Viaţă de roman. A murit una dintre cele mai controversate vedete ale Americii

Fostul superstar al fotbalului american O.J. Simpson, al cărui proces pentru o dublă crimă, în 1995, a captivat America înaintea achitării sale, a murit de cancer la vârsta de 76 de ani, a anunţat joi familia sa, transmite AFP.

„Pe 10 aprilie, tatăl nostru, Orenthal James Simpson, a murit în urma luptei sale cu cancerul. Era înconjurat de copiii şi nepoţii săi”, a scris pe X familia celui care a fost considerat unul dintre primele superstaruri de culoare din Statele Unite.

Fostul star din NFL, care a avut apoi o carieră în cinema, a fost găsit nevinovat de uciderea, în 1995, a fostei sale soţii şi a unui prieten al acesteia la Los Angeles, după „procesul secolului”, care a fost foarte mediatizat şi a avut o mare încărcătură din punct de vedere rasial.

Dezbaterile au captivat ţara, iar verdictul de exonerare a lui O.J. Simpson stârneşte în continuare controverse, după aproape 30 de ani.

Născut la San Francisco la 9 iulie 1947, el a fost crescut de către o mamă singură, abandonat de către tatăl său la vârsta de cinci ani.

Suferind de rahitism în coplărie, el devine mai târziu un atlet ieşit din comun şi realizează o carieră strălucitoare în Liga Naţională de Fotbal American (NFL). El este încoronat drept jucătorul anului 1973, la echipa Buffalo Bills (nord-est).

Supranumit ”The Juice” – din cauza iniţialelor care corespund ”Orange Juice” -, el se bucură de o popularitate uriaşă, pe care şi-o păstrează mult timp după încheierea carierei sportive, la sfârşitul anilor ’70.

Înainte de a părăsi sportul este solicitat de cinema şi televiziune, în serialul ”Roots” (1977), şi-i încântă pe publicitari cu vocea sa uşor gravă.

Prezenţa sa naturală pe ecran îl conduce mai târziu la o carieră de comentatori sportiv.

În 1985, se căsătoreşte, în a doua sa căsătorie, cu Nicole Brown, care-i dă doi copii, şi duc o viaţă opulentă. Ei divorţează în 1992.

În timp ce se îndepărtează treptat de lumina proiectoarelor, O.J. Simpson revine în centrul actualităţii ca personajul principal al unuia dintre cele mai fascinante dosare judiciare ale secolului al XX-lea în Statele Unite.

La 12 iunie 1994, Nicole Brown este descoperită moartă la Los Angeles, într-o baltă de sânge, alături de corpul prietenului său, Ronald Goldman, şi el asasinat sălbatic.

După o urmărire de mai multe ore pe autrostrăzi în Los Angeles, urmărită în direct de camere de televiziune care filmează din elicopter, Simpson este arestat de poliţie.

Analize genetice identifică sângele lui Simpson la locul crimei, al victimelor în maşina sa şi acasă.

”O.J,” îşi clamează nevinovăţia, dar este inculpat de crimă dublă.

Un an mai târziu, după un proces cu mare spectacol, transmis de asemenea în direct la televiziune, un juriu din Los Angeles îl achită.

Această hotărâre provoacă un val de indignare în Statele Unite şi împarte opinia între afroamericani şi albi, la trei ani după revolte rasiale sângeroase în megalopolisul californian.

Fostul jucător este găsit apoi vinovat de moartea celor două victime într-un proces civil, în 1997, şi este condamnat să plătească despăgubiri în valoare de peste 33 de milioane de dolari familiilor acestora – ceea ce nu va face niciodată.

El se instalează apoi în Florida (sud-est), unde bunurile îi sunt la adăpost de o confiscare care să pună în aplicare hotărârea tribunalului civil din Califronia, în cealaltă parte a ţării.

Însă nu dispare din spaţiul public şi apare… la un congres al pasionaţilor de crime în serie.

În 2007 face să se vorbească din nou despre el în cronici judiciare, după ce este arestat la Las Vegas cu privire la un jaf de suveniruri sportive împreună cu cinci acoliţi,. într-un hotel-cazinou din oraş, sub ameninţarea armei.

La începutul lui octombrie 2008, este găsit vinovat de 12 capete de acuzare şi condamnat la o pedeapsă de la nouă la 33 de ani de închisoare.

El se afla din 2017 în eliberare condiţionată.

În pofida faptului că datora zeci de milioane de dolari familiilor fostei sale soţii şi partenerului acesteia, legea l-a autorizat să-şi păstreze pensia de retragere ca fotbalist profesionist, de 25.000 de dolari pe lună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. ne este clar ca crimele in serie tate-labianca-polansky-manson
    au fost hollywood pur:
    -dupa aia tovarasii din entitatea RSR au inventat „cazul Ramaru”,
    Tandin nu avea o fatza onesta!

  2. Orice judecată televiată e teatru, show.
    OJ Simpson a fost actor nu numai fotbalist: Naked Gun, Capriorn One și altele.
    Așa zisa crimă a fost în ziua de 13 luna 06.
    În timp ce americanii se uitau la show, în fosta Iugoslavie se-ntîmplau lucruri și armata americană era băgată peste gît.

  3. OJ simpson si-a asasinat fosta sotie si amantul, Ronald Goldman,fiind urmarit de politie chiar imediat dupa crime
    Negrii americani s-au solidarizat cu el si ameninta administratia Clinton cu razboi civil;Bill Clinton a aprobat sa fie judecat de un ansamblu de jurati negri,stiind ca va fi declarat nevinovat de acestia
    Chiar a spus:’sa fie judecat de ai lui’:))))
    OJ Simpson a fost un sportiv talentat,un actor de comedie excelent,dar gelozia i-a intunecat mintea

  4. @Prostia ingroapă Prostia
    -„cazul oj”-1994- a fost fabricat pt. „crowd controll”
    ca sa nu se mai rascoale negrii ca in 1992 in L.A.

  5. dar sa nu spunecti ca sa lasat vaccinat, ca nare creer, sia facut cancer de la cacaturile alea. Ba turcilor, intra rusii cu bombele paste voi, camas pa mormantu vostru.

    sa vezi atunci post de nato „secretar general” la iohannu, ce sa bagat amparat paste voi.

  6. Nicole si prietenul sunt razbunati!
    Criminalul n-a mai avut nevoie sa mearga la ospiciu.
    Radea si facea misto. L-a lovit boala incat n-a mai iesit din casa.

  7. Unii americani se-ntreabă dacă a murit cu adevărat sau e o altă înscenare, de data asta retragere din scenă. Poate cortegiul va fi format din cîteva zeci de mașini de poliție ca-n vremurile bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.