Încălzirea climatică: 2000-2010, deceniul tuturor recordurilor

Planeta a înregistrat cel mai cald deceniu de când a început să fie măsurată temperatura, în 1880, arată climatologi americani, citaţi de 20minutes.ch, relatează Agerpres.

Cu excepţia lui 1988, cei mai călduroşi nouă ani au fost înregistraţi din 2000 în 2010, ultimul an deţinând recordul, urmat de aproape de 2005. Temperatura medie mondială a crescut cu circa 0,8 grade din 1880. „Temperatura consemnată într-un an nu este semnificativă în sine, însă contează faptul că ultimul deceniu a fost mai cald decât precedentul”, spune Gavon Schmidt, climatolog NASA.

„Planeta se încălzeşte, iar motivul este că noi continuăm să emitem tot mai mult bioxid de carbon (CO2) în atmosferă”, a adăugat el.

Anul 2012 a fost al nouălea din cei mai călduroşi ani, cu o medie de 14,6 grade C, cu 0,6 grade mai mult decât la mijlocul secolului al XX-lea, potrivit celor mai recente cifre ale Institutului Goddard pentru studii spaţiale (GISS) al NASA.

Conform unor date uşor diferite publicate în paralel marţi de Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA), 2012 ar fi al zecelea cel mai călduros an, cu o temperatură medie de 14,47 grade C, cu 0,57 grade mai mult decât media secolului trecut (13,9 grade C).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.