Imperiul secret al UE

Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHerd.

”Împotriva logicii și justiției, 340 de milioane de vest europeni bogați îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrala și de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească. ”Nu suntem o colonie, nu suntem membri de  mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până și Clotilde Armand, primărița franțuzoaică din București, a spus limpede că ”o mare parte din bogăția Europei se scurge din țările sărace către cele mai bogate”.

În Vest, cei care știu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbițașii lor din Est să spună că Vechea Europa menține Estul pe linia de plutire. ”Îi vedeți pe polonezii, pe cehii și ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocrații. ”Se îndepărtează de liberalism, însă își freacă palmele și se așteaptă să le dăm bani!”. Acest tip de gândire este strâmb din cel puțin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compara cu păcatele Vestului (comparați doar ce face Ungaria cu LGBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbește exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale și de Est.

Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală și de Est era slăbită după căderea comunismului și a trebuit să-și deschidă granițele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă, asa cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecințele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați veniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creșterea economică a Vestului.

La Bruxelles nu este voie să vorbești despre acest uriaș transfer de bogăție. Nimeni nu îndrăznește să se laude că a pus mâna pe acești imigranți albi, creștini, bine pregătiți, extrem de ușor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiți rasiști.

În Est, elitele tac de rușine pentru că au fost complice la o prăbușire demografica cum numai în vreme de război se poate întâmpla. Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară). România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație.

Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece tari UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge din urma Europa de Vest. ”Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-sef al BERD pentru Europa de Est.

O altă consecință neașteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală și de Est. La Berlin este interzis să vorbești despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste țări și au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault cu Dacia, în România). Însă lucrurile nu s-au oprit aici; companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele cheie din industria și serviciile statelor estice.

În Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigura patru cincimi din exporturile țării. Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să  lovească pandemia. La aceasta se adaugă investițiile corporatiste. Acum, ele au ajuns la maturitate și aduc profituri și dividende, care iau calea Vestului. Aceste profituri care pleacă sunt mai mari decât transferurile anuale de la Bruxelles. În plus, fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

Europa Centrală și de Est a devenit ”o uzină” pe lanțurile de producție occidentale – așa a numit-o Handelsblatt. Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro.

Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.

Oare Europa Centrala și de Est va ajunge vreodată din urmă Vestul? Perspectivele nu sunt deloc luminoase. Problemele demografice și galopul Chinei către autosuficiență sunt factori care împiedică dezvoltarea Estului Europei. Însă cheia este sistemul colonial. Pentru a ajunge la prosperitatea unei țări avansate, trebuie să ai aceeași productivitate. Iar Europa de Est trebuie să-și îmbunătățescăsectorul inovației. Statutul de dominion împiedică acest lucru.

Firmele străine sunt lideri în aceste țări. Ele obțin cele mai mari profituri, iar totul este trimis în Vest. Nimic nu garantează că profitul va fi reinvestit. Aceste firme străine își desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în țările de origine din Vest și nimeni și nimic nu le obligă să facă schimb de informații și tehnologie. FMI a confirmat că aceste companii își obligă filialele din Europa de Est să cumpere tehnologii scumpe din Vest. În plus, filialele companiilor vestice nu au voie să lanseze propriile branduri.

În acest fel, Europa Centrală și de Est nu se poate baza decât pe firmele autohtone. Ele sunt însă mici și le este greu să inoveze. Ele se luptă cu birocrația de la Bruxelles și cu o mulțime de stratageme puse la cale împotriva lor. Spre exemplu, certificările europene pot spori cu o cincime prețul de export al unui produs. Apoi, licitațiile publice nu permit statelor estice să favorizeze companiile autohtone. Dacă guvernul vrea să dezvolte un anumit sector, regulile ajutorului de stat sunt draconice. La un moment dat, premierul polonez Mateusz Morawiecki a izbucnit: ”Bogata UE ne vinde VW și Renault. Însă când șoferii noștri de tir au intrat pe piețele lor, au apelat imediat la protecționism”.

La Bruxelles domnesc rețele vechi specializate în măsluirea jocurilor. ”La Bruxelles, toți se prefac surprinși când nu apare nicio companie estică la întâlnirile de stabilire a standardelor”, spune un oficial ceh. ”Asta este pură ipocrizie. Firmele noastre sunt prea mici și nu fac parte din rețelele băieților cu state vechi de la Bruxelles. De fiecare dată, regulile sunt stabilite de aceiași oameni, înainte să ajungem și noi la masă”.

Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE, Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult.

Lucrurile se vor agrava pe măsură ce UE va investi tot mai mult în campionii industriali din Vest. Trebuie să ne așteptăm ca Vechea UE să pună mâna pe cea mai mare parte din cele 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie. Estul a primit 13%, ceea ce este din nou discriminare.

Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxellesul va interzice sursele ieftine de energie. Competitivitatea Estului va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.

Șansele ca firmele estice să poată concura la scară globală sunt infime. Între timp, străinii vor profita de orice ocazie pentru a mulge aceste țări prin companiile implantate aici, fără să le ofere acces la cea mai bună tehnologie. Europa Centrală și de Est va intra într-o capcană a venitului mediu, va fi blocată pentru totdeauna, în timp ce economiile anacronice ale Vechii UE se vor lupta să țină pasul cu China și SUA.

Crevasa economică din UE va conta pe mai departe. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxellesul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă.

Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 104

77 de Comentarii

 1. E doar o minuscula realitate, dovezile sunt clare si la vedere, doar ochi si creier iti trebuie sa vezi profund toate aceste actiuni impotriva cetatenilor din est! Hai, inca mai e de spus si scris pentru informarea reala cetatenilor!

