Ilie Şerbănescu suferea pentru orice pierdere

Economistul Ilie Şerbănescu, care a murit la 81 de ani, este omagiat de numeroase persoane publice. Europarlamentarul Maria Grapini, cu care Şerbănescu a colaborat, spune despre economist că era un mare român si suferea pentru orice pierdere economică a României.

Am aflat cu tristete ca domnul Ilie Serbanescu a plecat dintre noi!
L-am cunoscut si am colaborat la mai multe emisiuni economice pe vremea cand conduceam patronatul din textile. Ne pretuiam reciproc si pot spune fara teama de a gresi ca, domnul Profesor, Ministru Ilie Serbanescu era un specialist in economie dar era si un mare roman. Suferea pentru orice pierdere economica a Romaniei si suferea atunci cand nu se luau cele mai bune masuri!
Dumnezeu sa-l odihneasca!, a transmis Grapini pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

18 Comentarii

  1. A plecat dintre noi un om discret , civilizat , un economist de mare anvergura, un spirit critic si realist , un profesor exemplar pe care politicienii l-au ocultat cu consecventa , preferand tot felul de nulitati sfertodocte , yes-meni si sicofanti.. Bunul Dumnezeu sa-l primeasca acolo unde nu este nici necaz si nici suparare , la loc cu verdeata si alinare !

  2. Un economist patriot care si-a sustinut tara si economia ei
    Convingeri profunde , fara economie puternica nu avem o tara ci doar un teritoriu

  3. Mare parte fin cetățeni care îl urmăreau, rămân puțin marcați de acest deces. Păcat, mare păcat că ne-a părăsit! Pare egoist, dar nu este! Este realitatea, esență caracteristica unui profesionist foarte greu de înlocuit! Greu îmi adun cuvintele sa scriu ceva😥.

  4. Cu Ilie Sebanescu tara asta mai avea un creier, acum doar neghiobii si borfasii o sa mai faca economie in TaraLuPapuraVoda. Ilie ne mai lumina cat MassMedia slugarnica ni-l mai chema cand si cand, cat de cat. A murit la timp sa nu apuce dezastrul adus tarii de aceste gasti de hoti care au au acaparat puterea si capuseaza Romania. Dzeu sa-l odihneasca iar pe noi sa ne ierte ca nu l-am ascultat cand inca nu era prea tarziu…

  5. 1. L-am cunoscut de pe vremea cealaltă și am rămas prieteni de idei, chiar dacă nu ne-am întâlnit f des. Îmi plăceau analizele sale brici ale situației economice mondiale când se lua de multinaționale și de capitalismul bezmetic și ticălos, foarte corecte și astăzi. Sigur, unii ar putea să spună că făcea jocul partidului. Numai că în privat și cu precauțiile necesare (altfel nu se putea) exprima critici severe la felul cum e condusă pe partid economia (repet acest lucru), nu însă referitor la premisele fundamentale care ar fi putut face ca economia, chiar în condițiile de atunci (în niciun caz comuniste=utopie), să funcționeze în spiritul dreptății sociale și potrivit cerințelor pieței. După Marea Contrarevoluție din Decembrie (unde „de ce„ e f importanat)i-am prezentat un studiu tradus de mine din germană, elaborat de Grupul Agenda din Viena pentru reconstrucția economică și socială a Europei Centrale și de Est, intitulat „Șocul pieței„, apărută în Editura Economica și care sugera posibilitatea unei căi de dezvoltare non-capitaliste ca obiectiv spre care putea merge tranziția spre o economie de piață, dar nu una sălbatică ci una în limitele căruia trebuia să se asigure fiecărui individ o viață decentă. A fost entuziasmat, inclusiv de faptul că studiul avea girul unuia dintre cei mai reputați economiști români din SUA, Nicolas Rögen, faimos pentru aplicarea legii entropiei la economie. I-am apreciat toate intervențiile sale la obiect și expuse cu curaj, fapt pentru care unele TV-uri pupin…nu l-au mai invitat. Îmi spunea că trebuie să facă slalom și să facă concesii pe care le regreta pentru a evita să nu mai apară cu opinii critice.

