În apărarea lui Bolborea

Potopul de știri și acuzații privitoare la dosarul penal deschis sculptorului Ioan Bolborea s-a revărsat pe toate site-urile ziarelor și televiziunilor. Culturnicii, procurorii și polițaii au aflat că s-a rupt coada la mama lupoaică și coada nu era bună. Scandal național, nu glumă. Parcă s-a rupt un sfert din certificatul de naștere al dacilor! O percheziție a „organelor de anchetă” la atelierul artistului care a turnat lupoaica a fost invocată ca argument al presupusei sale vinovății.

Ca la toate dosarele de mare vîlvă, jurnaliștii de presă nouă (de calculator, căci, pe teren nu-i vezi nici cu microscopul!?) au luat de bune informațiile livrate, de obicei, „pe surse” de la Poliție și de la Parchet. Nimeni nu s-a aplecat mai atent asupra cazului spre a cerceta atent amănuntele cazului „atît de scandalos”, necum să mai facă o vizită la atelierul sculptorului, mai ales că acesta locuiește pe undeva pe la periferia Bucureștilor. Acuzațiile Serviciului de investigații criminale al Ministerului Afacerilor Interne (Direcția Generală a Municipiului București) prin ordonanța nr. 1 din 03. 02 2021: a dispus „efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru „săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată”. Care să fie înșelăciunea? Sculptorul Ioan Bolborea ar fi încheiat mai multe contracte cu AMPT (în preznt DGAPMFP-direcție a primăriei pentru peisaj și monumente de for public) prin care, încă de la început, ar fi „urmărit folosirea unor materiale de calitate inferioară, respectiv «alamă galbenă», reușind, astfel, să inducă în eroare Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic prin folosirea materialelor ”inferioare calitativ”.

Pentru procurori și polițai, lucrările de artă se măsoară la kilogram și la rezistența loviturilor de baros. Expertiza ochiometrică a polițiștilor de la Capitală, cei care au stabilit că „metalul de culoare galbenă este inferior calitativ”, rămîne demnă de marile laboratoare specializate în rezistența metalelor la trecerea timpului, inclusiv la eternitate.

Ca imaginea suspectului Ion Bolborea (pentru unii „Banditul Bolborea”) să fie terfelită definitiv, polițaii și procurorul au întocmit lista tuturor lucrărilor de artă confecționate din „material de culoare galbenă” inferior calitativ, în care „autorul/artist” a cauzat un prejudicu de 17.958.720 lei. Calculat la contract și la kilogram, nu la operă de artă. Adică, la creație și drepturi de autor! Îndeobște, în evaluarea unor asemnea lucrări, creația și drepturile de auor contează 60% din costuri, pentru material rămînînd doar 40%. Folosind aliaje după rețeta proprie,„autorul/artistul” ar fi comis o înșelătorie. Coada lupoaicei s-a rupt pentru că era din alamă și alama este galbenă. Șim este mai ieftină. De îndată ce am aflat povestea cu alama care este inferioar calitativ, am sunat la o firmă de materiale neferoase și am întrebat de diferența de preț. Nesemnificativă, mi s-a răspuns! Uneori, bate bronzul cu 25 de bani, alteori, bate alama! Amîndouă sunt aliaje de cupru. Aruncat și o privire în cartea dr. ing. Mihai Ioan Dan Mihăilescu, Aproape totul despre clopote. În țara noastră, între 1880 și 1939, clopotele se turnau din alamă și n-au crăpat și nici meșterii n-au fost arestați. Și clopotele sună mai departe ca o voce a Celui de Sus.

Este de presupus că polițaii și procurorul de caz nu au făcut o tură pe la monumentele în cauză spre a le vedea și pipăi sau zgîria cu baioneta, cu pixul sau cu o daltă, pentru a preleva probe cu care să meargă la un laborator. Și, de la care să obțină verdictul de „calitate inferioară”. Le-au luat pe toate de bune, din ce a scris în plîngerea din 208 organul Primăriei Capitalei, acest AMPT, devenit, între timp, DGAPMFP.