 2. U E = O Morisca economico-financiara .

  Rezolvarea ei se face doar prin EXIT !

  Doar n-o fi in stare westul capitalist european sa declare Razboi Estului european ?

 3. Maika Russie are inca Bratele Deschise pentru Loserii care si-au Distrus Economiile de Dragul Democratiei Originale si a Capitalismului Salbatic.
  Germania face Afaceri cu Russia cu Pedala la Blana iat Trollii OberStumpFuhrerului intimiteaza Iobagii mioritici sa Accepte Joburi „Plantation Boy” la Sparanghel pentru a putea plati Taxe Governului Meu Fanariot.
  Va Plesni Buboiul Curind.

 4. Excelent articol ! Multumesc ! cine uita istoria este condamnat sa o repete !

 5. Ferma Animalelor de G. Orwell
  De fapt nimic nou sub soare ..
  Când a fost vreodată egal sătulul cu cel flamand!?
  Never ever…

 6. Satan UE este in fapt o uniune sclavagista moderna in care tarile din Europa de Vest, toate foste imperii coloniale mai mari sau mai mici au pus stapanire pe tarile sarace din Europa de Est, transformandu-le in colonii. Pe care Satan UE le exploateaza economic prin intermediul multinatioanale care scot profituri anulae de sute de miliarde de euro din tarile sclave din Estul Europei prin inginerii financiare. Basca ca aceste tari sunt folosite ca gropi de gunoaie comunitare, forta ieftina de lucru si pepiniera pentru aprovizionarea cu fete pentru satisfacerea babalacilor cu bani din Vestul Europei. Inclusiv donatori pentru organe, tot in beneficiul celor cu multi bani din Vest. De aceea aceasta organizatie Satanic UE trebuie sa dispara de pe suprafata pamantului. Sau tarile din est tebuie s-o paraseasca cat mai repede cu putinta. Romania trebuie sa fie prima care sa faca acest lucru. Cu atat mai mult cu cat Satan UE vrea sa ne bage pe gat miscarea LGBT.

 7. ba tatarilor tradatori de om si de tara, ati adus teritoriu imbelsugat si prosperos odata, in toate ramurile de productie, de veneau hungurii si polonezii si cumparau pa nimic incaltaminte si imbracaminte din piele naturala etc, ca exemplu, intro tara de unde si mustele pleaca.

  In capitalismult tataresc, mustele nu mai au nicimacar unde sa depuna oua ca sa faca viermi. Deunde atata belsug ca mustele sa mai faca si viermi.

 8. ba da iohannu, hot de case, falsificator de acte si abuzator de putere can lucra la primaria satului, a vandut copii romani posibil pentru organe. De ce nu se spune asta, de ce nu se controleaza ca ce sa intamplat cu acei copii sarmani …

  infometati de tataru besescu, tataru petre roman, tataru emil constantinescu, tataru ion iliescul etc cu toti tatari pa functii pusi si platiti sa vegheze peste bunastarea si integritatea tarii.

  De ce nu se cerceteaza si se publica asta?

 9. Cine de la noi să se opună colonialismului, Basescu, Boc, Ponta, Iohanis, Catu, Orban? Am enumerat câteva dintre cele mai josnice slugi care ne-au condus in ultimii 20 de ani, dar sunt cu mult mai mulți. Dacă am ajuns ca ambasadorii să facă legea in țară, spre bucuria idioată a lingătorilor de clanțe #rezist, spune totul despre noi.

 10. Asa se intimpla si cu cetatenii.Fa tu ca roman o plingere catre CE denuntind un abuz al statului spaniol si sa vezi ce patesti.Eu sunt in aceasta situatie.Dar eu o sa mai astept putin,atit cit mi-au spus,o sa minjesc drapelul UE cu co.ka.t si o sa fac niste plimbari in fiecare zi prin fata CE pina ce imi rezolv problema.Acest articol m-a ajutat mult ca sa iau aceasta decizie.

 11. „Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală”
  -intre anglia si niger nu e nici o singura falie culturala
  iar cu marxismele culturale LA COTIDIANUL,cu gandirea schizoida?
  romanii din pacate cred ca toti ceilalti le sunt superiori
  albii vestici dincolo de Tisa se cred superiori oricui,
  FALIA NU SE VEDE?!

 12. Europa trebuie reformata ca UNIUNEA STATELOR SUVERANE SI INDEPENDENTE EUROPENE.
  Parlamentul european desfintat.
  Sa existe doar un consiliu lunar al sefilor de state .Fuecara tara cu legile ei. Fiecare popor cu traditia lui.

 13. Ori Germania ori Frantza se vor rupe cum a facut Anglia.
  Atunci va fi doar un impperiu cu un singur cap. Dar se poate rupe Germania cu tzarile ei germanice si Franta cu tzarile latine Italia, Spania, Grecia.
  Gunoiul adica tzarile sarace vor fi impartite una tie una mie.
  Apoi va i cepe razboiul intre imperii.

 14. si intra in scena catelusa maia grigorieva-sandu omul lui soros care acum cumpara armament
  MOLDOVA E TARA NEUTRA FA,sau ai lipsit la lectia despre cateluse?

 15. Foarte , foarte bun articol ! Multumim Calin. Ca sa ne tina sub bocanc si sa nu miscam ne-au bagat marsav si MCV-ul menit sa infunde gura politicienilor si populatiei care vede despre ce este vorba si cere echivalenta si independenta .

