĂCAR MERCENARII- IAR CU „OBLIGATIVITATEA STAGIULUI MILITAR —A ZBURAT BABA CU COLACU-N PROTEZĂ! NUMAI VREO MIE DE ROMÂNI NU VREAU SĂ RECUNOASCĂ -CĂ DE ȘTIUT ȘTIAU ȘI EI-CĂ NU TREBUIA CA NATO SĂ SE DUȘMĂNEASCĂ CU RUSIA,!CĂ „INTREPRINDEREA MAI MULT USA-DECÂT NATO -ERA ,ESTE FALIMENTARĂ ȘI SĂ NU CREDEȚI CĂ USA N-A PIERDUT ÎN ACEST RĂZBOI PORNIT DOAR PE =AMBÎȚ = DAR FĂRĂ ANALIZA FINALITĂȚILOR POSIBILE! NU CRED CĂ MAI VREA VREO MAMĂ SĂ CÂNTE: MAMA CU 7 FECIORI /A RĂMAS NUMA CU DOI//(ȘI ACEIA MUTILAȚI)

 38. Extraordinar de proasta e cenzura (asa zisa , insa absurd comunist-impregnat-ideologic-morala(!) pro-rusa de pe Cotidianul !
  Macar dac-ar sti ce sa laee necenzurat !

  SHALOM ! 😀 PUP ! 🛀

  [RAD de VOI ! 🙂 ]

 39. De ce atata smecherie de presa pentru a acoperi o retragere rusinoasa din scena a US?Sub masca analizei competente, presa „induce adevaruri” care apoi ,nu-i asa,se si intampla.Presa a devenit un luptator pervers.Americanii folosesc orice ii scoate basma curata.Cand americanii se conving ca nu au sanse,in ciuda fair playului idolatrizat in filmele cu cowboy,se comporta precum curvele atunci cand ia foc stabilimentul.Asa au facut cu retragerea ,ridicol de prost instrumentata,din Afganistan.Asta fac si in Ucraina.S-au convins ca nu se poate si o dau pe mexicani.

 40. „Britanicii și francezii, alături de statele Nordice pregătesc discret trupele – unități de elită și personal de sprijin și pentru logistică – care pot rămâne în spatele frontului. Vor juca un rol esențial preluând sarcinile ucrainenilor din spatele frontului și permițându-le să preia misiuni de luptă”.DA IO PUI O ÎNTREBARE: CÂND LUPTĂTORII UCRAINENI SE VOR„EVAPORA” CE VOR FACE FORȚOASELE CE AU PRELUAT SARCINILE UCRAINENILOR!??/ DA CÂND RUȘII VOR TRIMITE PESTE „TRUPELE DE SPRIJIN!”NIȘTE KINDJALE-CE VOR ZICE EI? DE CE N-AR FI MAI BUNĂ PACEA ? PACEA SIMPLĂ -ZELENSKI DUS ÎN ADĂPOSTUL POALELOR NULANDINE-DECI ȘTERS DIN ISTORIE- ÎNCEPUTE NEGOCIERI DE PACE SERIOASE -NEGOCIERI -NU PUNERI DE CONDIȚII PREALABILE-CONDIȚII ȘTIUTE CA NENEGOCIABILE !

 41. Atunci când înțelepciunea și responsabilitatea devin relative sau facultative, toate formele de greșeală și vinovăție, individuale sau colective, pot avea efecte distructive cumplite. Cu fiecare zi care trece, observăm cum Ares, zeul războiului din mitologia greacă, fiul lui Zeus și al Herei, „cel urât de
  oameni și de ceilalți zei” după cum spunea Homer, își etalează din nou chipul hidos. Legenda spune că din relația adulterină cu Afrodita, zeița frumuseții, au rezultat trei copii Deimos (Frica), Phobos (Teroarea) și Harmonia (Armonia). În ciuda forței și puterii lui, este doborât totuși cu o piatră de către Atena, zeița înțelepciunii care astfel îl umilește și râde de el. Astăzi Atena lipsește dintre noi iar locul pare să fie luat prin forța împrejurărilor sau nebăgării de seamă, de vestitul IA în jurul căruia se țese noua religie a omenirii. Nu mai credem în Dumnezeu sau în vechile zeități, în îngeri, în sfinți, legende și povești dar nici în cărțile de istorie. Fariseismul, mândria, fala, egoismul și orgoliul nemăsurat al modernismului ne împiedică să apelăm din nou la ele iar rezultatele sunt cele pe care le vedem cu ochiul fizic, dar nu și cu cel al minții.