Nebunia cu Bolborea este mai veche. Nu începe de la această percheziție mediatizată cu sîrg. Primăria Capitalei are un bogat și dificil dosar juridic cu sculptorul Ioan Bolborea. Prima filă a fost scrisă în 2007, cînd Bolborea a cîștigat un concurs pentru conceperea și realizarea unui Monument al Unirii. În 2018, cu ocazia Cenenarului, Bucureștii ar fi trebuit să aibă un impunător monument al Unirii în Piața Alba Iulia. Bolborea a conceput monumentul, a făcut și o machetă și, pe parcusul lucrărilor, a realizat că Piața Alba Iulia impune un monument mai înalt, pe verticală. A îmbunătățit macheta și a cerut o revalidare a acesteia. În 2017, o Comisie de for public a Ministerului Culturii și Comisia de Cultură a Primăriei Capitalei au aprobat noua variantă a Monumentului Unirii. În mod normal, Bucureștii ar fi avut un Monument al Unirii, dacă nu ar fi intervenit țâfnele și ambițiile Gabrielei Firea. Ea a decis că monumentul nu se face, iar banii se împart ca sprijin pentru tinerii căsătoriți. Schimbare spectaculoasă de optică, așa cum s-a produs și în cazul autostrăzilor, a podurilor sau, mai nou, a renunțării la linia de metrou pînă la Aeroportul Otopeni. Ori Drulă a zis că este mai folositor să-i ajutăm cu bani pe tinerii căsătoriți decît să facem un Monument al Unirii. Au început și procesele.Primăria, prin instituția aferentă, a pierdut definitiv două procese cu Ioan Bolborea și, la al treilea, aflat acum pe rolul Curții de Apel București, a pierdut la la fond, urmînd să se mai judece recursul introdus de Primăria Capitalei prin DGAPMFP. Mai este puțin pînă la sentința definitivă și în cel de-al treilea proces deschis sculptorului Ioan Bolborea și în urma căruia Capitala (prin instituția folosită de Gabriela Firea la miluirea presei române în campania electorală) va trebui să purceadă la „executarea obligației prevăzute de art 10.1 din contractul subsecvent nr 6 din31 07 2017”. Adică, să recepționeze serviciile prestate de reclamant. Adică, să plătească 6 milioane lei lui Ioaan Bolborea, reprezentînd doar prima fază a lucrărilor efectuate pentru realizarea Monumentului Unirii, la care s-ar adăuga și penalizările aferente. Din prevederile contractului AMPT-Ioan Bolborea ar rezulta că ar putea fi vorba de alte 9 miloane de lei. Cine să plătească? Fiind vorba de un abuz în serviciu, paguba ar trebui suportată de directorul ANMPT (DGAPMFP) de la ora respectivă (Oana Zaharia) și de primarul de atunci, Gabriela Firea, în solidar cu Primăria Capitalei. Agitata și vocala primăriță de atunci, în ofensiva sa deșănțată de a-și face imagine cu orice preț, a decis stopare plății către Ioan Bolborea și folosirea sumei alocate pentru Monumentul Unirii la acordarea a cîte 1.000 de lei către tinerii căsătoriți din Capitală. În momentul suspendării plății, prima rată din contractul cu Bolborea fusese deja aprobată de Consiliu General al Capitalei.

Aflată într-o criză cumplită de bani și cu cheltuielile vraiște, ANMP a depus o plîngere penală în 2018, iar, acum, pentru că se apropie vertiginos finalul celui de-al treilea proces cu Ioan Bolborea și plata ratelor împreună cu penalizările, au început presiunile și manevrele.

Monumentul Unirii, cel care trebuia finalizat în 2018, aflat în parte în curtea și atelierul sculptorului Ioan Bolborea, este pe cale să se prăbușească peste madam Pandele și peste cîțiva funcționari din subordinea Primăriei Capitalei. Așa că, peste noapte, s-a presat la deschiderea dosarului penal de înșelătorie pentru folosirea „metalului de culoare galbenă, inferior calitativ”.

Dosarul penal ține în loc judecata civilă. Penalul bate civilul, zic avocații și procurorii. Poate să dureze ani și ani. Primăria Capitalei scapă de presiunea plăților pentru o bună perioadă de timp, Monumentul Unirii (atîta cît a fost realizat) se deteriorează în grădina sculptorului, Ioan Bolborea a fost făcut praf și pulbere, iar procurorii și poliția pot zice că au muncit din greu la apărarea patrimoniului artistic al României.

Fals! Pun stavilă judecării unui abuz și îngroapă un proiect artistic. Unii cu ifose strîmbă din nas, deranjați, probabil, de mulțimea lucrărilor contractate și făcute de Bolborea. Ei sunt maeștri la măgarul cu zvastică, la cururi vopsite, și disprețuiesc tot ce ține de istoria României. Ioan Bolborea a turnat o statuie a lui Constantin Brâncoveanu pe care Primăria Capitalei a cupărat-o și o ține închisă într-un depozit. Bolborea a lucrat un proiect de statuie dedicată Reginei Maria, statuia fraților Lapedatu, ridicată la Brașov. Monumentul generalilor de la 1848 din Arad, Monumentul Eugen Ionescu din Slatina, Căruța cu Paiațe, din fața Teatrului Național I.L. Caragiale și monumentul lui A I Cuza din parcul IOR.

Se poate spune că Ioan Bolborea este refractar la experimente progresiste și la aiureli de formă și de expresie, rămînînd dedicat temelor românești și figurilor marcante din istoria României. Probabil că o asemenea orientare și contractele aferente i-au adus și pizma celor care nu încap de dînsul.

În interviul publicat inițial de Curentul, în 1930, și reluat vineri, în Cotidianul, cu ocazia celor 145 de ani de la naștere, Constantin Brîncuși, întrebat dacă se mai întoarce în țară, îi spunea ziaristei de odinioară:

-”Nu pot să mă întorc. Cine îmi dă mie să mănânc aici? Eu nu pot să mă bat, să dau pe alții la o parte, pentru ca să obțin o lucrare”.