 16. Extinderea UE a avut ca scop stoparea dezvoltarii industriilor competitive din Est. Sufocarea acestor state.
  Estul nu a contribuit doar cu cetatenii ce aveau studii superioare, ci si cu cetateni ce eveau inalta calificare sau erau poli calificati. Asa ca profitul vestic a fost mult mai mare. Ca sa nu mai vorbim de diferentele de salarizare dintre autohtoni si estici. Iar acum Estul contribuie cu resursele minerale si piata de desfacere a serviciilor oferite de Vest.
  Daca luam ca exemplu doar sectorul energetic, ce in mare parte a fost cedat aproape pe degeaba companiior din vest. Desi initial companiile s-au „obligat” sa modernizeze infrastructura, sa investeasca, sa dezvolte sectorl energetic, datorita coruperii clasei politice autohtone „obligatiile” nu au mai fost respectate, iar profiturile uriase au zburat in Vest.
  Sustineea si dezvoltarea sistemelor educationale, proiectarea, cercetarea in stransa relatie crearea si dezvoltarea unor surse economice, independente de UE, au sansa sa aduca plusvaloare.
  Si nu trebuie uitat ceva. Estul este mult mai bogat in resurse minerale decat Vestul. Vrajeala cu verde patrunjel tine de ascunderea expoatarii resurselor de catre vestici si prin santaj ori coruptie stoparea dezvoltarii ecnomice a estului.
  Solutii viabile exista. Vointa politica este corupta spre a sustine exploatarea occidentului.

 17. nu se produce NIMIC in vest, taica. Ce se „produce” e banu din aer, din clipocit da deste. Ex bam, 20 milliarde. Care atunci primesc valoare can sclavu roman munceste pentru ei, can numitu Catzu se „imprumuta” de la ei, valoarea in produse fizice se returneaza. Asa au infometat romania incepad cu 1980. Trenuri marfa cu vagoane ce nu se mai terminau, carau romania afara spre vest. Asa le creste GDP-ul, din bani facuti din aer.

  voi si dupa 40 de ani de capitalism amar, niciacum nu stiti pa ce lume traiti. Lau rastingnit pa Isus can leau rasturnat mesele pa care isi faceau bani din aer, atunci, ca si acum. Cum puteti sa fiti asa tampiti, dar nui de mirare.

 18. Porcaria pleaca de la faptul ca mafiotii au transformat UE intr-o uniune politica si nu doar una economica, incalcand suveranitatea statelor si astfel au dictat din vest politica lor programata pentru est cu spuza trasa numai pe turta lor cu consecintele care sunt tot mai paguboase pentru est.Si-au permis sa impuna ca orice face o guvernare in est sa nu poata fi pus in practica daca nu dau ei aprobare.Si au mai venit tot acesti mafioti cu tupeu si cu lupta cu coruptia dar nu impotriva coruptilor si evazionistilor lor bagati in afaceri in este,asa cum a facut si Biden cu ani in urma in Ucraina,cand a dispus demiterea procurorului general al alora ca sa nu fie arestati coruptii si evazionistii lui veniti de afara.Pentru a salva situatia tarilor din est de imperialismul celor de la Brusel si daca ei nu vor sa renoveze mizeria,asa cum le-au cerut si britanicii inainte de Brexit,si sa se intoarca la o uniune doar economica,atunci nu ramane decat ca tarile sa-si faca politica lor si sa-i lase pe bruselezi sa delireze si sa raspunda cu masuri la shantajul mafiot al bruselezilor,sau sa faca tarile din est alta uniune,una economica,la care o sa vina,cu timpul,si alte tari din vest,satule de amestecul politic in treburile lor politice si economice interne.

 19. Incet-incet se prinde lumea ca globalismul UE este doar pt dulai, nu pt catei. Noua ne trimit cai troieni ideologici, ca alde Soros @ comp., sa ne fragezeasca mintile cu idei „progresiste” cu lumea libera si „societatea deschisa.” Cand colo ce sa vezi, traficul libertatii este doar dinspre Vest spre Est la supt resurse, blocat initiative si dezvoltarea, iar dinspre Est spre Vest, doar drenarea creierelor, si mainii de lucru ieftine, sparanghelisti si capsunari. Protectionismul Vestului se cheama „self-interest” = inima antreprenoriatului; protectionismul Estului (acolo unde indrazneste) se cheama nationalism primitiv si autoritarism criminal!! Deh, dubla masura cu ocaua mica…

 20. N-ar fi rau sa-i intrebam si pe cei 4-5 mil de romani care muncesc cinstit in Vest ce parere au despre acest articol.

 21. Așa e! Totuși, noi, miliardarii americani, ce mai furam? Ceasul lui Olaroiu?

 22. @Bogdan Giuseppe si @fata babei… – Bine zis!!
  Acu si o intrebare — se poate indrepta ceva? Aveti idei?

 23. Marele secret pe care doar tembel sa fii ca sa nu-l fi descoperit pana acum: UE este o reeditare a fostei URSS, in care tarile estice slab economic sunt gainile de jumulit ale mafiei de la varful UE, cum erau inainte si RSS Moldovineasca, RSS Gruzina, RSS Tadjika, RSS Kargaza etc.

 24. @ CM ??

  Bineinteles ca se pot indrepta lucrurile.
  In primul rand este nevoie de vointa politica. Crearea unei coeziuni nationale, a unui climat social ce favorizeaza dezvoltarea tarii. Stabilirea unor programe proiritare, clare, obiectuale.
  Intrarea Romaniei in grupul de la Visegrad ar favoriza atat dezvoltarea programelor nationale cat si forta intregului grup. Nu degeaba Ungaria solicita intrarea cat mai urgenta a Serbiei in UE. Sarbi chiar stiu sa se bata. Asta ar acorda un timp de respiro Ungariei si Poloniei. De ani buni ei chiar se bat pentru drepturile lor cu cei din UE. Dar in primul rand trebuie sa ne demonstram noi noua insine ca avem pentru ce ne bate, ca putem face acest lucru, fara sa stam cu mana intinsa spre altii.
  Pana la urma totul este legat de educatie. Exemplele sociale pot faoriza procesul educogen, sau il pot inhiba.
  Sunt convins ca Romania detine resursa umana de valoare ce poate conduce spre indreptarea tarii catre un real progres.
  Important este sa ne miscam spre acest sens al indreptarii, caci prea ne-am intepenit.

