Începe distribuirea tabletelor de iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, marți, cum se administrează pastilele de iodură de potasiu către persoanele de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina. Acesta face apel la populație să nu ia tabletele în mod profilaxic.

Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.
Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear. În România nu poate este cazul, a precizat Rafila, discuțiile despre iodura de potasiu fiind aduse în discuție odată cu apariția conflictului din Ucraina.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Tabletele cu iod vor fi distribuite la SEDIILE PARTIDELOR POLITICE precum si prin CABINETELE PARLAMENTARILOR !!
    In felul acesta ,politicienii vor putea arata chiar ei cum se face o distributie operativa si corecta, orar 0-24, 7 zile din 7 !!

  2. Sunt sigur ca exista fraieri care sa inghita si gogoasa radioactiva a reprezentantului OMS si a fiului tortionarului comunist, a lui Rafila. Probabil foarte multi, acelasi bazin social care poarta 2 masti una peste alta, fac provizii de hartie igienica, ulei si combustibil chiar si din benzinarii rusesti in timp ce urla ca suntem atacati de bolsevici. Plus se vaccineaza cu produse cunoscute ca fiind tehnologii de editare genetica impotriva unei raceli comune. De asta-i numesc drone, pentru ca aparent ,,functioneaza” nu traiesc si nu dau dovada de autonomie personala decat in masura in care sunt animati de un ,,motor” si de un ,,program”. E chiar halucinant cand vorbesti cu cineva din aceste segment pentru ca poti sa prezici cu mare acuratete ce vor face/zice in functie de ce teme propui spre ,,dezbatere”. Desi numai dezbatere nu se poate numi de cele mai multe ori. Sunt psihotici, agresivi si de o ignoranta feroce.

  3. După cum deja bine ați observat, ceea ce le poate salva bătrânilor viața le este interzis. Dacă s-au produs 30.000.000 de pastile, înseamnă că vor fi de vânzare la extern. Că n_or mânca cei sub 40 de ani pastile cu lingura…

  4. PASTILELE CU IOD AR TREBUI , DISTRIBUITE PRIN ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI DE LA BLOCURI , ORICE ALTA METODA DE A FI DISTRIBUITE PRIN MEDICII DE FAMILIE , ESTE UN ESEC ! OAMENII NU SE DUC LA DISPENSARE ! OAMENII CHEAMA SALVARILE NUMAI CAND CAZURILE SUNT GRAVE !

  5. Peste 40 sau 50 de ani ori sub aceste varste din momentul aparitiei primei explozii atomice, indiferent cine va ataca, nu va mai salva, nimeni pe nimeni nu va mai fi cale de intoarcere de la razboiul total.

  6. Nu va suparati pe mine, dar povestea asta cu pastilele de IOD este o mare prostie si numai creeaza panica in populatie.

  7. AR TREBUI MEDICAMENTE IN ROMANIA , DE LA MORTII DIN UCRAINA , CA BATE VANTUL SI ADUCE MICROBI IN VANT SI IN ROMANIA , DE LA MORTI SE PRODUCE BOALA GREA !

  8. … pastilele ăstea au și un termen de valablilitate ! Așa, de curiozitate, poate ne spune nenea ministru cât timp sunt valabile pastilele ăstea.?

  9. Mă chiș pe iodul lor, mai bine dădeau câte o bere și un mic de întâi mai, dacă tot trebuie să crăpăm de la bombe nucleare , măcar să crăpăm cu burta plină.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.