Este de presupus că presiunea și toată fierea vărsată pe Ioan Bolborea are la bază și asemenea rădăcini și izvoare.

Pentru că este greu de crezut și pentru că lucrăturile sunt complicate și pentru că îngroparea scandalului Primărie-Bolborea este la mîna mahărilor din Parchet, Poliție și Primăria Capitalei, încerc să atașez punctului meu de vedere și cîteva documente care probează că Monumentul Unirii nu s-a făcut din cauza țîfnei unor închipuiți și beți de putere și din cauza lucrăturii celor care se cred mai deștepți și blocheză totul, convinși fiind că lumea trebuie să înceapă cu ei.

O privire mai atentă arată că tot scandalul este menit a acoperi un abuz și a stopa ridicarea Monumentului Marea Unire în capitala României.

Ion Bolborea este înștiințat că a cîștigat concursul cu Monumentul Unirii și a fost premiat.

Urmează Decizia comisiei de for pentru aprobarea noii soluții pentru monumentul de For public „Marea Unire”:

Sentința de la fondul celui de-al treilea proces (Dosar 15684/3/2018), toate, pînă aici, cîștigate de Ioan Bolborea. Sentința din data de 26. 10. 2020 (contestată cu recura) obliga Primăria să respecte obligațiile contractuale:

Speriați de consecințele financiare generate de un proces pierdut, se intensifică presiunile de activare a plîngerii penale din 2018, însoțită de tărăboiul mediatic:

Cum arată diferența între compoziția clopotelor din alamă si din cupru stabilită de un mare expert român în domneiul clopotelor, dr. ing. Mihai Ion Dan Mihăescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

56 de Comentarii

 1. Maestre, ” opera ” asta e ORIBILA! Nu conteaza materialul, ci aspectul. Dumneata n-ai vazut si sculpturi frumoase? Cum poti aprecia asemenea monstruozitate?! Bolborea asta e o sosoaca a artei plastice. Dupa parerea fanilor lui, daca e patriot si ostentativ, e bun. Chiar nu mai avem gust artistic? Iar Razvan Theodorrrrescu, alt roman de sambata, sa-si vada de batranetea lui si sa-si aduca aminte ca n-a transmis protestele din `90, ca era ceata.

 2. Ne plac minciunile frumoase, articol bine aranjat..

 3. Repet, sculptorul Ion Bolborea deranjeaza prin tematica patriotica, in special pt. Monumentul Unirii. In cheia asta se judeca acuzatiile contra domniei sale.

 4. In foto e o iurta sau un adapost pentru copiii strazii?

 5. n-ai auzit de subiectivismul artistic pt. a fi atat de vehement? Apoi, nu vezi ce franturi de logica si ce fuga de idei iti stapanesc mintea?

 6. Domnule Nistorescu,nu „POLITAII” sunt cei competenti sa stabileasca durabilitatea materialului din care s-au facut operele de arta !Ei sunt cei care trebuie sa intervina in urma unei sesizari de frauda prin folosirea altui aliaj(ca valoare financiara) decat cel din contract,iar cei care vor stabili durabilitatea operelor facute dintr-un material inferior sunt specialistii in neferoase.Dumneavoastra aveti un dinte impotriva politistilor,dar acum clar nu aveti dreptate !!Daca si pentru dumeavoastra primeaza „opera” si nu materialul,atunci „marele” Balborea putea sa le faca din BCA tencuit si erau la fel de valoroase ?!????

 7. Alama …galbena 😀
  poate Pantaleone sau alt primar sau primarita visa … AUR !

  Daca operele lui Van Gogh sau … Brancusi s-ar vinde la kilogram n-ar face mai mult de 15 lei !
  in arta nu conteaza materialul cat conteaza ideia intruchipata de artist in el …breh dambovitseilor 😉 !

  😛

  Inca ceva … contractele cu artisti se fac sau nu se fac: Nu se discuta ca cele cu ingineri ! Daca se fac (contractele) nu le poti ulterior refuza pe tema de … rezistenta la cutremur sau la … vandalism !
  nici nu poti avea alte pretentii decat ARTISTICE de la ele ! daca sa vrut alama „galbena” … aia e ! daca se voia AUR alt era !

  Ce sa-i reproseszi aluia ? ca nu le-a facut la micrometru sau cu ingineri metalurgisti ?

  daca le trebuia o hala sau un stlap telegrafic ca „arat” trebuiau sa fac …”contractrul” nu cu artist (prin definitie liber-la-ARTA) ci cu un INGINER …mecanic sau … hidrologist-politic !

  :)))

  • Foarte corecte comentariile dvs. Personal consider ca aprecierea unei opere de arta este facuta de individ nu de o institutie de oprimare.Alogenii din Romania, majoritari in functiile de conducere, vor cu orice pret sa distruga tot ce apartine romanilor.