 25. Uniunea Europeana e o uriașă inginerie financiară, din banii dați de la UE vor ieși în câștig în primul rând țările vestice cu Germania în frunte. Dat toată lumea are obligația de a contribui.

  Europa de Est subvenționează Europa de Vest.

 26. De cînd este Israel „țară europeană”, ca să beneficieze de bunăvoința și fondurile U.E.?

 27. Care 4-5 milioane muncesc cinstit? Creier spălat in piata pupatului in cur numită și victoriei. Din aia 5 mil 100000 muncesc cu acte, pensie , etc. Restul la negru și la făcut bani. Îmi e rușine va sunt roman.

 28. Bun articol, dar din păcate acum pt noi este târziu, au luat la noi puterea economică în comerț și tot ce era bun în producție, iar la ultimile alegeri au inceput să ia pe față prin oamenii cu sînge străin și puterea politică. Adio țară !

 29. Cum sa se revolte saracii din Europa de Est când reprezentanții lor aleși în cea mai înaltă funcție de demnitate publică ,,aleși în mod democratic,, când ai …n candidați cu același calapod de slugărnicie ușor șantajabili cu dosare penale pot reprezenta macar 1 la suta interesul național al celor care l-au votat? Se vede cumva vreo schimbare in România? A inebunit președintele și a propus majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie cerând respectarea legii in vigoare? Cum adică ? Să-și taie puterea din ciolan sa dea poporului înfometat? Nici o speranță pentru români,președintele este soldatul disciplinat al reichului și nici o firimitura nu va scăpa românilor pe care a jurat să le apere interesele,daca va atinge cumva profiturile uriaș de nesimțite ale multinaționalelor bavareze in Romania.

 30. Articolul are dreptate dar se alege intotdeauna dintre doua rele: Era oare preferabila situatzia Guatemalei, Salvadorului sau Hondurasului colonii ale SUA nu ale UE ? UE nu interzice nimanui sa fie independent daca poate. Dupa ce shi-au luat Mertzane Romanii se plang ca au devenit colonia Germaniei. Cum bine spunea unul mai bine ishi luau Ferrari sau Maserati. Shi Romanii care au plecat, sunt unul dintre ei, aveau ca alternativa in Romania shomajul disperarea shi moartea. Calculatorele pe care le proiectam cand eram in Romania aveau display alb-negru dar puteau fi folosite perfect pentru rezolvarea problemelor. Altele color nu am fost in stare sa fac caci un Japonez nu un Roman a luat premiul Nobel pentru inventarea LED-ului albastru care a facut posibil displayul color. Basescu a decis ca urmare a mitei pe care a primit-o de la Microsoft ca displayul alb-negru ca shi inginerii Romani sunt „inferioare” celor occidentale shi trebue sparte shi inginerii ucishi in shomaj. N-am auzit vre-un ziarist sa protesteze atunci nici vre-unul care sa se ofere acum sa utilizeze un calculator Romanesc cu display alb-negru care sa faca Romania independenta nu colonie a Japoniei.

 31. În 2002, în Germania, studiile medicale (Facultatea de Medicina), insema 30.000 euro x 6 ani. (taxe de școlarizare + chirie + masă + transport urban + spălătorie, asistenta medicala, etc). În România, de 100 de ori mai puțin. Germanii, francezi, belgienii, englezii, slovenii, polonezii,ungurii, etc., aveau venituri mari. La noi, nimeni nu câștiga precum germanii, francezii, spaniolii, polonezii, etc. Câte magazine are România în Germania, Franța, Austria, Polonia? Nici unul. Ei au. La noi, Și pun condiții statului român. Așa-zis – ul Stat român ( de fapt, statul unor politicieni care își vând sufletul copiilor lor). Doctori, arhitecți, sunt muuuulti, în Statele lor. Pe banii noștri. Sunt cei mai scumpi. Aștept magazinele. ALTFEL, vom rămâne tot ” gulerele albastre”, ale Europei. Ca și în 1996. Când s-a decis. Adică, pe înțelesul tuturor, ” cei mai amărâți”. Cu sau fără de carte. La fel. Nu am contat, în ultimii 30 de ani. Doar politicienii au fost cei care au negociat. Ce mult s-au „jerfit” ei : cât ” să aibă din ce trăi, de la maimuță încoace!”

 32. problema in estul europei este prostia care reprezinta principala caracteristica a politicienilor …acestia sint …scoliti ..de jidani ca soros sa aduca …democratia…antisemintismul ,rasismul si lbgd …care are ca rezultat divizarea societatilor si antagonizarea diferitelor grupari sociale….in acest timp in israel se lupta pt …curatenia etnica …jews only…si eliminiarea palestinienilor prin terorism si anexarea teroritoriilor lor…tori politicienii ue sint ..pilotati de ong lui soros…

 33. @aspiratorul de.UE
  -cand s-a incheiat „lend&lease” pentru urss?
  -cand s-a incheiat „planul marshall” pentru germania???
  -este sua „land of the free”????