 42. O RUGĂMINTE PENTRU CINE ȘTIE ȘI BINE-NȚELES VREA:SCRIEȚI DESPRE LIBIA ULTIMILOR 10 ANI-FĂRĂ PĂRTINIRE ! CE S-ALES DIN CONSTRUCȚIILE INDUSTRIALE,ȘCOLI,SPITALE,LIVEZI,FĂCUTE DE ROMÂNI ÎN SECOLUL CELĂLALT! CU CE S-A ALES ROMÂNIA DUPĂ MISIUNILE DE PACE-DAR BIETELE ȚĂRI ÎN CARE AU ACȚIONAT ROMÂNII SUB DRAPEL ONU ȘI NATO?

 43. Sa nu va fie mila de sarpe iar paceaa tie cat vrea vecinu.Din beliciunea lui o stim ca e belicos. Asa se tăia si Cain cu Abel pana s-a luat providenta de ei. Cam atunci vine pacea cand fratili iarta frati. Deci pacea nu e la noi nu va uitati la noi ci e la diliu Putin.

 44. Vitejii de birou tikiați, ca Luttwakă ăsta, vor face ciocu’ mic imediat ce regimul nazist de la Kiev se va prăbuși. Tikiatul criminal Jale’n’sky nu va prinde primăvara viitoare, ukrainenii îl vor spînzura de prima cracă, pe stradă! Minciunile cu „sondaje de opinie” NE-EFECTUATE ce ar arăta, chipurile, 70% „atașament al ukrainenilor” față de el și față de războiul ce le-a omorît 700000 de compatrioți sau membri ai familiei, pe front, grație Legii Marțiale dată de el, sluga, la ORDINUL Washingtonului, se vor volatiliza LIKE MAGIC…[Rumburak]

 45. Copeicari din toate circiumile uniti-va! Urmati-l pe gelu si axon, cei mai cei ghicitori in sticla cu vodca de obiele.

 46. si bulgarii, stupefiati ca din cauza romaniei nu intra ei in Schengen.

  e lux in „europa” pantru Bulgaria. Unde merg si in concediu. Ce historie au Bulgarii, de ex, si ce historie aveti voi?? Pana si labagiul ala de Mihai „viteazul” a fost un tradator al turcilor.

  mie miar fi rusine sa ma primeasca in Schengen dupa 10 ani. Mai bine vaz luati la revedere. Intrati in BRICS. Tot ultimul cacat siacolo, dar comparat cu „europa” aia e lux.

  steti neam de tradatori, camas pa mormantu vostru. Fara misto.

 47. Cea mai mare greșeală este să-ți bazezi concluziile pe ce spune media din SUA din cauză că vocile promovate (WAPO, NYT, CNN, NPT etc) sunt simple oficine, controlate de stat.
  Pentru cei care au obișnuința de a verifica informațiile, era clar încă din 2022 că, în afara cazului în care statele OTAN ar intra în mod direct de partea agresorului, Ucraina va fi zdrobită (lucru care s-a și confirmat, prima armată fiind distrusă până la începutul verii); apoi, după ce statele OTAN au oferit ajutor indirect – bani și armament – aceluiași agresor Ucraina, a devenit clară noua strategie a Rusiei: „demilitarizarea Ucrainei” s-a transformat în „distrugerea capacității de mai avea orice fel de armată” – obiectiv care, după atacul început de agresor în iunie 2023, vedem cum e tot mai aproape de a fi atins.

  După ce vedem liste nominale publicate de Rusia cu „mercenari” din vest care au fost eliminați în Ucraina, ar fi o naivitate să credem că rapoartele cu nr. mercenarilor – și ele făcute publice recent – sunt greșite (mai ales că ele sunt confirmate de oficiali din state OTAN care au declarat că fiecare stat membru a dispus trupe în Ucraina); apropo, sunt vreo 400 de români eliminați până acum.