 8. Stimate dle Nistorescu! La capitolu’ asta sunt tatic, doctor docent! Ce da la alierea cuprului cu staniul, cu plumbul, cu argintul, cu aluminiul, cu aurul? Un aliaj nu-i asa? Cu proprietati superioare cuprului…. ce este bronzul, alama? Teste de copii de clasa a 2-a! Dle Nistorescu ! Avem apa pura obtinuta prin dedurizarea apei, prin distilare si prin osmoza inversa! Ce se intampla cu o tona de apa racita la -20 de grade celsius si in care aruncam o piatra? Ridicam si noi nivelul intelectual al Forumului acestui ziar? Florian Pittis Romania 3 net… Ati uitat stimate dle jurnalist? Dedurizarea apei inseamna eliminarea din apa prin mijloace fizico-chimice a calciului si magneziului din apa.. ce este osmoza inversa? Filtrarea apei, banala filtrare facuta prin site cu gauri de ordinul mm patrati pana la dimensiuni de atomi, de molecule…Distilarea apei inseamna fierberea ei si condensarea exact ca la procesarea palincii…in procesul de distilare se elimina elementele chimice dizolvate in apa…Apa! Un element asa de simplu si totusi complicat chimic.. Caracter amfoter! Capacitate calorica mare 4.18 kj/ kmolKelvin. Solvent mare… Deci, capacitate mare de inmagazinare calorica si de informatie cuantica….Vorbim maine, e traziu…

 9. e oribila sau ne-oribila …asa a fost comandata !

  Doar nu crezi c-a Bolborea n-a facut o macheta … ci doar i s-a aprobat contractul doap pe povesti (cum ca va arata asa si ca va avea …coada sus …si va fi din metal …GALBEN ?!

  Vina cui e ? A aluia de manca 7 paini sa a luia de-i faca un contract-BETON ce-i asigura 7 paini ?

  😉

  Nu esti deloc iubitor de arta … daca erai iubeai picturile cu doi ochi pe stanga si nasul echilateral ala lui Picasso !
  Tu esti in biet trol care habar n-are de arta :))) !
  Tu esti iubitor de …KITSCH !

 10. Esti un iubitor de arta precum multitalentata Scrotilda. Ai fi vrut un belzebut in tzatzele goale, aia au sexul nedefinit. Se discuta acum la nivel stiintific despre aceasta ultima constatare.

 11. Nu-mi plac lucrarile lui Bolborea, ar fi de preferat sa nu mai produca opere de arta pentru Bucuresti. Restul circului nu-l comentez, ca nu ma intereseaza.

 12. Incendiu Marius Nasta! Bipolare cu Protectii diferentiale la 30 mA si 300 mA contra incendiilor si electrocutarii directe! Mi s-a uscat gura… Senzori de fum, usi ignifuge contra incendiilor… un bipolar cu protectie diferentiala costa 10 euro amarati… Elementar dragul meu Watson… Imi ignorati postarile dle Nistorescu…Mi s-a uscat gura… Mai deunezi am postat ca ne vom obisnui cu moartea prin spitale ca sarpele cobra regala in India in hambare sau ca sarpele Mamba in dormitor in Africa… Eu sunt ala dle jurnalist cu protectiile diferentiale de 10 euro… ce este un inginer in Romania cu studii aprofundate si master? E mai bun un fecior de turnator la butoane in fruntea Ministerului Sanatatii, la Clinica de Transplanturi? Daca o sa crapati cu zile, arsi de vii, sa nu acuzati INGINERII din afara sistemului… Acceptati-va soarta! Dle Nistorescu! Ignorati mesajul meu! Fiecare pasare pre limba ei piere…

 13. Ura! De opt ori ura! Dle Nistorescu! Diploma lu’ mecanicu’ de intretinere Vlad Voiculescu salveaza Romania? Ati cedat in lupta simate domn? Vreti ca diploma dansului facuta din rahat sa fie bici si sa mai pocneasca? O sa pocneasca vietisoarele noastre sub idiotul asta suprem… Este care pe care in Romanica… Ai bani, relatii, traiesti! Daca nu, crapi te duci Dracu! ESTE CEA MAI DURA SELECTIE NATURALA DIN INTREAGA ISTORIE MODERNA A ROMANIEI…Am inteles lucru’ asta din timp! Nu ma bazez pe dl Johannis, Rares Bogdan, Ciolacu etc etc..Este CARE PE CARE…Prostimea, talpa tarii, are sanse minime in ecuatia asta a supravietuirii… Ii salveaza Maria Campina cu ghiocul si argintul viu si Latrina3… Isi merita copios soarta! Adrian Ursu felceru’ Romaniei? Raset homeric…Romania? Grajdul Europei civilizate….

