Impozite suplimentare 2025: Modificări fiscale pentru bănci și construcții

De la începutul anului 2025, instituțiile de credit din România au fost deja nevoite să se conformeze noilor reglementări fiscale, stabilite prin OpANAF nr. 252/2025, publicat pe 3 martie 2025 în Monitorul Oficial al României. Modificările se referă la formularele de înregistrare fiscală și la tipurile de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, cu impact direct asupra instituțiilor financiare și a proprietarilor de construcții.

Printre principalele modificări se numără includerea, în vectorul fiscal, a două noi obligații fiscale permanente: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții. Aceste modificări vin ca urmare a schimbărilor recente în Codul Fiscal, prin Legea nr. 290/2024 și Ordonanța de Urgență nr. 156/2024.

Impozitul suplimentar pe cifra de afaceri

Una dintre modificările semnificative este introducerea impozitului suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit, reglementat prin Legea nr. 290/2024. De la 1 ianuarie 2025, instituțiile de credit – atât cele românești, cât și sucursalele acestora din străinătate – datorează un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, pe o perioadă de un an (1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025). Începând cu 1 ianuarie 2026, acest impozit va scădea la 1%.

Cifra de afaceri care va fi luată în calcul include veniturile din dobânzi, taxe și comisioane, câștiguri sau pierderi din derecunoașterea activelor financiare și tranzacționarea acestora, precum și alte venituri din exploatare, conform reglementărilor detaliate.

Termenele de plată pentru acest impozit sunt stabilite pe baze trimestriale: până pe 25 ale lunii următoare pentru primele trei trimestre ale anului, iar pentru al patrulea trimestru, termenul se prelungește până pe 25 martie a anului următor.

Impozitul pe construcții

Un alt aspect important introdus prin OpANAF nr. 252/2025 este reactivarea impozitului pe construcții, reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 156/2024. Persoanele fizice și juridice care dețin construcții în România sunt obligate să plătească acest impozit, o măsură care vizează creșterea veniturilor la bugetul de stat, în urma modificărilor din Codul Fiscal.

Obligațiile de declarare și termenele de plată

Pentru a respecta noile reglementări, instituțiile de credit și contribuabilii vizați trebuie să declare impozitele suplimentare printr-o declarație specifică, care va fi reglementată în curând printr-un ordin al președintelui ANAF. Acesta va fi emis în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 290/2024, adică până în luna mai 2025.

Noile reglementări fiscale sunt deja în vigoare, iar instituțiile financiare și proprietarii de construcții au început deja să aplice aceste schimbări, având în vedere termenele precise de declarare și plată. Neîndeplinirea obligațiilor fiscale la timp poate atrage penalități, iar administrarea acestor taxe va fi realizată de ANAF, în conformitate cu Legea nr. 207/2015.

Concluzie

Modificările fiscale introduse prin OpANAF nr. 252/2025 au un impact semnificativ asupra instituțiilor de credit și a proprietarilor de construcții. Aceste schimbări aduc noi obligații fiscale, ce trebuie declarate și plătite conform unor termene clare. Este esențial ca toți contribuabilii vizați să se conformeze noilor reglementări pentru a evita penalitățile și pentru a contribui corect la bugetul de stat.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5095 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sa spunem că ar fi ceva normal, deși nu este! Întreb și eu în legătură cu impozitul pe proprietate:
    – Cum e posibil ca un proprietar din provincia menținută în sărăcie sa plătească un impozit mult mai mare pe același număr de metri pătrați fata de București, Iași, Timișoara și Cluj? Ăștia sunt de categoria întâi și nu celelalte localități înfundate de sărăcie care sunt departe de categoria clasată pentru impozite de clasa întâi, defavorizate din toate punctele de vedere? Pentru că, înșelătoria funcționează perfect prin legi cu dedicație? Luam exemplu: un oarecare cetățean din judetul Vaslui, pentru un apartament cu 70-80 mp, plătește peste 300 lei impozit și un timișorean sau celelalte localități menționate, cu spațiul mai mare de 80 mp plătește impozit mai puțin decât cel din judetul Vaslui? La acest impozit, se adaugă 60 lei taxa edilitară despre care nu se vede nimic în teren sau compensare proprietar! Cică Romania E țară democratică! E ireal dar e cât se poate de adevărat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.