Impozitarea concediilor medicale, din a treia încercare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că se va percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, al celor ce impun carantină şi reducerea cu 25% a timpului de lucru.

„Am decis pentru a treia oară să reanalizăm subiectul concediilor medicale, ca să putem corecta tot ce ne-a fost semnalat. Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, al celor ce impun carantină şi reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS. Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecţiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situaţie şi au concediu medical vor avea şi venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv cu 10%”, a explicat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

USR a cerut joi eliminarea taxei pe boală, integral, afirmând că premierul Marcel Ciolacu a ajuns într-o săptămână la a treia variantă de modificare a taxei, iar PSD-PNL trebuie să înceteze bâlbâiala administrativă şi bătaia de joc la adresa bolnavilor şi a mamelor.

”În doar o săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ajuns la a treia variantă de modificare a taxei pe boală. USR cere PSD-PNL să înceteze bâlbâiala administrativă şi bătaia de joc la adresa bolnavilor şi a mamelor şi să elimine integral această taxă aberantă”, spune USR într-un comunicat.
”Joia trecută, au uitat de bolile cronice şi de marii arşi. Marţi, au reparat asta, dar au uitat de bolile autoimune. Astăzi, revin, din nou, cu modificări. Însă nu în sensul adăugării de alte boli care să fie scutite de taxă, ci din contră: măresc categoriile celor taxaţi. Concret, adaugă la taxare persoanele în carantină şi persoanele care au recomandare de reducere a timpului de muncă, de exemplu angajatele însărcinate. Soluţia corectă este cea depusă de USR în Parlament: eliminarea totală a taxei pe boală. Şi Consiliul Legislativ spune că este corectă soluţia noastră, iar cea a Guvernului este discriminatorie”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
Potrivit USR, ”România are, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, cea mai mică alocare din PIB pentru concedii medicale: circa 0,2% din PIB”.
”Tot pe ultimul loc este România şi în ceea ce priveşte angajaţii absenţi la muncă: doar 2,5% din populaţia ocupată cu vârste între 20 şi 64 de ani au lipsit în trimestrul III din 2023, faţă de o medie a UE de 10,5%”, subliniază USR.
USR mai arată că ”în primele trei luni de aplicare a taxei pe boală, Guvernul PSD-PNL a strâns echivalentul a 30 de milioane de euro de la românii bolnavi, gravidele care au sarcini cu risc, mamele care de abia au născut şi părinţii cu copii bolnavi, inclusiv de cancer şi niciun leu din aceşti bani nu s-a dus însă spre sănătate”.
”Nu au crescut deloc nici decontarea concediilor medicale, cu care statul este dator angajatorilor, şi nici finanţarea spitalelor, care nu mai au medicamente esenţiale. Unde sunt banii? 100 de zile ne-a luat să îi facem să dea înapoi şi să scoată taxa pentru părinţi şi bolnavii oncologici, încă o săptămână pentru mulţi dintre cei cronici, continuăm şi vom reuşi şi pentru celelalte categorii, care nu rămân tăcute, ci îşi cer răspicat drepturile”, adaugă Oana Ţoiu.
Pe lângă amendamentele formulate la „ordonanţa trenuleţ”, USR a depus, la începutul actualei sesiuni, proiect de lege separat pentru eliminarea taxei pe boală. De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, am solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională OUG 115/2023, dar „avocatul PSD-PNL” a ignorat şi de data aceasta interesul cetăţenilor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. -Impozitarea pe munca o avem? O avem si inca-i grasa de tot. Aproape 1/2 din salariu.
    -Impozitarea pe ploaie o avem? O avem.
    -Impozitarea pe CO2 (codoi!) o avem? O avem!
    -Impozitarea pe soare o avem? O avem la panourile fotovoltaice si la energia electrica livrata in sistemul hotilor.
    -Impozitarea pe energia verde o avem? Avem!
    Ia spuneti-mi ce impozitare nu mai avem noi in IEpoca de Aur Capitalista post ’89?
    Stati ca vor aparea si alte impozite: pe flatulatiile vacilor, pe tavalile cu nevasta sau cu amanta, pe orele de stat la umbra sub copac, siii … etc.
    Traiasca IEpoca de Aur Capitalista ca ne-a adus impozite!…..[Rumburak]

  2. Totuși, eu știam că la locul de munca, un angajat care lucrează plătește obligatoriu impozit pe salarii. Când are concediu medical, la fel plateste impozit pe salariul încasat, pentru că, toate se opreau pe statul de plată și tu angajat, încasări restul rămas după plata tuturor datoriilor pentru luna în curs! Cum adică, impozit pe concediu medical daca deja li se oprește impozitul din start? Au modificat legea, cumva? Sau, doar rahatii din politica sunt scutiți de plata impozit aici fiind inclus și răgetul cu impozit C.M. pentru politicieni plus restul javrelor care își iau concediu medical sa nu poată fi dați afară de la locul de munca?!