 14. Stimate dle Nistorescu! Examen pentru ocuparea FUNCTIILOR in domeniul public? Ce stie de conductori FY, MYYM , de sigurante cu protectii diferentiale un golan, un natarau, un analfabet de 38 de ani, absolvent de liceu industrial al carui tata, asculta pe la colturi, din veceu din hornuri de fum, desfacea scrisori NEDESTINATE LUI cu ajutorul aburului, al feonului, le citea continutul si facea rapoarte? Cum gunoiul asta social ca ministru al Sanatatii sa ne salveze de moarte, de boala, de incendiu? Urat, da’ urat se umpute Romania! Moare incet si sigur… Traiasca Vlad Voiculescu senior..

 15. Ludovic Orban! Baiat de baiat! 64 de ani, 4 ani pe cartea de munca, a dat 40 de milioane de Euro BANI PUBLICI la Latrina3 si Romania gunoi TV pentru sustinerea „jurnalismului independent” Acum cu incendiile din spitale e vinovat Ilie Tesviteanul cu biciul de foc a traznit spitalele si ele nefericitele nu avea paratraznete! Nasol moment misto coliva…Cei aia protectie diferentiala? Cei aia senzor de fum? Traiasca profesorul Voiculescu! Traiasca Sebi Ghita! Traiasca 40 de milioane de Euro dati de Orban din bugetul de stat la Latrina3 si Romania gunoi TV….

 16. Sa ai 38 de ani sa ai doispe clase ca competente, ca performante.. Unii arde in spitale de vii! Io Vladut Voiculescu propun ca mecanic de intretinere ca bolnavii din spitalele romanesti sa aiba haine si cearceafuri din azbest si sa stea in cazi de baie cu gheata in ele..Un reumatism acut, o lombosciatica, da’ zero taiat in opt cu incendiu’ cu entalpia de reactie.. Reumatic, cocosat pana la pamant da’ in viata…

 17. Repet afirmatia antologica a criticului si istoricului de arta Pavel Susara aparuta acum cateva zile pe Cotidianul: un artist nu vinde MATERIALE, ci isi vinde CREATIA. Poate pricep totusi ceva si berbecii ce asuda pe-aici behaind texte. De berbecii din militie si DNA nu are rost sa vorbim.

 18. Unde e expusă hidoșenia?!
  Ăia din față,tinindu-se de mânuțe seamănă al dracului cu un ONG.

 19. Atata timp cat in Cod proc. pen. va exista aberatia „banuiala rezonabila”, (declarata neconstitutionala de CCR), oricine din militie sau procuratura va putea bate campii lejer. Capetele de fonta intodeauta justifica absenta probelor sau modeleaza probele si mesteca nutretul cu banuiala rezonabila.
  Faptul ca militia si procuratura sunt folosite ca mijloc de represiune de catre politicieni, nu reprezinta o noutate. De aceea si legile sunt facute spre a fi interpretate de fiecare cum doreste.
  Vrei sa scapi de un adversar incomod? Se aranjeaza imediat printr-o plangere penala, ce urmeaza a fi pusa in aplicare atunci cand interesul politicianului primeaza. Nu exista nici-o deosebire intre Firea, Drula, Nicusor, sau alt bezmetic ce bate campii prin politica romaneasca.
  Sunt procurori si politisti ce si-au permis sa bata campii lejer in domeniul medical, psihologic, farmaceutic, juridic, aritectura, arta, cultura, etc. De ce? Pentru ca pot. Pentru ca sunt scutiti de raspundere penala.
  Acum a venit randul lui Bolborea. Iar bolsevici ce sustin actiunile represive indreptate asupra artistului, sunt multi. Pentru ca asta-i hraneste pe analfabetii marxisti, represiunea.

  Tomberonistii, in retardul lor social, se bucura cand aud ca un cetatean ceva mai instarit sau mobilat intelectual este reprimat din societate prin intermediul justitiei tortionare. Cu asta se hranesc tomberonistii, cu ura sociala si alanfabetismul lor.
  Toti tomberonistii USR-isti, PNL-isti sau PSD-isti se scalda in gunoiul represiunii. Mesteca din tomberoane cu aceeasi pofta ce-i indeamna sa-si rumege analfabetismul tortionar.

 20. Da,ok,poate asa e cu bronzul si alama ca pret. Dar sper ca nu o sa faca ariciul ala jupuit in mijlocul orasului. A fost de ajuns Traian naked cu vulpea in brate…

 21. Problema principala in cazul de fata nu este neaparat natura aliajului folosit de Bolborea pentru caricaturile cu care a umplut capitala (si nu numai) ci a monopolului aproape total (cand si cand mai imparte cu Buculei cascavalul) asupra sculpturilor de for public. Sculptori prosti mai avem destui, nu stiu de ce fixatia asta pe Bolborea, un refuzat de muze suta la suta, dar cu vana antreprenoriala. Despre sculptorii valorosi n-are rost sa mai vorbim. Vazand cum se castiga proiectele pentru lucrarile de for public au renuntat sa mainparticipe la concursurile masluite. Cred ca problema procurorilor nu ar trebui sa fie aliajul folosit de Bolborea ci una mult mai complexa, a paraindaratului, singura explicatie pentru avizarea unor lucrari de toata jena in capitala Romaniei.