 34. Așa stau lucrurile.România trebuie să iasă din UE.Din păcate politicienii români după 1989 au fost și Sint trădători de tara.Nastase ,cel care a înstrăinat petrolul țării,se laudă că a dat drumul forței de muncă românești spre UE

 35. Cine ar fi indreptatit sa ia masuri fata de situatia existenta atat de bine ilustrata in acest articol? CSAT-ul prin membrii sai sau poporul prin o noua revolutie. Nici una din cele doua variante nu au premizele realizarii. Asa ca sa ne consolam cu asteptarea si speranta ca va veni un astfel de moment.

 36. Minciuni, spălare pe creier, de parcă omul de rînd din vest nu e cocoșit.
  Germanul de rînd n-a vrut, firesc, nici mUE, nici Euro. Euro l-au schimbat la două mărci dar prețurile nu s-au schimbat; la capătul etichetei nu mai era 1DM ci 1E(=2DM). Le-au înjumătățit veniturile.
  Nici italienii n-au vrut. Pt a ține pasul cît de cît cu economia germană se foloseau de inflație, devalorizau lira. La fel francezii cu francul.

 37. MNT: Acum eu ce fac? Am ajuns să citesc populiştii, posibili aducători de noi forme de totalitarisme? Dar ce pot să fac dacă politicienii, în general purtătorii de opinii, care contează în mediul public, nu ridică nici măcar un colţ al nemerniciilor care se petrec de la sfârşitul Războiului Rece? Alternativă mai bună nu avem? Se poate, dar tăcerea pe termen mediu şi lung nu poate fi decât mai rea ca populismul. Atunci când este vorba despre politică şi mai ales geopolitică, eu cred că este mai bine să vorbim greşind decât să tăcem şi să îndurăm. Aici nu merge cu „Dacă tăceai filozof rămâneai”. Nu de alta dar rămâi un prost jefuit.

 38. PS Vestul – oricum partea sa de mari afaceri – nu se teme de rupere. Aş spune la dubla măsură tot mai neruşinată şi aroganţa fără măsură, ambele provocatoare, că o doresc. Războaiele au dus multă suferinţă şi distrugere dar, din toate cele trei războaie ale secolului al XX-lea, Vestul capitalului a câştigat. De plătit plătesc oamenii şi – cum altfel (?!) – politicienii!

 39. taica, la tv in vest „hai sa aratam vecinii republicii Moldova pa harta: bulgaria, ukraina si hungaria. Bam, romania nici nu era acolo, macar scrisa ‘Romania’ pa harta.”.

  cas vedeti si voi cat de tare va ubeste EUu. Pai dac tataru besescu petrov va trimis sclavi „ca nu va place munca” pa plan international, iar voi decolo, va bagati pana paste gat in gunoaie dupa sticle goale. De ce, pen ca tara ati lasato pa mana lu besescu petrov1 sia baietilor lui dastepti, tatari unu si unu.

  batva sva bata da pacatosi. Naveti creer baa.

 40. Sunt pro UE. Dar nu pot să nu fiu total de acord cu dl. Marchevici, pe care il felicit din toată inima pentru analiza asta pertinentă. Articol ”rara avis” care ar trebui să-i pună pe gânduri pe trădătorii: Johannis, Catu, Rares Bogdan, Emil Boc, Turcan…și pe mulți alții

 41. Am pierdut nu numai economic ( demolarea industriei , agriculturii , vanzarea pamanturilor si a exploatarii resurselor ) dar si al competentei . Avusesem profesionisti cu care am facut industrializare , azi nu mai avem unu’ care sa puna faianta corect. Am avut o generatie cu o cultura multumitoare , azi avem legiuni de prosti sadea cu o cultura si o gandire de Facebook . I-am facut pe tsigani romi , si pe romani i-am facut tsigani prin programele TV.

 42. In loc sa ne multumim că ne-au primit astia in ue si ca am scapat de saracie… Noi tot avem impresia ca trage vestu de pe urma noastra. Vai si-amar, numa’ ne plangem ca niste milogi, de parca am face noi mai bine singuri fara Europa. Promovati in continuare euroschepticismul, bravo! Numa conspiratii si paranoia ne trebuie.

 43. In umbra celor palavragite pana acum :

  Stie Mishteaux ce stie saju doar pare ca (ante-)stie …

  (intreb pentru ca-mi pare ca se lauda pe ne-„dovedit” de-un iQ la purtator de peste 145 !
  STIE CE ANTICIPA = se chiar intampla punctual ? …sau doar narcisismul e de el ? )

  De ce intreb de el ? Pentru ca-mi pare mai „comic” …tipul !

  :*

 44. @Ugh, ba tatare, ardetear focu de manchator de chachat. „Saracie” dupa ce trimeteati producctia tari spre vest pa cale ferata in trenuri marfa cu vagoane ce nu se mai terminau, ncepand cu 1980 sa infometati tara, aleagasar cenusa de neamu vostru de tatari. Pana in 1980 Romania avea nivel de trai net SUPERIOR vestului, ba scursura subhumana.

  Iote la ce nivel de civilizatie au ajuns China si Rusia, ce tara au Hungurii etc, pana si Serbia bombardata o duc mai bine decat voi, viermilor. „Ai scapat de saracie”?? Daia va bagati la cersit si pan gunoaie dupa sticle goale si va da vestul la tv circuland drumurile in carute trase de un singur cal?? Ba negrilor.

 45. Nu spunea academiciana asta ?
  … ‘i dai dreptate omoratei ?

  Asa rau am ajuns ! ne-ntoarcem la ce-am skuipat ? 😀

  🙂

 46. Bruxelul viseazș la armate europene, ei n-au fost în stare să sară în ajutorul Italiei anul trecut, abia când au început să se descurce singuri sau cu ajutoare de la alții. Merkel a ajuns la cuțite cu Trump pe motivul nealocării de bani pentru armata germană aflată într-o stare precară.