  Nimeni nu explică de ce-ar fi avut nevoie Rusia să-și „reconstituie” armata…
  Specialiștii militari sunt de părere că Rusia nu a pierdut niciodată inițiativa strategică și orice etapă a operațiunilor a respectat o succesiune prestabilită de acțiuni (adică retragerile – sau ceea ce trompetele numesc „contraatacuri” – nu au oferit ucrainenilor avantaje strategice).

  Nu pot înțelege cum poate China să se atace pe ea însăși în Taiwan… Oare România poate ataca astăzi Buzăul?

  SUA vrea război pentru a vinde idioților din OTAN arme care, după cum vedem că sunt distruse de Rusia, nu valorează nici măcar greutatea lor în glod rusesc.

 48. Bai esoape,
  Ai inceput si tu sa sugi din „intelepciunea” lui axon?!
  De unde dreaqu scoti tu acolo 300000 de draci baltati, ca nato n-are atati soldati?

 49. Mii de militari si barci Otan fac exercit in Marea Neagra de ne apara de dilii turcii vin cu submarine distrugatoare torpiloare si cautatoare de mine. Dupa ce polidistrugatorul Moscova s-a facut suptmarin, Rusia, a anuntat Zaharova ca nu mai participa ca nu mai are cu ce…

 50. Suntem în aprilie, mai e puțin și vine mijlocul verii cea ‘torida’ cu provocări uriașe pentru și pe spatele acestei Romanii distrusă! Totuși, întreb ceva cu răspuns pe sens, gen, nanastire’ntrun picior ghici ciuperca ce-i:
  – De ce se continua menținerea și creșterea haosului la intensitate maxima și justiția îngenuncheată plus serviciile pentru cetățeni, varza? Nu cumva se apropie luna iuiuiulie de miere și sex intre nato și rusica via Românica, că în antichitate?!

 51. NASA ar fi castigat numai daca reuseau sa inverseze SENSUL DE ROTATIE a Terrei .

  Propaganda , cit ar fi ea de profesionala , made in Hylter , ramine tot propaganda .

  Unchii si matusile , verii si nepotii = sunt veritabili Vectori ai Adevarului .

  Propaganda inca nu s-a gandit sa-i extermine . Inca …..

 52. @ics:

  Era de neconceput ca tu sa nu apari ca sa indrugi verzi si uscate …

 53. Rusia-tara care a oprit NATO-asa va inregistra Istoria. Dupa ce rezolva Ucraina, Rusia se va muta in Extremul Orient, sa ajute China, ca si operatiuni speciale in Africa si Orientul Mijlociu.

 54. Mai oameni buni…, Zelenski se lauda ca a recrutat peste 1 milion de soldati si ca i-au murit doar 31 000…
  Acum spera sa obtina, macar, o armata de 800 000 de oameni.
  Cu alte cuvinte a mintit si minte continuu, in timp ce banii primiti din strainatate s-au dus pe vile in Miami, Coasta de Azur, Hawai, etc. pentru el si gasca lui iar, armele, munitia si tehnica militara primita din occident, e vanduta in proportie de peste 50% organizatiilor teroriste din lume.

 55. @Caraghios,
  Matale ai de răspuns la 2 întrebări înainte de a-ți câștiga dreptul să mi te adresezi:
  [5]
  Cu ce diferă refuzul Ucrainei din 2014 de a permite populației din Donbas să formeze 2 state independente de refuzul Rusiei din 1917 și de ce refuzi să recunoști și să accepți faptul că populația din Moldova istorică se consideră o nație diferită de cea valahă și consideră că limba ei trebuie să poarte numele moldovenească?

  PS: ca de obicei, informațiile pe care îmi bazez concluziile sunt publice și pot fi verificate din surse multiple și independente.

 56. Rachetele rusesti sunt cu fir si cand se gata firu merg dupa street Google wiew care da adresa dar nu calculeaza si rotatia continua a pământului asa se face ca rachetele fara fir rusesti cad pe brutarii gradinite gravidarii sau teatre si biblioteci sau bodeci. Acum si daca le da chinezii GPS nu inteleg chineza iar e belea ca si alea cad pe alte brutarii. Singura lor sansa sunt minimotodronele cu fum iraniene sa mai doboare cate un hangar de grau ceva.

