Încăierare pe vaccin: „Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu”!

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a avertizat în contextul tensiunilor cu AstraZenca, că „dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze, nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu”.

Oficialul francez a reclamat „claritate şi transparenţă” în problema întârzierilor în livrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, invocând o „problemă” dacă se va dovedi că Regatul Unit a fost privilegiat, transmite AFP.

„Nu vreau să vorbesc despre ceva suspect, un complot, doresc claritate şi transparenţă. Dacă există o problemă industrială, se poate întâmpla, am înţelege asta”. Dar „dacă s-a acordat o preferinţă britanicilor, aceasta ar fi o problemă a spus Clement Beaune.

„Sunt acuzaţii grave, deci nu pot fi aduse aşa uşor”, a subliniat Clément Beaune. „Nu spun că există o problemă, dar dacă avem o problemă şi am favorizat alte destinaţii, alte ţări decât a noastră, atunci ne vom apăra interesele”, a spus el, invocând posibile sancţiuni sau chiar refuzul de a comanda producătorului doze suplimentare.

AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene ca urmare a întârzierilor în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu acesta pentru a-i reaminti angajamentul său de „a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.

„Să se dea dovadă de transparenţă, să se ridice tonul, asta trebuie făcut”, a spus demnitarul, care a insistat şi asupra necesităţii ca UE să menţină o politică comunitară puternică în această problemă.

‘Voi apăra cu înverşunare acest cadru european de achiziţionare a vaccinurilor, Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze, nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

 1. Păi, incă o dovadă că in europa apuseană, care vrea să te educe, să-ți impună, să te domine financiar, nu există cinste, onoare, respectarea vorbei date sau chiar a unor contracte semnate.. La ce te duce gândul in astfel de cazuri, care nu sunt singulare. De parcă exportul de ticăloșie românească a reușit din plin,.

 2. Stati linistiti, debutul a fost perfect, mai vine o gogoasa cu vaccinuri, citez:”al treilea si al nu stiu catelea vaccin, va insanatosi bolnavul”…canci! Afacerile continua cu mai multa forta!

 3. Cine n-a inteles pina acum ca imperialii britanici sunt perfizi, mai are timp! Astia domina lumea, de la piratul Drake, pina la Churchil si vor si acum prin Johnson!

 4. Cum să fie război? Câți vor din Europa, să se vaccineze cu adevarat? Război pe ce?

 5. Până acum singurul război dus în Europa, este ÎMPOTRIVA celor care NU vor să se vaccineze. Sau să poarte masca lu Pește.

 6. UNGARIA care face parte din U.E. a cumparat vaccin din CHINA.Au patit ceva,U.E.s-a strofocat,nimic, totul MUCLES.
  Noi continuam sa fim tocatii si de cei din afara si de cei din tara.
  Marele colonel declara ca vaccinul MODERNA se va face numai fortelor armate si altora……
  Popultia ,vorba Dr. ARAFAT: medicul decide cine traieste si cine moare.Datii tare cu democratia si stati inchisi in case ca nu va mai da nimenii stimulente sa zbieratii :JOS PSD (cine poate sa fie vinovat)

 7. In Franta s-au vaccinat 2,14% in Germania 2,77%, iar in Romania 3,5% cand nu ajungi la struguri spui sa-s acrii…

 8. ” Război pe ce? ” … Pe apa chioara, macar de-ar fi distilata .

 9. Războiul real se duce pe profiturile gigantice din viitoarele contracte de vaccinuri.

  Vaccinarea va fi obligatorie, nu explicit, dar când va fi gata pașaportul UE de vaccinare nimic nu mai mișcă în UE fară vaccinarea de covid.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.