Impas în fuziunea a două mari companii prezente în România

Divergenţe între cei doi giganţi ai industriei europene a cimentului. Holcim şi Lafarge nu mai sunt de acord cu fuzionarea companiilor în condiţiile anunţate în 2014. Potrivit Financial Times, cele două companii au început să renegocieze fuziunea, la solicitarea acţionarilor nemulţumiţi de la Holcim.

Surse din familia fondatorului şi a celui mai mare acţionar al Holcim, Thomas Schmidheiny, au declarat pentru Reuters doar că “nu este contestată logica industrială a acordului”.

Cât îl priveşte al doilea acţionar al Holcim, compania Eurocemet, deţinută de oligarhul rus Filaret Galcev, aceasta companie nu a susţinut niciodată public fuziunea cu Lafarge.

Problemele par a fi început în momentul în care elveţienii de Holcim i-au depăşit pe francezii de la Lafarge, iar aceasta s-a întâmplat după anunţarea planului de fuziune, în aprilie 2014. Un motiv ţine însă şi de aprecierea francului elveţian.

Întreaga afacere are şi o încărcătură politica. Acordul a încercat să ofere imaginea unei fuziuni, scrie Financial Times, însă prevederile scurse către presă indica mai degraba o preluare a Lafarge de către compania elveţiană concurentă. Aceasta pică prost pentru guvernul socialist de la Paris, care s-a opus preluării companiilor franceze de către rivalii din străinătate.

Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge are nevoie de aviz în privinţa concurenţei în 15 dintre statele membre UE şi a facut obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene. In decembrie, CE a dat un aviz parţial favorabil.

A fost aprobată astfel o listă cu activele pe care cele două companii ar trebui să le vândă, pentru nu se crea un monopol. Spre exemplu, s-a stabilit ca în România să vândă Lafarge, iar în Ungaria şi Serbia să vândă cei de la Holcim.

În România, compania ca va prelua activele Lafarge este CRH, din Irlanda. Producătorul irlandez preia de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu Jiu, 16 cariere şi balastiere şii 16 staţii de betoane. Firmele care îşi schimbă proprietarul sunt Lafarge Ciment (România), Lafarge Comnord, Lafarge Betoane, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge RMX & Agregate, Sicim, Eco Gest şi Recy – Eco Combustibil.

Lafarge are 1.000 de angajaţi în România, unde a derulat până în prezent investiţii de aproximativ 700 milioane euro.

De cealaltă parte, Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.