 57. Din toată harababura asta războinică câștigați vor fi nemții care au obținut, în sfârșit, dreptul să se înarmeze !
  În cel mult cinci ani Germania își va da mâna cu Rusia , spaima de veacuri a americanilor, de fapt a celor care-i conduc de fapt, și atunci treburile se vor liniști .
  Până atunci descreierații globaliști , se vor strădui să tragă după ei în neființă întreaga Planetă, dar planul nu le va reuși și astfel se vor prăbuși singuri !
  Până și acest război pe față NATO- Rusia se încearcă a fi ascuns sub preș, deși o Lume întreagă a înțeles acest lucru, dar massmedia kiudeo-globalistă continuă să sfideze realitatea ! 😎
  P.S.
  N-am crezut că Israelul e plin de antisemiți ce ies cu milioanele în stradă cerându-i plecarea de la butoane sau chiar capul lui Bibi ! 😉

 58. Și ce vânătoare o să înceapă în Republica 404 după hingherii de mobilizări „voluntare”, toți aia care ridicau de mâini și picioare carnea pentru blackrock vor avea viața grea

 59. Zdrelycoco doteaza Urcacania cu-n cimitir militar intins pe 250 de ha. Asta-i cea mai mare realizare a lui ca Presedinte, sula la pian o bate. Deci la 500.000 de decedati pe front sunt cel putin 1, 5 raniti la fiecare soldat ucis. Pierderile fiind astfel de peste 1.200.000 soldati urcacani trasfomati in ingrasamana agricol. Cati dintre cei care au dat coltul pe campul de lupta sunt khazari ca si Zdrelycococ? In mod sigur foarte, foarte putini

 60. In curand armata Romana va ocupa Basarabia, Bucovina, Bugeacul shi Maramureshul de nord shi va apara acele pamanturi Romaneshti de Rushi. Cine se crede U-Krainian pe acolo este liber sa plece pe front caci localnicii vor fi aparatzi de armata Romana. Chiar shi politzia locala e libera sa plece patriotic pe front caci ordinea locala o va mentzine armata Romana. Evident armata Romana se va retrage daca sau cand U-Kraina cashtiga razboiul caz in care totzi Romanii din toata Romania vor fi ucishi de nazishtii pushi de CIA la Kiev folosindu-se armele Americane.

 61. sa le trimita kaganovicii tinctancuri cu soldati virtuali nu mai sunt indieni urcani pentru tocator ci doar legiuni manitu de peste balta n-au plan b declin efervescent

 62. Cea mai tare poanta! Dugin a declarat ca Rusia ar putea pune stapanire pe Ierusalim s-o mare parte din Israel ca teritoriul rusesc. Daca Dugin a iesit public cu o asemenea idee inseamna ca aceasta e luata in clacul de conducerea Rusiei. Slava Z.

 63. In presa de azi Limba romana este in mare suferinta! De cand ‘experti’ ai Dexului on-line au ajuns niste inculti patetici, aflam ca orice stalcire a limbii este acceptabila ‘decat’ pentru ca analfabetii functionali sa se ‘simte’ si ei bine, sa nu aiba frustrari de gen Vanghelie!!! Pe internet,pe telefonul mobil abunda tot soiul de reclame care ma inepte care mai imbecila, in deplin dezacord cu Limba romana,cu logica si cunostintele de cultura generala,doar ca sa pescuiasca prostimea care sa le cumpere mizeriile lo. Cacofonii la tot pasul, false informatii despre produse de sanatate care fac minuni in cel mai scurt timp, noi inventii si inovatii revolutionare de care nimeni nu a auzit, etc.Ultima imbecilitate este despre actorul ‘Florin Zimfirescu’!!! Un gunoi antiromanesc a deveni si ‘Adevarul’ care posteaza un serial de mistificare a Istoriei romanilor, in care date flagrant eronate fac casa buna cu informatii denigratorii preluate din materialele de propaganda ale altor state, vecine de la Sud si de la Vest. E.g. vedem o caricatura de schita a Voievodului Primei Uniri,absolut oribila, pe care doar dusmanii puteau sa o faca,iar tablouri ale unor mari artiști europeni care l-au imortalizat pe Viteaz ,ca Egidius Sadeler, Domenicus Custos, Frans Franken al II-lea, Bartholomeus Strobel sunt pur si simplu ignorate, ca sa ne arate o hidosenie . Suntem la un fir de par de disolutia natiunii!!!