 22. Romani treziti-va ;Somnul raţiunii naşte monştri !…vezi lista actulizata a ” mutantilor” din „Guwernul mew” dar si altii ca ei :Drula, Nasui, Clocotilde , Citu ,Voiculescu, Stelian , Or-Ban ,Klawn-ul de Sibiu ,Birna ,Ciol-Os ,Ghinea ,etc….

 23. Ce scluptor domnule ,ca asta-i un talhar ce ne fura si din vise si materiale. Cum construieste avand contract sa o toarne din alama , jegosul o toarna din bronz pentru cativa lei de la prosti . Asta e periculos la fel ca Ciomu , amaratul asta prin viziunile sale menite sa denigreze originile romanilor , mai umbla cu ocaua mica si la materiale . Asta este mai periculos decat austriacul care vroia sa ne ia tot in primul razboi , prin incheerea de pace cu noi , pentru ca noi avusesem Marasestiul cu cateva luni inainte si stiam ca suntem darzi. Dar amaratul asta ce fura fer vechi , asta distruge in suflet mandria si demnitatea .
  Jeg jeg si iaca i s-o rupt si lui coada de data asta .

 24. Nea Cornele,
  Mai asteptam mult un articol in apararea celor cu pensii speciale?!
  PENSIILE SPECIALE NU SE TAIE!
  Si noi am furat si furam de la gura poporanilor. Ne luptam cu vitejie si meritam.
  Prosti, dar multi neesentiali contribuabili.
  Te apucasi sa il aperi pe hartistu asta care a schimbat numele capitalei in Bolborosesti.
  Putea sa livreze creatiunile in stadiu de macheta.
  Tot nu se prindea nimeni. Acu daca nu-l mai iubea Fierea, il sustii matale.
  Lasa-l ca se descurca. Mai face ghiuluri de haur, ca se cauta.
  Sa stii ca ii spunem lu sosoanca sa rezolve. Are ceva liber saptamana asta si acu-l apuca pe Traian de coada ca sa verifice materialul.
  Hai, noroc bun!
  PENSIILE SPECIALE NU SE TAIE SI VOR FI LASATE MOSTENIRE!

 25. Eu văd cam așa: a avut loc un concurs, Bolborea a fost desemnat câștigător, a semnat un contract, a executat lucrarea și acum cel ce a comandat lucrarea face tot posibilul să nu recepționeze lucrarea și deci să nu o plătească.
  Procurorii se pot implica numai după ce lucrarea este recepționată și contractul finalizat. În momentul de față implicarea parchetului seamănă cu povestea cu drobul de sare.

 26. Ia să fi făcut Bolborea un monument al Holocaustului sau mai bine zis al HoloCASHului să vezi cum dădea primăria toți banii în avans și îl făcea și cetățean de onoare!

 27. @mishteaux: in opinia ta de fin cunoscator de arta, au aceeasi valoare financiara (nu artistica ) un desen si o pictura de Picasso? Multi chemati, putini alesi

 28. Despre monumentul Marii Uniri de la Arad ( care trebuia inaugurat in 2018 si care nici azi nu se stie daca exista sau pe unde exista ) al dlui Codre , niente , nada , canci ?

 29. Bolborea are mereu probleme pentru ca nu o fi ca cei ce dau paraindaratul. Pretul de vanzare al unui tablou de exemplu, este cel afisat de pictor. Nimeni nu se tocmeste ca este in acuarela sau in ulei. Iti place, dai pretul cerut. Dar la mintea procurorilor analfabeti de la noi conteaza vopseaua.

 30. Adevarul e ca si eu, acum vreo citeva zile, am fost victima in fata garii din Tecuci ! Atunci cind o doamna cu fuste inflorate, de care erau agatati vreo cinci minori, a venit la mine si m-a convins sa cumpar un inel de 300 de grame, din „metal de culoare galbena”, dindu-mi asigurari ca e „haur de 24 de carăte, mincati-as !”. Aceiasi doamna de la care mai cumparasem cu o luna in urma si „lalele de la Holanda”, ca sa remarc putin mai tirziu ca in rondurile plantate de primarie cu lalele florile disparusera ! (ps : sa stiti ca imi place si „scluptura” din poza a „scluptorului” Bolborea, e facuta sa ne reaminteasca parca pentru secole de acum inainte, prin forma, de virus !)

 31. -,,Opera de arta” numita Traian cu cateaua in brate este o batjocora la adresa istoriei noastre.
  -Alama nu este cu nimic inferioara bronzului, preturile/kg sunt sensibil apropiate. Alama este maleabila nu este casanta ca bronzul. Deci poate sa bata vantul cat vrea in coada lupoaicei sau sa o traga Traian de coada , cel mult ii indoaie coada in directia din care sufla vantul sau in care i-o trage Traian, dar nu i-o rupe.

 32. Ha ha ha ! Am rîs de m-am spart la chestia cu „ariciul jupuit” !! … Da’ vezi ? Bolborea a fost baiat prevazator, si-a prevazut „opera de arta” cu țepe … pardon, țepi, asa încît atunci cind vor veni baietii ăia „progresisti” sa o dărîme, pe motiv ca e albă si e un omagiu adus „criminalei rase albe”, acestia sa fie puțin răniți !

