Începe curățenia la Casa Albă

John Bolton, consilierul pentru Securitate al Casei Albe

„Da, John Bolton este cu adevărat periculos“, titra The New York Times, după ce președintele Donald Trump a decis să-l înlocuiască pe actualul consilier pentru Securitate al Casei Albe, generalul Herbert McMaster, cu fostul ambasador al SUA la ONU din perioada administrației George W. Bush.

Este înlocuit un general precaut și chibzuit cu unul dintre cei mai irascibili politicieni care au lucrat în sfera securității naționale americane în ultimele decenii, unul dintre cei mai intervenționiști oficiali SUA, care a marginalizat deseori vocile musulmanilor din sistem, atrage atenția presa americană anti-Trump.

Bolton: independența Kosovo, o greșeală

O dovadă în sprijinul publicațiilor amintite este un editorial publicat recent de Bolton în The Wall Street Journal, unde susține că o lovitură militară preventivă împotriva Coreei de Nord ar fi legală și chiar de dorit. Bolton este cel ce a susținut vocile care cereau îndepărtarea regimului lui Saddam Hussein chiar înainte de atentatele de pe 11 septembrie 2001. Mai puțin amintită în presă este însă poziția lui Bolton în 2008, atunci când provincia Kosovo își declara unilateral independența. Bolton declara că recunoașterea acestei declarații de către SUA este o mare greșeală, căci va împinge Balcanii de Vest din nou către război și va alimenta islamismul în regiune. „Departamentul de Stat duce o politică antisârbă, fără să facă diferența între Serbia lui Milosevic și Serbia de azi, care a făcut pași mari spre democratizare“, spunea Bolton. A avut dreptate, căci recunoașterea independenței Kosovo de către Washing­ton a fost invocată de Rusia în momentul recunoșterii independenței Osetiei de Sud și Abhaziei, teritorii georgiene.

Trump va expulza diplomați ruși

Noul consilier pentru Securitate al președintelui Trump a avut mereu o poziție dură față de Rusia, ceea ce, susțin analiștii americani, îi poate tensiona relația cu Trump. Cum președintele este pe cale să ordone expulzarea mai multor diplomați ruși, după cum spun surse citate de Bloomberg, ca urmare a atentatului la viața fostului ofițer rus de informații din Marea Britanie, se pare că Trump înclină către viziunea noului său sfătuitor. Având în vedere poziția amintită față de Coreea de Nord, anunțatul summit Trump – Kim Jong-un stă sub semnul întrebării. Însă, scrie presa americană, Bolton își va prelua pe deplin atribuțiile abia în luna mai, după consumarea întâlnirii istorice.

Echipa lui Obama își face bagajele

Dar nu Rusia, Coreea de Nord sau Iranul vor fi primele „victime“ ale lui Bolton, ci oficialii de la Casa Albă, deopotrivă aliații predecesorului său, H.R. McMaster și cei rămași în sistem din fosta echipă Obama. „Bolton poate face curățenie. Îi va îndepărta aproape pe toți cei aduși de McMaster“, spune un oficial citat de Foreign Policy. „Cei din perioada Obama ar trebui să-și facă bagajele“, mai spune sursa.

De notat este că printre cei ce ar urma să fie demiși se numără Nadia Schadlow, principalul autor al mult lăudatei Strategii Naționale de Securitate a SUA, care vede Rusia și China drept amenințări mai mari decât terorismul. La fel de important, scrie Foreign Policy, este că în locul acestor oficiali pot veni membri ai fostei echipe a primului consilier pentru Securitate al lui Trump, generalul Michael Flynn, care a demisionat și a fost apoi inculpat în dosarul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale, o vânătoare de vrăjitoare, în opinia președintelui SUA.

„E bine să te împaci cu Rusia“

Sosirea lui John Bolton la Casa Albă nu este o surpriză, căci președintele îi propusese încă din iulie 2017 să devină consilier adjunct pentru Securitate. Orgoliosul Bolton a refuzat. Numirea sa se produce cu câteva luni mai repede decât se preconizase, din cauza demisei grăbite a generalului McMaster. Circumstanțele plecării lui: generalul, alături de Consiliul Național de Securitate, nu a dorit ca Trump să-l felicite pe Vladimir Putin pentru câștigarea prezidențialelor.

Când The Washington Post a relatat despre conversația telefonică Trump – Putin de felicitare, președintele american l-a acuzat pe McMaster că este sursa scurgerii către presă. „Au vrut să-l critic. Se înșală! Să te împaci cu Rusia e un lucru bun, nu e rău“, a scris Trump pe Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

5 Comentarii

  1. Cu Kosovo a avut dreptate, cu Irakul si Coreea nu. Atacul Coreei de Nord va precipita reactia Chinei care in nici un caz nu poate accepta ca intreaga peninsula sa se alinie cu SUA.

    • aşa brambureală e in tabăra antitrump, e penibilă, sunt mai proşti decât opoziţia din România. orice face Trump e rău.

    • Curatenia a fost intarziata un an de zile, situatie identica cu aceea din Romania unde statul securist a mai castigat
      un an pentru a-si face de cap. Viitorul consilier a avut dreptate in sensul reactiei asasinilor lui Milosevici, nu si
      in privinta legitimitatii Kosovo. In privinta Irak-ului, Bush-Senior a tradat interesele ONU cand a oprit trupele de interventie la 50 km de Bagdad si apoi le-a retras. Faptul ca zona nu a fost pacificata a permis teroristilor islamici
      sa-si continue activitatile, culminand cu raderea de pe fata pamantului a celor doua turnuri simbol americane.
      Coreea de Nord a reprezentat o amenintare permanenta pentru pacea mondiala, fiind special programata de Stalin, ca si
      ulterior Vietnamul de Nord de Hrusciov. In 1990 cand s-a perfectat vanzarea DDR pe mii de miliarde, acelasi Bush a ratat
      reunificarea Coreei si incheierea traumelor la care a fost supus poporul coreean…

  2. La casa Alba incepe curatenia de Paste cu Mos Craciun!Are si un avantaj Trump,pe langa asta ,Trump arata ca un ficior la coasa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.