  UE e o construcție făcută să profite un grup restrâns niște fraieri să fie colonie. Acum cui îi convine să stea așa stă așa, cui nu se va lua în gură cu stăpânii bruxeleză care nu pricepe o realitate istorică că imperiile vin,se ridică și se destramă la un moment dat. Națiunile în schimb rămân. Ce e național le stă în gât. Vestul vrea progresism să stea în progresism. Estul nu vrea.

 47. UE vântură niște minciuni gogonate mai ceva ca propaganda URSS înainte de 1990. Realitatea e sărăcie în est, bogăție în vest și dezechilibrul bine întreținut și cu bună știință. Parlamentarii UE niște ipocriți fac ecclusiv ce le ordonă stăpănii lor, nimic pe lângă. Idioți ca Cioloș și Rareș Bogdan.

 48. Un articol excelent. Totul explicat frumos, la liniuță.
  Pe înțelesul oricărui om de
  bună-credință. Nu este vorba de un meci UE-anti-UE, ci de trista realitate, pentru estici, evident. Citind articolul domnului Marchievici, mi-am adus aminte de un cântec intitulat (ușor graseiat) „Perrrfect”, Timpuri Noi.

 49. @tara normală 2septembrie:
  Dar tu cine crezi ca au fost”parintii fondatori”ai (m)ue?
  Dar ai URSS?

 50. De ce vorbeste Matthew Olex-Szczytowski despre 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie pentru întreaga UE iar Președintele și Guvernul României despre peste 70 de miliarde numai pentru România? Va rog sa ma corectați dacă am înțeles eu greșit. Mulțumesc.

 51. @Centz e vorba de timp … durate diferite pentru care-s acordati bani diferiti !

  Nu-s greseli ce-ai observat tu 😉 ! E doar lipsa de „informatie” 😉 !

  🙂

 52. E usor sa arati cu degetul politicienii, da sunt oportunisti, tradatori de tara, incompetenti. Dar, ce au facut romanii, in marea lor majoritate, au tras matza de coada, au asteptat salarii mai mari, AU VOTAT CU MATZUL, iar acum trag ponoasele. Normal ca e nasol. Dar atunci cand directorii isi treceau fabricile pe numele lor, furau cu acte, ce facea talpa tarii, furau si ei cat puteau. Au iesit in strada romanii cand au picat fondurile mutuale, au cerut judecarea vinovatilor, nu, au tacut malc, vorba aia, putea sa fie mai rau. Deschide tv-ul, uitate pe drumuri, santiere incepute peste tot, care au termene de finalizate depasite. Cum ne asternem asa dormim, majoritatea voteaza aiurea, suporta tot valahul, decizia majoritatii. Problema e ca nu ai oameni competenti, s-ar gasi, dar astia nu apar pe sticla, nu dau interviuri.

 53. @Vlad … un exemplu mic ca unii comentatorim s-au pris de justetsea UE

  INTREB:

  -ce fonduri de despagubire au taranii vest europeni relativ la non-despagubirile taranilor mai saraci si obligati sa vanda mai ieftin din estul UE ?

  Mai e corect …acum … desi parea corect o vreme ?

  Mishteaux chiar are un IQ>145 …si chiar nu face propaganda … altfel, daca face sau vroia s-o faca, nu comenta mereu la doar un singur ziar mai liberal … mai liber … mai ne-cenzurat !
  Pentru un „specialistz” exista multe cai, limbaje si emotii … de-a face ce-si propune ! Dac-o vrea ! Mishteaux e relativ neutral ! Nu e nici cu rusnacii (si aia-s oameni = n-au de ce fi numiti sfinti si-o recunosc … níci cu americanii traditional mai demagogi mai laudarosi mai sfinti (In GOD we trust !) si alte demogogii super-ridicole unui realmente inteligent 🙁 )

  🙂

 54. Cu stima pentru mishteaux (si the master of your mind) . Sper sa nu te superi si sa aprobi spusele mele.

  Misto are IQ>145 ??? Nimic nou sub Soare … De altfel posteaza in LIMBA noastra, daco-romana !!!
  ASADAR, noi TOTI cei de sorginte daco-ROMANA, avem IQ>145 !!!
  Personal, precum toti cei din MESERIA mea despre LUME (din tara si strainatate) avem, conform MESERIEI noastre,
  un IQ > 13.800.000.000 (cine stie ce inseamna asta , va intelege !).
  ASADAR, poporul ROMAN nu este format din fraieri !!!!!! ESTE un POPOR care POSEDA o SPIRITUALITATE inalta !!!

  STUPIZI pot fi DOAR altii.
  Precum acei migranti si calatori VENITI pe acest TARAM, si care poseda un IQ<10 !!!
  (a se vedea politica, politicienii si conducatorii din Romanica de astazi).

 55. :))))))))))))))))))))))

  @doru popescu …cum sa ma supar !
  Dimpotriva te aprob cu drag !

  Doar romanul fluiera a paguba … DOINE dupa care-si uita necazul zilnic si-si reaminteste de norocul anual !
  Romanul uita repede si iarta repede !
  … istoria romanului spune ca oricat de prost al parea el altor natii … rezisat si razbeste IN TIMP mai mult decat detractorii lui !
  Cat timp romanul ramane romanesc …
  …tara asta va tramane intreaga si va avea un viitor …chiar !!! … razand candva in viitor de toti cei care-o vor vrea … „la trecut” !

  Romanul are …istoric demonstrat un atuu pe care nici un alt popor, in afara de evrei, nu-l poate demonstra istoric :

  — Doar romanul si evreul se pot face CREDIBIL frati cu „dracul-in-persoana” [SATAN] … pentru a trece puntea … fara a-i plati dracului VAMA ! (doar istoria lor pot demonstra faptic asta !)

