În loc de concluzie – un avertisment

Sub faldurile grele ale Constituției, acolo unde suveranitatea poporului își găsește expresia în structura reprezentativă a Parlamentului, se strecoară o fisură: traseismul politic, astăzi nu doar tolerat, ci chiar încurajat, devine o rană deschisă în trupul democrației. Când însuși Președintele României, chemat a fi garantul legalității și păzitorul echilibrului instituțional, califică migrația politică drept un fapt constituțional, în loc să o cenzureze cu exigența demnității publice, ne aflăm nu în fața unui gest de reconciliere, ci în pragul dezmembrării legitimității electorale.

Alegerea unui parlamentar pe listele unui partid nu este un simplu contract, ci o asumare solemnă, o încredințare din partea electoratului care a votat nu doar o persoană, ci un program, o doctrină, o apartenență. Când un parlamentar își părăsește partidul în timpul mandatului, nu face un act de voință personală, ci răstoarnă voința suveranului — a poporului — exprimată prin vot. Această migrare deturnează rezultatul alegerilor și falsifică reprezentarea politică, generând o configurație parlamentară străină de cea validată electoral.

Într-un sistem cu adevărat democratic, renunțarea la calitatea de membru al partidului pe listele căruia ai fost ales ar trebui să antreneze automat pierderea mandatului. Nu este nevoie de alegeri anticipate, ci de respectarea ordinii de pe listele electorale — următorul candidat cu un număr eligibil de voturi ar trebui să preia locul vacantat. Doar așa se menține fidelitatea față de votul popular.

Iată însă că noul Președinte, abia pășit pe covorul roșu de la Cotroceni, pare să invite nu la reîntemeierea ordinii, ci la o destructurare a instituțiilor, urmând exemplul predecesorului său care a încurajat fuziuni de partide ca acte de oportunism politic, nu de clarificare doctrinară. Laolaltă cu apelurile făcute de Nicușor Dan pentru formarea unui guvern de așa-zise forțe pro-europene, se întrevede nu o reformă, ci o reeditare a vechii confuzii între forma și fondul puterii.

Partidele politice, deși recunoscute prin lege, ajung să fie golite de sens, tratate ca simple vehicule ale voinței individuale, nu ca structuri ale responsabilității colective. Finanțarea lor, în acest context, nu mai susține pluralismul, ci devine prilej de consolidare a unor grupuri informale — mediatice, instituționale, oligarhice — ce uzurpă funcția lor constituțională.

Astfel, sub pretextul flexibilității și al „modernizării”, se instalează un nou tip de totalitarism — informal, dar eficient, care nu mai are nevoie de forță, ci doar de complicitate și confuzie. În acest spațiu diluat al adevărului, orice contrasens poate fi legitimat, iar orice abuz — normalizat.

Ceea ce pare o simplă migrare politică este, în realitate, un cutremur silențios în fundația democrației românești. Nu e vorba doar de un traseist, ci de trădarea unei logici electorale. Iar când această trădare devine politică de stat, legitimată de cel mai înalt nivel al puterii, se cuvine să ne întrebăm: mai trăim într-o republică sau doar într-o iluzie a iluziei .

Recomanda 57
Ioan Vieru 1393 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Misto ar zice SSimiON/OFF, l-ai prostit pe unul, si-a cumparat locul din Parlament, gata, trebuie sa-ti fie sluga pe viata, ca la PCR. E plina tara aceasta de incremeniti in proiect, „ciausescu te iubim” !

  2. Articolul prezintă mare interes pt troli și sistem.
    E o chestiune care trebuie neapărat obliterată, o idee periculoasă dle Vieru. 🙂

  3. Eu cred că sunt mai mult de 42 de a…i f…l,conform datelor oficiale.Sunt cel puțin 60 %! Deocamdată pericolul suveranist a trecut,însă sa nu ne imaginăm că nu revine în câteva luni.

  4. Ieri, am fost la munte. Am cunoscut un bolovan peltic care stergea la fund un muc os nedomnesc domesticit. Chici ghicitoarea mea: cu ce-l stergea?
    Ps. Prostitutia e cea mai profitabila activitate. Aduce venturi substantial la bugetul statului proxenet dictatorial. Fac mentiunea ca dintre toti prostituatii, ii admir cel mai mult pe cei intelectuali. Sunt virgini in maduva oaselor si onesti in osul peroneu. Au aerul unor imberbi si mintea intesata cu suflete moarte. Nu sunt pretentiosi. Se vand pe sume derizorii, dar o fac cu demnitate. De aceea ii ad MIR. Au morisul mirului si culoarea maronie a ierbii mucegaite.

  5. e inventia lui Basescu pentru care ar trebui sa arda in iad…Alaturi de tampenia cu 300 dw parlamentari-mai putini sunt mai usor de cumparat.
    Reveniti la votul pe liste si lasati naibii votul uninominal pentru judecatori si politisti de cartier!

