În 2006, Tismăneanu îl bârfea pe Băsescu

Într-o cablogramă din decembrie 2006, Ambasada SUA de la Bucureşti descrie şedinţa parlamentară de condamnare a comunismului şi citirea raportului Tismăneanu de către Băsescu, precum şi bârfele de salon de după.

Cele două entităţi media (Kamikaze şi HotNews) care au publicat miercuri această cablogramă au tradus ce transmiteau la Washington, cu acea ocazie, funcţionarii diplomatici americani de la Bucureşti. Astfel, am putut afla că Mircea Geoană pierduse ocazia să se distanţeze de Ion Iliescu sau că Titus Corlăţean (pe atunci, secretar genarl al PSD) ar fi spus nu ştiu ce despre Nicolae Văcăroiu, şi tot aşa. De asemenea, am citit şi despre conversaţia privată a lui Cristian Tudor Popescu cu diplomaţii americani, în care jurnalistul – prieten de 20 de ani cu Geoană – făcea inventarul defectelor fostului ministru de Externe.

Cunoscut fiind filo-băsismul celor două publicaţii, nu a fost deloc surprinzător să constatăm că jurnaliştii de la Kamikaze şi HotNews au „uitat” să redea pasajul cel mai mare şi mai consistent în informaţii din această cablogramă.

Este vorba despre partea în care sunt descrise discuţiile avute de Vladimir Tismăneanu (preşedintele Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste) cu ambasadorul SUA şi cu consilierul politic al Ambasadei SUA.

Pe bună dreptate se vor întreba mulţi de ce „deontologii” de la cele două oficine de presă ale Cotrocenilor nu au postat tocmai pasajul în care erau redate vorbele mustind de profunzime ale lui Tismăneanu, unul dintre cei mai importanţi lăudători ai lui Traian Băsescu? Răspunsul e cât se poate de simplu şi îl puteţi citi în traducerea integrală a respectivei părţi din cablograma Ambasadei SUA de la Bucureşti. Vladimir Tismăneanu, probabil ambetat de succesul boef al Raportului conceput de domnia sa, şi-a dat drumul la gură mai mult decât era cazul (gurile rele ar spune că unele abitudini nu se uită niciodată) şi s-a trezit spunând (cu oarece dispreţ) ce gândeşte cu adevărat despre binefăcătorul său, Traian Băsescu: „un întârziat”. Noroc că domnul Tismăneanu a ştiut să se replieze rapid după ce i-a scăpat perla (deh!, chestie de obişnuinţă) şi în compensaţie i-a tras vreo două-trei laude deşănţate preşedintelui Băsescu.

„Într-o întâlnire ulterioară cu Ambasadorul şi cu consilierul politic al Ambasadei, şeful Comisiei, Vladimir Tismăneanu a fost de acord cu caracterizarea făcută de Ambasador, încăierării parlamentare ca având un „stil sovietic”, adăugând că aceasta constituie dovada că România încă mai are mult de parcurs pentru a elimina toate reziduurile tiparelor comuniste de comportament în politică, afaceri, şi mass-media. Tismăneanu a mai declarat că incidentul a avut toate semnele unei întâmplări „bine planificate”, şi că absenţele evidente ale preşedintelui PSD Mircea Geoană şi ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (PNL) au sugerat că aceştia ar fi ştiu dinainte despre aceste perturbări. Tismăneanu a susţinut că tentativa de întrerupe la adresa lui Basescu a fost o eroare de calcul din partea PRM şi a PSD, din moment ce Băsescu a câştigat şi mai multă credibilitate, păstrându-şi verticalitatea. Liderul în devenire al PSD, Geoană a eşuat pentru că nu a reuşit să profite de această oportunitate de a se distanţa de la Iliescu, în schimb, şi-a însuşit rolul de „trompetă a lui Iliescu”. Reamintind că Iliescu, anterior, îl decorase pe fondatorul PRM Vadim Tudor cea mai mare valoroasă distincţie ” Crucea României „-Tismăneanu a declarat că acest episod a subliniat dificultatea în a diferenţia uneori, extrema dreaptă de extrema stângă în politica românească.

8. Tismăneanu a declarat că şi Biserica Ortodoxă Române a avut motive să se simtă puternic atacată de Raport. Serviciilor secrete le-a fost silă să permită membrilor Comisiei accesul la dosare care conţineau informaţii despre activităţile Bisericii Ortodoxe, dar în cele din urmă asta a fost dovada incontestabilă a ” colaborării de sută la sută între Biserică şi regimul comunist”. Descriindu-l pe Băsescu ca fiind „un întârziat, chiar reticent la a se converti la procesul de decomunizare” , Tismăneanu a spus că o vizită la Muzeul Holocaustului a reprezentat momentul-cheie pentru schimbarea punctului de vedere al Preşedintelui. Îndată ce Băsescu a fost personal convins de necesitatea acestui efort, cu mult entusiasm el a convocat Comisia. Tismăneanu a concluzionat că, condamnarea de la nivel prezidenţial a perioadei comuniste a fost un eveniment de cotitură care a subliniat dorinţa lui Băsescu de „normalizare” a României prin încheierea socotelilor cu trecutul comunist.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.