  „Cat romanul ramane romanesc !” (mare atentie la sub su supra-intelesul acestei fraze !)
  Nu-s bai necazurile zilnice !

  Cand insa-si va pierde „romanismul” … e gata ! „Ultimul stinge lumina „Inchide usa si arunca cheia !

  Esti de acor cu mine … @doru popescu ?

  🙂

 56. IQ > 13.800.000.000 … corect !
  Chiar si politically correct !
  😀

  [te inteleg foarteeeeeeeeeeeeeeeeeee bine … Dorule !]

 57. Doar romanul si evreul se pot face CREDIBIL frati cu „dracul-in-persoana” [SATAN] … pentru a trece puntea … fara a-i plati dracului VAMA !

  (doar istoria lor poate demonstra faptic asta !)

 58. Un articol cu adevărat excepțional care vine să confirme ceea ce a fost devoalat sistematic în paginile „ Cotidianului” și mai ales și mai explicit la rubrica de comentarii. Deși nu aduce nimic nou articolul este memorabil prin datele pe care le aduce pentru a demonstra ceea ce cu toții știm, dar nu în ce măsură, sau în ce hal suntem spoliați pe toate planurile de noua uniune , fostă sovietică, actual bruxelleză, la fel de plină de cei care au înființat și condus-o pe cealaltă și prin ea vechile state căzute sub stăpânirea lor la fel de criminală ca și astăzi.
  Să ajungi să te predai în halul ăsta unor birocrați ce dacă n-au o țară a lor sigură și bogată , au ajuns să fie stăpâni peste mai mult de jumătate de miliard de oameni pe care-i dirijează malefic împărâindu-i în două cete , de bogați și de săraci, de prima mână și de-a doua sau de-a treia , dar toți la cheremul unor birocrați , niște cămătari ordinari care cumpărând conștiințe ajung să -și plaseze peste tot oamenii lor și să falimenteze popoare întregi, dar mai ales cele creștine !
  Soluția nu vine de la noi, un popor prea blând și răbdător, ci de la alții, care știu că de cămătari nu poți scăpa decât punându-i pe fugă prin mulțimi dezlănțuite cărora li se vor alătura și forțele lor represive.
  P.S.
  Dacă până și distribuția apei minerale și colectarea gunoaielor sau deșeurilor a fost lăsată pe mâna unor străini, că de gaze, electricitate și celelalte nu mai vorbim, înseamnă că ăștia ne consideră handicapați sau fraieri de-a binelea.
  Până să se trezească românii o vor face polonezii, cehii, slovacii, ungurii, dar răul făcut va fi greu de reparat !

 59. Ue e o mafie de la media la armata tot mafie. Corporatiile fac legea oamenii sint sacrificati prin tot felul de cai incluzind chiar industria avortului. Amerika e la fel.

 60. Tarile vestice au avut colonii in toata lumea.Acum nu mai pot si asa au trecut la metode mai rafinate.Dar tot coloniale.

 61. Nu e chiar atat de secret. Toata lumea stie. Fostele tari imperialiste si-au schimbat putin parul, nu si naravul. Cum sa traisca ele fara colonii? S-a mai scimbat si terminologia pe ici pe colo, dar lucrurile sunt la fel.

 62. La TV5 am vazut un reportaj in care se arata ca Estul Europei, exemple erau date chiar cele mai afectate tari respectiv Romania si Bulgaria , dupa ce au platit o data pentru pregatirea si educatia muncitorilor exportati , vor mai platii o data asistenta medicala a acestora cand se vor intoarce la investiitile in case facute dealungul timpului si astfel, exporti aur si importi uscaciuni .
  Dar daca singura problema ar fi asta , poporul roman ar fi fericit . O mare problema este calitatea si domeniul investitiilor din Romania . Pe vremea lu tata , tara investea in capacitati energetice ,in fabrici de toate felurile , in Combinate Siderurgice , in campuri petroliere in afara , in Combinate Chimice in CFR(una si nedespartita de BesseFMI) , in Tarom si Navrom , in alocatii pentru copii si alocatii pentru mame cu mai mult de 3 copii etc .
  Astazi tara investeste in pensionari speciali (fosti activisti cu activitati speciale) , investeste in societati straine de stat prin scutiri de impozite , redevente neglijabile si nedemne , in dobanzi platite la creditele ce au fost luate pentru plata pensiilor speciale de militie , in terenuri de fotbal in panta , in ingroparea (innisiparea) banilor europeni pentru largirea plajelor de catre societati Holandeze la mare (era singurul lucru care ne lipsea la Mare), in conturile politicienilor aflate in insulele vesticilor scutite de taxe si impozite ( pentru egalitate de sanse) etc etc.
  Mi-e scarba de cata nedemnitate si-a facut loc in Romania de astazi !
  Asta in timp ce suntem ademeniti cu bunastare si steaguri multicolore prinse in bucile carnoase ale vesticilor veniti la marsul mandriei de a supune.