  3. Buna seara, cata ipocrizie, nemernicie din partea celor ce in teorie USR ar trebui sa reprezinte o alternativa reala, constat cu amaraciune ca pur si simplu sunt iresponsabili sau poate pusi in dependenta de Big Farma, in loc sa incerce sa promoveze solutii reale de colectare a banilor pentru bugetul de stat alocat sanatatii, dar sa si explicam>
    Foarte bine sa aplicam atunci politica fiscala a marilor nostri competitori economici din UE, unde statul a inceput sa se retraga de pe piata serviciilor medicale si locul acestuuia este preluat de corporatiile multinationale abil camuflate in sectorul privat de sanatate, si incepeti cu regula de aur din Germania : daca ai plecat din sistemul public de santate catre cel privat nu te mai poti reveni niciodata inapoi, asa ca ne trebuie putin curaj.
    Sau preluati modelul de succes al Frantei, unde cetateanul francez plateste integral consultatia la cabinetul medical plus taxa de prezentare la cabinet, si pe baza facturii fiscale si a istoricului dumnealui medical i se deconteaza sau nu contravaloarea de catre bugetul Casei Nationale de Asigurari din Franta.
    Sau modelul super-eficient de descurajare a abuzului de servicii medicale de tip chem salvarea ca asa am eu o fantezie, sau aceasta adevarata devalmasie in cheltuirea fondurilor publice pe medicamente de orice fel pentru a incuraja auto medicatia si nu-i asa industraia farmnaceutica, sa vedem daca avem un lider politic capabil sa-si asume implementarea masurilor draconice / de tip neo-nazist impuse de Guvernul Tarilor de Jos propriilor lor cetateni in materie de sanatate publica – cu sanctiunile financiarea aferente la pachet.

  4. v-am lasat la locurili voastre.
    Sa nu impozitati pensiili speciali, ca va ia mama draculii!
    Auziti??

  5. …cand termini liceul la 40 de ani, atata poti: impozitezi cm-urile pt boli care impun carantina…in carantina doar statul poa sa bage populimea…are nevoie de bani?… baga o carantina de 5 zile-primele 5 zile sunt suportate de angajator, daca nu stiati-, o ridica doua zile, o baga din nou si uite-asa baga furaciunea in buzunarele sponsorilor…scuze, furnizorilor de energie cu pret plafonat!…votati comasatele, cei mai cocalari-spoitori, ursari? Baieti macroeconomici din univers!…

  6. pai cum sa impoziteze asa zise-le pensii speciale cand ele sunt de fapt taxe de protectie cu doua componente clare, prima: valoare imensa si nejustificata in nici un fel si a doua plata lor de la 48-50 de ani cand fraierul mai trebuie sa traga inca 10-15 ani pentru o pensie de rahat!

  7. Noi suntem aia prosti pentru ca permitem nemernicilor care ne conduc sa lanseze astfel de asa-zise probleme la care masurile luate nu duc la nicio rezolvare decat la trancaneala publica menita sa abata atentia de la problemele reale ale tarii!

  8. @ parere. Concediul medical se taxeaza suplimentar deci mai mult decat salariul normal! Statul a mai gasit un pretext, adica boala, ca sa mai stoarca bani! E nevoie pentru pensii speciale la procurori si judecatori, STS ca vin alegerile, arme pentru NATO, ajutor Ucraina, plata celui de-al 100 milion vaccin etc etc.

  9. Toți șmecherii de la buget fiind foarte stresați învârtind doua hârtii pe zi se inbolnavesc și pleacă în concediu medical la munte,la mare sau la munci agricole. La privat nu ai voie sa te îmbolnăvești. Daca te îmbolnăvești îți ei zile din c.o.! Așa se explică că de la 01.01.2024 au scăzut numărul de concedii medicale. O țară de hoți in frunte cu medicii de familie.

  10. indiferent de asta potita unei noi pandemii cu alte tipuri de virusuri e larg deschisa!
    daca ai 2 laboratoare in toata tara ptr tonele de legume cu pesticide din toata tara mie imi e foarte greu sa cred ca avem laboratoare cu teste ultrarapide ptr identificarea si diferentierea unei raceli obisnuite si un nou virus si DECI, REPLANTAT IN COLECTIV, ACEL ANGAJAT, sa nu fie sursa unui focar de infectie …
    inchipuieti o tara mult mai avansata si in medicina,care se afla in razboi, si deschide lanturi de marketuri low cost si aduce legume injectate,diferit,cu compusi care in combinatie sa produca morti inexplicabile … (daca nu se intampla deja…).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.