 64. Mishteaux e scuzabil dearece e „partial evreu” si mai si e exceptional -> REAL PROPHET !
  Restul mioritic sa puna mana pe carte (as sau dama de pica) altfle testul PISA
  va favoriza doar romanii destepti (15% din natie) !

  SERIOS !
  (MACROn tot cu musca pe cacoula e …dupa declaratiile lui Medvedev -> unul care va urca „ierarhic” in RUSSIA curand ! )
  SHALOM !

 65. @mincinos ordinar:

  Numai un retardat poate repeta intrebari la care s-a raspuns, chiar de mai multe ori inca.

  Numai un retardat poate minti de la ochi, pretinzind ca spune adevarul.

 66. În Piața Matache, babele știu deja că războiul din Ucraina va fi câștigat de Rusia, în orice scenariu. De aici și politica României de a nu declara public vreodată ce a furnizat Ucrainei ca ajutor militar. Singurul stat din Europa care a recunoscut că ajută Ucraina dar a refuzat să spună cu ce anume, este România. E un gest politic de amabilitate față de ruși, clar. În plus, România nu a prea deschis gura contra Rusiei, în acest război și în general, după cum știm, doar declarații pe înfundate, cu jumătate de gură, diplomate, și foarte puține. Dar, avem informația că rușii vor fi învingători. Asta e, însă pentru onoare și din interes, am ajutat Ucraina.
  Recent l-am urmărit pe savurosul Prof. Valentin Stan în discuția cu ziaristul deștept Marius Tucă. Dl. Prof spunea că dacă ne unim cu Rep. Moldova, ieșim din Tratatul de la Paris din 1947 care ne garantează frontierele, inclusiv că Ardealul e la România. Eu i-aș fi spus d-lui Prof. că, noi încă nu știm ce fel de război este acesta și cum definim victoria părților, de exemplu, a Rusiei. E un război local? E începutul unuia mondial, al treilea? Un război care se va încheia cu un alt conflict înghețat? Este foarte posibil și logic ca, după acest război, Tratatul de Pace de la Paris din 1947, să fie înlocuit de un nou tratat internațional de pace similar, ÎN CARE SĂ FIE PRINSĂ ȘI UNIREA României cu Rep. Moldova.

 67. Aș mai adăuga că sunt și alte variabile necunoscute. De exemplu, dincolo de retorica SUA privind războiul Rusiei în Ucraina, CE ANUME DORESC SĂ FACĂ RUȘII prin acest război? Vor o reîntărire și o reluare a imperialismului și sa neo-sovietismului? Sau vor să șteargă gafele sovieticilor și construcțiile ineficiente post-sovietice? Ar putea Rusia să accepte Unirea României cu Rep. Moldova, morală și justă, pentru a se împăca cu România – un stat care în următorii 10 ani va produce un PIB de 1 trilion de euro pe an?

 68. @ics … ,muuult mai multi ! (multi dornici de $ dupa caderea Afghanistanului !)
  PACAT ! Desi prosti si fara viziune erau totusi romani ! oricat as „avea bola pe unii sau pe altii” romanii primesc mereu un bonus de la mine ! De ce ? Pentru ca si strabunii mei au avut ne-norocul sa primeasca, candva, de la romani un bonus care ma obliga … NOBLESSE OBLIGE ! Nu ve-ti pati nimic DE LA ALTII: dar nu faceti prostii care sa va faca sa va raniti singuri !

  SHALOM

 69. „parere… spune:
  08 APR. 2024 LA 17:46”

  -> „NINGE PE FED!”

  (daca nu poti crede-n propheti REALI vezi macar trendul PRETULUI AURULUI ! E de rau si urmaza CE-I MAI RAU ! 🙁 SERIOS ! Chiar stiu dinnainte ! Ca nu soun decat 1/1000 e din cauza ca „zisele” pot sigur a la „fluturele brazilian” duce la URAGANE ne-dorite ! 😐 )

  IQ=?

 70. „Dama de pica” — magie-methaphizica de Pushkin !
  Esti straniu maestre … (kaBBalist) ! 👌

  I❤️MISHTEAUX !