 63. O analiza ca la carte.Un curs gratuit pentru politicienii nostri ca sa faca politica la nivel inalt.Dar de fapt -elita din fiecare partid-cunoaste perfect situatia existenta.Toti pot fi considerati tradatori de tara.Sunt vinduti si le place sa critice doar pe jumatate pentru a nu deranja stapinirea din vest.Sunt de o falsitate greu de inteles.In fond lor le este bine ,de ce sa-si creeze probleme?Prostimea ii blameaza pe unnii si ii aduleaza pe altii.Asta este jocul murdar al puterii vs.opozitie.Multimea nu este activa,nu se revolta in strada.Asa sunt romanii.Facchiri.Rabda si se pling ori fac bascalie de parca asta i-ar ajuta cu ceva.Daca s-ar putea, acest articol ar trebui dezbatut cu adevaratti specialisti istorici,economisti,psihologi,etc,pe toate posturile de televioziune , radio,presa,internet,poate s-o trezi si poporul nostru adormit.Dar nu cred ca se va intimpla asa ceva.Decalajul de educatie si defazarea fata de occident se vor mari.De ce?Sa citim din nou articolul.Poate inteleg cei care ne conduc si li se trezeste instinctul patriotic…

 64. @ Marin si asa, in general.
  Articolul ridica doar mingea la fileu, cine are urechi de auzit, sa auda. Si sa inceapa sa gandeasca. Imi amintesc ca odinioara, in liceu, o profesoara comunista repeta cu placere „ieconomia noastra nationala” si pe noi ne bufnea rasul, nu din cauza economiei, ci pt ca doamna incerca sa-l repete pe ilustrul pantofar iubitor de tara, de altfel. Daca ne-ar fi spus cineva ca o sa vina unu’ nea roman, revolutionar de dupa tac-su, sa zica despre ale noastre fabrici si uzine ca sunt un morman de fiare vechi, desi trebuiau doar retehnologizate, am fi spus ca e nebun. Acum trebuie s-o luam de la capat, din cauza lacomiei unora. De mic copil am avut impresia ca astia,
  „nobilii” au prea multi bani si din cauza asta nici nu invata, dar iau diplome pe nedrept, si apoi se plictisesc de moarte si atunci ca sa se dea mari incearca sa aranjeze ei lumea, ca sa bage si mai multi bani la tescherea. Da’ vine ea si vremea lor….

 65. În următorii 100 de ani, țările Europei de est vor fi pentru Europa de vest aşa cum au fost țările din America de sud pentru America de Nord (Sua+Canada), în ultima sută de ani, şi anume tot nişte colonii. Polonezii şi ungurii sunt prea slabi şi prea puțini pentru a schimba acest colonialism/globalism deja programat pe următorii 100 de ani. Românii s-au predat demult fiindcă adn-ul lor este infectat de un fatalism grețos mioritic, încă de la formare. Nu sunt împotriva globalismului pt că odată cu dispariția țărilor mici subjugate economic, politic şi militar, existența țărilor imperii vor fi şi ele pe cale de dispariție sau irelevante. Deja se văd primele semne ale globalismului, unde câțiva sportivi americani nu mai respectă drapelul sau imnul american la competițiile interne sau internaționale. Şi, această gargară în care cetățenii trebuie să-şi dea viața sau sângele pt patrie, prinde din ce în ce mai puțin la generațiile tinere. Trebuie să se nască vreo 100 de Eminescu, de Arghezi sau de Antoni Pan, astfel încât tinerii români să fie convinşi să se sacrifice pentru patrie pe următoarele similare câmpuri de bătălie de la Rovine, Plevna, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz…şi aşa mai departe.

 66. CARE SECRET ??,NU-I UN SECRET CA UE ESTE O GAURA NEAGRA CARE ABSOARBE TOTUL !.
  Noi romanii am intrat in UE ca prostii ,am dat VACILE DE MULS PE CIOARA DIN PAR -ul lor !.
  Fondatoarele UE toate vechi imperii coloniale :Franta ,Germania ,Olanda ,Austria ,Belgia ,Spania ,Italia si UK chiar daca azi este post-UE ,resul niste tari vasale care au fost LA CEREMUL ,LA POFTA celor care trageau sforile asa zisele ALIANTE ,aliante pentru JAF.

 67. @Cu capra-n targul de vechituri

  Vestul primeste doar aparent gratis …muncitori romani a coror pregatire nu i-a costat !
  Cand vor revenii in tara 4 000 000 de romani oensionati
  VESTUL sau va plati 4 miliarde (minimum ) lunar romanilor PENSII sau
  isi vor modifica IMORAL si VIZIBIL discrepant-n-egalitar
  sitemul lor de pensii !

  Mi-e mila de prosti ! 🙂 [asa ca aparentele inseala ? ce era daca se luau masuri in baza pre-avertisemnetelor ? unui prost ]

  [intelesa-ti ante -avertisementele mele in iulie : „atentie la milocul lui august ve-ti avea probleme politice la Bukale si or sa va fie schimbai ministii …+ … Orban ramane tartore la PNL ? … cel putin cu „mintea de pe urma” …intelesu-ma-ti ?

  asa ca …
  ‘s comic 🙂 ???

  😉

 68. Pai … Europa inseamna Catolicism. Daca esti catolic esti de la Roma.
  Daca esti ortodox … esti de la Bizant.
  Asa ca … Europa se termina cu Ungaria.

 69. 4 -5 miliarde lunar … 48-60 miliarde EURO (!) …anual

  doar pensii platite romanilor candva reaintoris la vatra
  si asta luna de luna … an de an …MDA !

  Cred ca „vestul” (cu ghilimele scris 😉 ) isi va schimba capitalist profitabil legea pensiilor
  si vom fi sau nu vom fi trasi pe sfoara !
  E usor sa critici ce va care din lipsa de IQ (sau experienta) ‘ti pare simplu …de ce ? pentru ca-ti pare simplu,
  TAMAN de aceea !

  🙂

 70. Va mai zic ceva :
  „americanii” vor avea curand probleme pentru ca vor trebui sa JUSTIFICE „ceva” crezut uitat …

  (ochii pe … batiscaf !) 😉 😉 😉

  😉

 71. De aceea linia actuala religioasa de demarcatie … in fosta YUGOSLAVIE ?

  (intreb pentru ca te vad ca …ai idei ! 😀 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.