 33. Pt că și-a bătut joc de cotropitorul Traian, îi iau apărarea. Numai câ_caricatura trebuie mutată de pe treptele muzeului.

 34. E plin Bucuresti-ul de hidosenii ! „De Gaulle” de la intrarea in Herastrau, care seamana cu un chelner cu servetul pe brat, care vine sa ia comanda, „Simon Bolivar” de la Televiziune, parca scapat de 10 minute de la Auschwitz, „Nasturele” care e plimbat prin toate intersectiile, parca pentru a reusi sa sperie toti soferii, faimoasa „Maslina din scobitoare”, etc etc … Parca si-au dat intilnire toti repetentii de la Arte Plastice, cei pe care, ca ucenici, un Rodin, un Brancusi sau un Jalea, ca sa nu mai vorbim de un Michelangelo, nu i-ar fi trimis nici macar in piata, ca sa le cumpere cartofi !

 35. Monumentul din foto este clar un monument dedicat Covidului. Autorul se inspira din realitaea actuala.
  Barem daca noi vom disparea, va ramane ptr eternitate, ca lectie, monumentul asasinului.

 36. Asa fac unii romani … ii apara pe unii hoti ( din motive diverse ) , iar pe alti hoti ii demonizeaza ! O JUSTITIE NU SE FACE ASA ! VINOVATIA O STABILESTE INSTANTA DE JUDECATA , in baza probelor de la dosar – printre care si o expertiza tehnica -! Interesant ca din juriul care a desemnat cistigatorul lucrarii , au facut parte razvan teodorescu si pavel susara , persoane cunoscute ca saritoare la nevoie si galantoane ! De aia zic … lasati instanta de judecata sa se pronunte ! Poate mai inceteaza si jupuirea romanilor de catre tot soiul de ” baieti destepti „

 37. Maestre, dacă bronzul e ca alama (și invers), atunci dece sculptorul a spus că le face din bronz și le-a făcut din alamă, numai pentru că prețul zincului din alamă e de cca. 10 ori mai scăzut decât prețul staniului din bronz?!? Eu zic „să lăsăm justiția să-și facă treaba”, numai și-o facă după lege!

 38. Statuia cu Traian si lupoaica este o baie de joc si o oribilitate,iar Borborea este de fapt un proprietar de turnatorie beneficiar al turnatoriei PCR,nicidecum un artist in adevaratul sens al cuvantului

 39. Da, monumentul din poză e aiurea. Iar lupoaica din brațele lui Traian (gol), bine că a fost demontată. Oribilă, sper să nu mai apară.

 40. @Georgel,
  Pavel Susara un alt escroc care culege bani seriosi din „evaluarea” unor „opere de arta”, la intelegere cu proprietarii acestora. Sa se verifice aceasta afirmatie. „Dicton: „Do ut des” (Iti dau ca sa-mi dai).

 41. In afara faptului ca „Omul cu cateaua”, din punct de vedere „artistic” (??) este o monstruozitate demna de „insula doctorului Moreau” sau „cabinetul doctorului Caligari”, ideea in sine e de o timpenie desavirsita ! Pai ba nene „sculptorule”, ce sa caute cetateanul in cauza (care mai degraba seamana cu un pensionar care-si duce catelul la veterinar), hai sa-i zicem Imparatul Traian, cu lupoaica romana in brate ?!? De ce nu i-ai adaugat, in cazul asta si pe cei doi puradei, Romulus (nu, nu Zaroni !) si Remus, macar mai intrau citeva kile de „metal de culoare galbena” in plus ?! …

 42. Eheiii … asta-i istoria umanitatii … urmeaza Epoca Fierului Vechi ! Spoiii tingiriii … repar cazaaaaneee !

 43. Cornele, oare din „cauza” de „Bolborea” o injurai de mama focului pe Gabriela Firea !? Te respect si pretuiesc prea mult sa fie adevarat !. Am avut prieteni, prieteni, si in bransa asta, unii lideri acceptati chiar de confratii lor, lucru greu de tot in zona asta. Eu zic sa pastram distanta si rezerva si sa nu ne bagam, sfaturi ce imi erau date si mie de regretatii si uriasii Virgil Mihaiescu sau George Apostu… si cati si mai cati…?! O Tempora, O Mores !