  6. Adevarul este la mijloc. Sistemul este pe dos la consilierii locali, care daca isi pierd sprijinul politic al partidelor care i-au pus pe liste, sunt automati eliminati din functie si inlocuiti cu urmatorii de pe lista de partid. In practica, de multe ori pe listele de consilieri sunt pusi intentionat pe pozitii eligibile persoane capabile sa adune voturi, dupa care, imediat dupa alegeri, respectivii sunt exclusi din partide, sub diferite pretexte puerile – soarta lor era pecetluita de dinainte de alegeri. Acest sistem este incorect si ar trebui interzis. Daca s-ar extinde si la parlamentari presedintii de partid ar deveni niste stapani de sclavi, eliminand din partid si implicit din parlament pe oricine nu le convine, sub orice motiv: ”nu respecta valorile partidului”. Pe de alta parte si partidele au viata lor, pot scadea, pot disparea. Unii parlamentari pot fi sincer surprinsi de anumite decizii ale partidelor lor. Pentru ca in practica, de multe ori si partidele (adica sefii lor), una promit/ sau nu anunta in campania electorala, alta nu respecta/ sau iau decizii importante care nu au fost anuntate in campanie. De exemplu, cand a venit la putere PNL, cu Ludovic Orban premier, in 2019, imediat a anulat biletele gratuite CFR pentru studenti, desi acest lucru nu a fost anuntat in programul electoral al PNL.

  7. Traseismul politic este de fapt trădarea tradițională a valahului, rumînului, dintotdeauna.. E lipsa de caracter, de șira spinări, de onoare și respect in general pentru cei trădați ori cei de trădat.. Cum zicea și Caragiale,.”Iubesc trădarea,..”, evident a rumînului,..cea tradițională..

    • Mergi la Roma , uita-te pe Columna si alte monumente sa vezi daca ai ceva neamuri , daca nu , cel mai bine este sa faci talpa spre nord-tibet .

  8. unde ați văzut democrație, în America @ nu acolo Kenedy junior ” democrat din tata în fiu” a virat rapid la republicani și mintenaș ” trompeta ” l-a uns ministru drept mulțumire. Curata democrație coane Fănică, luați de la americani ca nici la ei nu e!CENZURA GARANTATA! CUM DOMNE Zicib ” DE BINE” DE EI,

  9. Cine si unde a vazut „sistem adevarat democratic”? Doar in scrierile lui CARAGIALE! Este traseismul politic cel mai imoral si dramatic fapt din viata oamenilor? Traseismul amoros este mai moral? Oamenii schimba iubitele(iubitii), amantele(amantii), sotiile(sotii), cu care uneori au copii. Au fost Imparati, Regi, Domnitori…, care au schimbat zeci de ibovnice, neveste, cu care avut copii, care ulterior s-au dusmanit si s-au incaierat pentru mostenirea averii si tronului. Exempul cel mai apropiat este dusmania, ura si disputa intre urmasii Regelui Carol al Doilea. Probabil firea omului este schimbatoare, in primul rand datorita reactiilor bio-chimice din fiecare etapa de viata. Cred ca traseismul politic este mai putin dramatic decat celelalte traseisme din viata oamenilor.

  10. În Republica Epoleților condusă de junta militară securistă nu este democrație? Wow! Ce informație şocantă! Să sperăm că nu o să abuzeze şi mai rău şi să anuleze alegerile, să cenzureze oamenii sau să inventeze dosare penale regizate şi boli psihice false opozanților politici!

  11. Traseismul politic este arma ticalosilor pt a supravietui. Cum sa-l incrimineze?! cum sa-l elimine?! Dupa alegeri incep ”miscarile de trupe”. Apoi….vin si ne spun ca ei sunt LIBERALI -cu gandire si doctrina–urmasii ”LUI”…sunt SOCIAL DEMOCRATI etc… De fapt, ei sunt doar o cloaca incompetenta, muuulti fara vreun rost in viata, cuibariti bine si abonati la banii nostri.

  12. Ai văzut bre ce zice spaniolu,.care a ieșit pe străzi,.”jos armele sus pensiile”,.strigau sute de mii. Ai tu curajul de a nu mai cumpăra fier vechi și a te axa pe un trai decent al poporului ? Sau ai prea mulți patrioți.. In orice caz nu asta e rețeta corectă.. Iar de nu poți nu vrei a stabili diagnosticul corect, evident nu ai rețeta corectă..

  13. Ha, ha! Șorlingăii ar vindi-o și’ pi mă-sa pi-o filiuță di parizăl vinețâu…Ș’ nu-s puțâni în Țara ‘iasta. Cam câț’ l-o votat pi Nae Biluțâ! Unii s-or infiltrat în mișcaria suveranistă la ordinu’ lu’ sekuku pintru a-o destructura. Le promit că n-or să răuș’ască!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.