Importatorii, marii beneficiari ai scăderii TVA de la 1 ianuarie

Scăderea TVA de la 24% la 20% la 1 ianuarie 2016 a generat în lunile următoare o creștere sensibilă a importurilor în timp ce oferta internă a rămas constant, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal la ZF live.

“Am fost primii care am spus că vor fi efecte negative puternice asupra veniturilor bugetare, am avertizat. Conţinutul economic de stimulare financiară a fost dezechilibrat. Mulţi stimuli pentru consum şi prea puţini stimuli pentru partea de ofertă internă.

Vânzările cu amănuntul au crescut. Vânzările din industria prelucrătoare pentru piaţa internă stagnează, în timp ce vânzările cu amănuntul cresc cu 20%, fapt care se reflectă în creşterea importurilor. Reducerea agresivă de TVA s-a văzut în importuri mai mari şi foarte puţin în oferta internă, care nu e capabilă să acopere cererea de bunuri de consum.

România a exportat acest stimul fiscal (al reducerii TVA, n.r.), a crescut cererea, dar nu s-a văzut şi în oferta internă. I-am făcut mai competitivi pe cei care exportă în România. Nu am reuşit să oferim un suport mai mare producătorilor locali, este o problemă de natură structurală”, a spus Dumitru.

Conform acestuia, România și-a imaginat soluții pentru creșterea economică pe termen scurt, iar TVA stimulează această creștere. Problema constă însă lipsa de soluții pentru creșterea pe termen mediu și lung, prin stimularea ofertei, nu doar a cererii, cum se întâmplă acum. Dumitru susține că încasările la buget din TVA au scăzut masiv. “Ar fi o scădere de venituri din TVA în zona de 10%-15%. Cifrele februarie-martie cam pe acolo au fost, iar aprilie a fost mai slab decât aşteptările.

Aprilie ar putea ridica nişte semne de întrebare, la celelalte luni nu e nimic spectaculos”, a spus Dumitru. Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dezvăluia zielele trecute că la TVA situaţia este catastrofală, deoarece pe lângă cele 1,5 miliarde lei mai puţin faţă de aprilie 2015 (adică 71%), se înregistrează 824 milioane lei mai puţin faţă de program (adică 82%). În schimb, ministrul de Finanțe susține că situația este chiar foarte bună. “Faţă de program avem un plus de colectare de 3%, deci un grad de realizare de 103%, la aprilie, şi în total 1,51 miliarde de lei.

Au fost încasări peste program, chiar şi la TVA, în condiţiile în care am avut şi rambursări suplimentare de TVA în comparaţie cu perioada precedentă din anul trecut. (…) Programul se face trimestrial şi apoi noi facem nişte evaluări destul de aritmetice, de împărţire la trei pe fiecare lună.

Deci pot să vă spun în comparaţie cu programul la trei luni şi într-adevăr la aprilie şi în aprilie avem aceeaşi cifră de 3%, deci eu mă refer la cifrele de încasări pe aprilie. Avem creştere faţă de program de 3%”, a spus Anca Dragu.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că reducerea cotei standard de TVA s-a transmis în proporție de peste 70% în prețuri, nivel mult mai scăzut decât în cazul scăderii TVA la pâine și produse de panificație, când coeficientul a fost de 93%, sau la scăderea TVA la alimente în genera, care s-a reflectat în prețuri.

Diferența de 30% a rămas în buzunarele companiilor iar acest lucru s-a văzut și în datele Statisticii, care a remarcat o creștere a cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata, în termini nominali, cu 6,9% pe serie brută, și cu 5,1% pe cea ajunstată sezonier, în primul trimestru din acest an comparative cu aceeași perioadă a anului precedent. Mai exact, companiile n-au vândut mai mult dar au s-au văzut cu mai mulți bani în cont pentru că n-au mai plătit la fel statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.