 71. Spuneam ieri la 18:06 un ADEVAR ignorat de Garda: Pe agentul, de influence, Mark Kiev Vici nu-l poate opri nimic din cruciada pentru Cauza!!! Bun simt, jena, rusine, scrupule? Totul, daca a existat vreodata, se depoziteaza la rastel fiind inadecvate, ineficiente si inadecvate propagandei ideologice desantzate aliniate Kremlinului…Nicio deosebire intre Faget si arborii din Central Parc…Mistificari pe banda rulanta…Pana si ginerica a lu Saul Brueckner COMINTERNISTUL e parca mai rezervat…
  De ce oare ADEVARUL SUPARA?

 72. Batrinului ” Intelept” Batrine ” intelept „, daca taceai si nu scriai, filozof ramineai! Rusia vor sterge Ucraina si regimul ei de pe harta lumii, caci nu vor permite la granita lor un dusman de moarte cum este regimul saltimbancului.

 73. @Boko Haram,
  Ca să ai dreptul să-i critici pe cei care se exprimă greșit în limba română trebuie să fii aproape fără greșeală or, privind la textul dtale, e clar că dta nu te califici.

 74. Situatia nu e FARA IESIRE pentru Europa. Europa a inarmat Ucraina si a pregatit-o de razboi , Europa a impus sanctiuni dure contra Rusiei(editat) si tot Europa trebuie sa intervina cu trupe de mentzinere a pacii, nu SUA sau NATO!
  Europa de altfel merge ceas, caci criza economica de azi a fost generata de restrictiile si incetarile de activitate generate de COVID, caci criza este la nivel planetar, inclusiv in tzari din Asia, Africa sau America de Sud ori Australia, care nu au avut nicio implicare in razboiul din Ucraina! Ma si mir ca Mister Marchievici nu aduce in discutie niciodata opinii ale unor economisti si politicieni ori analisti in problemele generate de COVID, care sar in ochi la orice pas! El doar prezinta opinii ale unor insi care incearca sa puna criza mondiala pe seama ajutorului dat de Occident Ucrainei, si ignora sau nu stiu despre efectele pandemiei, care erau logic sa urmeze!
  Europa ramine in continuare cea mai puternica si mai stabila zona geopolitica a lumii, si ea dicteaza economiile din intreaga lume, vrem-nu vrem. Si Europa are mult mai multe resurse, inclusiv naturale, decit are nevoie, si poate gasi altele. A sustine ca Europa va capitula in fatza pretentiilor caraghioase ale unei regiuni subdezvoltate imense e o dovada de prostie crasa si de habarnism deshantzat.
  Nu trebuie nimeni sa plinga Europa, care inca nici nu si-a desfasurat armatele in Ucraina, ci Rusia, care se prabuseste economic pe zi ce trece. BRICS-ul inventat de Putin e doar o aliantza de moment ale unor state pline de resurse dar fara pietze de desfacere, care produce doar pe stoc sau pentru China cea zgircita!

 75. Inca o chestie: cea mai usoara cale de a opri definitiv razboiul fratricid din Ucraina, este acela
  de a instala deja baze militare americane in Ucraina, ca garantie pentru revenirea starii de normalitate. Daca rusii ar ataca aceste baze, fie si una singura, va garantez ca va veti uimi sa vedeti ca Moscova a putut rezista atitea secole drept Capitala a Rusiei, inainte de a ajunge un morman de moloz!
  Si ziua aceea se apropie. Si nici macar Trump nu poate face nimic!

 76. @Dan Doran sunteti vaccinat dar nu si impotriva lipsei de informatii complexe neprezentate de mcm din motive nedezinteresate faizerizarea aproape generala in euro-atlantia este un fenomen mult mai complex decat pare al WWIII va fi mai intai domestic psihologic bacteriologic conventional nuclear este cam tarziu

 77. Unde vor idiotii astia sa iasa? Dobitocii in cauza si-au pierdut busola, ei imi amintesc de bancul cu betivul care se invartea in jurul unui butoi mare si batea cu pumnii in el urland disperat: deschideti-mi ca vreau sa ies! Deci repet intrebarea, unde vor sa iasa dobitocii?

 78. @ics:

  Nici tu nu te califici. Te da de gol pasareasca ta de internet, precum si pedanteria de invatator suplinitor la o scoala din vreun catun din Gagauzia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.