 44. O spetza in care toata lumea are dreptate inclusiv Dl Nistorescu in ce-i priveste FEBLETZEA Fierea agenta basoiului in PSD
  care cu melitza ei de moldoveanca aciuita in Voluntari l-a tocat pe Dragnea prin toate alcovurile de taina, dar si prin institutii publice…Toti au dreptate in sensul ca arta provoaca impresii total diferite si nu e o problema cruciala pt
  Umanitate sa si-o exprime deschis riscand sa constate ca unii se pot intalni cu altii total opusi, aristocrati cu plebei,
  liberi cugetatori cu dogmatici in aprecierile pozitive, respectiv negative…Singurii care nu au dreptate, totusi, sunt atat procurorii, cat si ultimii primari care aveau obligatia sa stopeze o cauza pierduta…Acesta e finalmente fondul problemei mai presus de valoarea artistica sau…materiala! Procurorii stalinisti fac ce stiu de 75 de ani mai bine, sa execute ordinele superioare ale Partidului transmise prin Securitate…Opera de arta sau kitsch ansamblul statuar a fost
  aprobat intr-un concurs si finantat partial in conditii presupus respectate si doar daca materialul original declarat in contract nu ar corespunde cu ceea ce s-a folosit efectiv ar putea apare implicatii de natura civila sau penala…

 45. Felicitåri comentatorilor, de orice culoare si curent, umor de calitate de nivel national!!!

 46. Important este ca monumentul generalilor (antiunionisti !!!) de la Arad s-a realizat si este bine merci in timp ce monumentul Marii Uniri a fost risipit in donatii ridicole pentru tinerii insuratei. Bolborea, victima colaterala.

 47. ce esti asa de fr…? Mizeria cu Traian… ii aprtine unui NEroman, unul Gorduz, acelasi care l-a „facut” pe Eminescu in camasa de noapte zdrentuita, la Montreal! Iar soclul avea o inaltime de …10 centimetri!? Ce esti asa de rau, mey, fr…?

 48. ca unul a aruncat o minciuna, iar incultii vehementi au preluat-o. Aia cu lupoaica lu’ Traian.

 49. sculptura arata ca poporu tine in spate o gramada de paraziti. uitati-va cati sunt deasupra celuia din varfu piramidei. parazitii sunt deranjati ca au fost descoperiti

 50. De Nasturele ruginit pe care un ministru al Culturii fost tovarăș diriginte actor a dat 150 000 de dolari și l-a plantat în Piața Charles de Gaulle,nu se mai aude nimic! Între timp a dispărut. Ce zice Politia, a fost furat, sau materialul inferior nu era pe placul privitorilor și s-a degradat? Dar despre Tepusa cu cartof din Piata Revoluției, înghesuita și ea printre alte gunoaie, placata cu finisaje din baie!? Aha, sunt ale lu, ‘cine trebuie?

 51. Lasand la o parte calitatea estetica a creatiilor lui Bolborea trebuie sa recunosc ca termenii „tehnici „folositi de politistii ce ancheteaza, motivul deteriorarii cozii lupoaicei sunt atat de hilari ca depasesc chiar si prostia sustinuta de ei cum ca artistul ar fi fost un escroc substituind materialui din contract cu un . . . material inferior, alama galbena !!!!??
  Deformatie profesionala, probabil alama este numai capitan pe cand bronzul este cel putin colonel.
  De obicei, pentru ca bronzul are o rezistenta mai mare si este mai dur, din acesta se fac statuile in schimb alama este mult mai maleabila si permite forjarea (deformarea la cald) ceea ce la bronz este imposibil.
  Cum preturile sunt sensibil egale cel mai probabil din considerente ce tin de prelucrabilitate artistul a lucrat cu alama.

 52. Domnilor/doamnelor tot nu am aflat unde, in ce oraș din România este expus ariciul morții și cine sunt oamenii din jurul lui?
  Așa e … corect. Să știm și cine sunt înlănțuiții aceia din hora vie.

 53. Domnilor/doamnelor tot nu am aflat unde, in ce oraș din România este expus ariciul morții și cine sunt oamenii din jurul lui?
  Așa e … corect.
  Să știm și noi cine sunt înlănțuiții aceia din hora vie din fața ariciului morții.

 54. Este o faptă prevăzută de Codul civil.       Art. 1.350. –    
  (1) Orice persoană trebuie să își execute obligațiile pe care le-a contractat.
  (2) Atunci când, fără justificare, nu își îndeplinește această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părți și este obligată să repare acest prejudiciu, în condițiile legii.
  (3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părți nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.                                                     Pot fi considerate ca fiind condiții ale răspunderii civile contractuale următoarele:
  (I) neexecutarea lato sensu , fără justificare, a unei obligații contractuale [art.1.350
  alin (2) prima teză C.civ.];
  (II) vinovăția debitorului (art.1.547 C. civ.);
  (III) existența unui prejudiciu cauzat creditorului [art.1.350 alin (2) teza a II-a
  C.civ.];
  (IV) legătura de cauzalitate între neexecutarea obligației contractuale și prejudiciul
  cauzat creditorului [art.1.350 alin (2) teza a II-a C. civ.] ;
  (V) inexistența unei cauze exoneratoare de răspundere (art.1.351-1.356 C.cv.);
  (VI) punerea în întârziere realizată anterior investirii instanței de judecată sau după
  caz a organului arbitral, în acele ipoteze în care este necesară o asemenea punere în întârziere
  [art.1.516 alin (2) C. civ. raportat la art.1.522 C. civ.] .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.