În SUA, Kovesi şi DNA ar fi puse sub acuzare pentru influenţarea alegerilor

HATCH ACT, aşa se numeşte legea invocată de Partidul Democrat din SUA, pentru a denunţa implicarea FBI în campania electorală în favoarea lui Donald Trump. Această lege, adoptată încă din 1939, interzice implicarea în alegeri a funcţionarilor din instituţiile de stat, cu excepţia preşedintelui, vicepreşedintelui şi a altor cîţiva funcţionari anume desemnaţi prin lege!

În decursul anilor, s-a încercat de mai multe ori anularea acestei legi, însă Curtea Supremă a declarat-o de două ori constituţională. Ultima modificare a Hatch Act s-a produs în 2012, în mandatul actualului preşedinte Barack Obama. Iată ce este interzis de către Hatch Act:

– use official authority or influence to interfere with an election

solicit or discourage political activity of anyone with business before their agency

– solicit or receive political contributions (may be done in certain limited situations by federal labor or other employee organizations)

– be candidates for public office in partisan elections

– engage in political activity while: on duty, in a government office, wearing an official uniform, using a government vehicle

– wear partisan political buttons on duty.

După cum se poate vedea, primele două interdicţii sînt importante pentru analiza noastră:

– 1. cea prin care îi este interzis unui funcţionar să utilizeze autoritatea sa publică şi influenţa pentru a interfera cu alegerile şi

– 2. să solicite sau să descurajeze activitatea politică a oricărei persoane.

Această lege, Hatch Act, denumită astfel după iniţiatorul său, Carl Hatch, senator de New Mexico, a fost invocată de Partidul Democrat chiar în cadrul alegerilor prezidenţiale din acest an, acuzînd FBI-ul că vrea să influenţeze procesul electoral prin încercarea de a o scoate din cursă pe Hillary Clinton! Motivul anchetei FBI este cunoscut: difuzarea de către Hillary Clinton a unor documente secrete prin intermediul e-mail-ului său personal.

Fără îndoială că ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cunoaşte demersul Partidului Democrat, mai ales că a fost trimis la post în România de către actuala administraţie de la Casa Albă sub mandatul democratului Barack Obama! Îl bănuim, aşadar, că şi el o susţine pe Hillary Clinton în cursa prezidenţială.

În aceste condiţii, avem şi noi dăuă întrebări pentru Hans Klemm:

1. Ce părere are despre acţiunea DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi de „măturare” din politică a unor adversari ai PNL şi ai preşedintelui Klaus Iohannis, astfel încît să favorizeze cîştigarea alegerilor de către PNL?

2. Ce părere are despre solicitarea preşedintelui Iohannis de a fi eliminaţi de peste listele electorale oameni care nu sînt sub incidenţa unor interdicţii decise de Justiţie?

Aceste două întrebări nu sînt altceva decît raportarea unor declaraţii politice ale oficialilor români la cele două interdicţii din Hatch Act, legea care funcţionează în SUA de aproape un secol.

Poate că nu aş fi pus aceste întrebări, dacă AMR şi UNJR, cele mai importante asociaţii ale magistraţilor, nu i-ar fi trimis lui Hans Klemm Scrisoarea deschisă pe care am publicat-o integral în cotidianul.ro, în care oficialul american a fost avertizat asupra implicării DNA şi a şefei sale în viaţa politică: „Justiţia nu e nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. Administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfaşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizînd obiectiv şi critic această activitate. Este important să înţelegeţi acest lucru şi să-l afirmaţi public, dacă doriţi în România un stat de drept viabil, întemeiat pe o justiţie cu adevărat independentă, care respectă şi apără drepturile si libertăţile propriilor cetăţeni”.

Dacă ar exista şi în România o lege precum Hatch Act, Laura Codruţa Kovesi şi DNA ar fi intrat deja sub incidenţa acesteia şi ar fi trebuit să dea socoteală pentru acuzaţiile din ce în ce mai dese care au apărut în spaţiul public, referitoare la folosirea Justiţiei ca armă politică! De asemenea, şi pentru acea telejustiţie, în care oamenii sînt plimbaţi în cătuşe în faţa camerelor de filmat, chestiune deja condamnată de CEDO!

În loc de încheiere, cităm din nou din Scrisoarea deschisă trimisă ambasadorului Hans Klemm de către UNJR şi AMR: „Vă solicităm, în consecinţă, ca atunci cînd vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atît cu părţile pozitive cît şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveţi o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.