  6. 2. I-am mai prezentat și o altă traducere, studiul „Capcana globalizării„ cu definiția cinică data acesteia de unul din teoreticienii ei, Z.Brzezinski care zicea că globalizarea înseamnă:„ To have lunch or to be lunch„. Concluzia lui a fost că noi deja suntem în capcana respectivă și din păcate ne tot afundăm în ea, fără a mai vedea vreo luminiță, dacă nu vor apărea personalități cu verticalitate și spirit national, gata chiar să se sacrifice pentru interesele națiunii române! i Până la urmă respectivele TV-uri nu l-au mai invitat, în afară de Ciutacu. A luptat cu curaj și argumentat pentru adevăr, ceea ce nu a plăcut și nu place nici azi, pencă licuricii mari și mici și lacheiii lor din țară e vigilenți ca nu cumva cineva să deraieze de la linie. Ce mai, mai rău ca pe vremea partidului unic. A plecat un intelectual patriot (cred că și de inimă rea) care s-a bătut pentru ineresele nanțiunii noastre care îi va păstra amintirea și îndemnul lui de a lupta pentru adevăr în folosul propriei națiuni și într-o colaboarare firească cu celelalte și de a nu accepta nicio cizmă străină pe trupul propriului popor, indiferent din ce punct cardinal. El ne-a dat un exemplu de viață împlinită în cel mai înalt sens al cuvântului și ne lasă ca testament îndemnul de a face la fel. Primește-l blând, Doamne!

  7. A fost in primul rand un om onest, bun profesionist si spunea lucrurilor pe nume.
    N-am inteles chestia cu suferinta lui ptr orice pierdere. Oricare dintre noi suferim dupa pierderea celor dragi, indiferent ca ne este ruda apropiata sau animal indragit. Normal ca orice om normal la cap sufera, deci nu-i nimic deosebit……[Rumburak]

  8. ” Radicalii Liberi ” nu iarta , orice medic si orice pacient mai in varsta stie .

    Iar Politica Romaneasac = fantina de Radicali Loiberi.

    ATENTIE asaadar …..

  9. – imi aduc aminte când vorbea să închidă gaura neagră a economiei
    – au închis-o
    – și vreo 30.000 de salariați
    – pentru asta a fost 1 zi ministru

  10. A plecat dintre noi un Mare Român, Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    Analizele dânsului erau neconvenționale, sfidau propaganda oficială, însă puneau dureros punctul pe „i”.

  11. O idee genială dar…păcat că în țara asta oamenii patrioți care au pus suflet sunt marginalizați de către hienele din fruntea statului. Păcat. Dumnezeu să-l odihnească!

  12. @lupascum

    nu stiu la ce faceti aluzie…in economie se impun uneori masuri de acest gen, fie ca vorbim de firme de stat, fie ca vorbim de firme private aflate intr-un holding…

    o firma de acest tip le poate falimenta si pe celelalte…daca se prabuseste…mai bine o inchizi tu, ca sa pot controla fenomenul interdependentelor…

  13. @mariuta
    Este vorba de privatizarea CRIMINALĂ a Petrom, susținută inițial de dl. Ilie Șerbănescu. Dânsul numea Petrom „gaura neagră” a economei românești. Ca să înțelegeți…Petrom însemnă TOT petrolul României, jumătate din gazul țării noastre, rafinării, petrochimie, sute de benzinării, distribuții, platforme maritime de extracție, sute de vagoane, terenuri. Așa arată o gaură neagră? Nea Ilie, după niște ani a regretat amarnic că a susținut asta, dar ce folos…„Gaura neagră” a ajuns în buzunarul statului Austria, acționarul majoritar al OMV. Și ne mai mirăm azi că austriecii ne tratează ca pe căcații Europei. Nu doar că am pierdut atunci un imens activ de producție, necuantificabil, și de PROFIT CERT, dar, pe relația cu Austria, am pierdut în întregime capacitatea de negociere, am renunțat la ea complet. Pe ce bază să mai negociezi ceva cu Austria, când le-am dat TOTUL dintr-un foc?

  14. Il citeam si in Revista Lumea dinainte de 1989.
    Globalistii l au boicotat și in Trecerea in Sus.(Precum in „Relatare despre Regele David”).In fruntea neglijarii, Halena 3 , la care a făcut odata rating cinstit..Pana Halena a inceput să faca banii altfel.
    Dumnezeu si NOI sa il pastram in Panteonul Nemuritorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.