Independența profesiei de contabil, în pericol

30.000 de experți contabili și contabili autorizați se opun reorganizării și restrângerii independenței profesiei. Reuniți cu ocazia Conferinței Naționale a CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România), forul superior de conducere al corpului profesional, contabilii au dezbătut și votat poziția membrilor CECCAR legată de amendamentele la Plx 596/2018, proiectul de lege care vizează reorganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi.

Cine a pus ochii pe patrimoniul CECAR?

Într-un comunicat remis pe adresa redacției, CECAR precizează că a fost respinsă restrângerea nejustificată a competențelor experților contabili judiciari  în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează și aspecte fiscale. Contabilii precizează căEste  necesară păstrarea acestei competențe pentru expertul contabil judiciar, fără a fi condiționată în mod arbitrar deținerea calității de consultant fiscal. Aceasta corespunde jurisprudenței – Decizia nr. 6457/2019 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

În document se mai face referire la:

  1. Modificarea sistemului actual de organizare și conducere:
  • Vot în unanimitate (100%) pentru respingerea propunerii și păstrarea sistemului actual de organizare și conducere, întrucât acesta acordă independență lărgită în deciziile filialelor.
  1. Instituirea unui sistem de supraveghere suplimentară care în fapt, așa cum este definit în amendamente, este un sistem de control și subordonare:
  • Vot în unanimitate (100%) pentru respingerea propunerii. Votul reprezintă un mandat pentru păstrarea sistemului actual de supraveghere. Sistemul actual de supraveghere este similar cu cel aplicat Camerei Consultanților Fiscali.
  1. Reorganizarea și divizarea patrimoniului la nivel teritorial prin acordarea de personalitate juridică filialelor:
  • Vot în majoritate (97,5%) pentru respingerea propunerii și păstrarea actualului sistem având în vedere că măsura ar fi una care ar induce sarcini administrative nejustificate. Sistemul actual acordă o largă autonomie decizională la nivelul filialelor. Singurii care au avut o altă opinie și au votat pentru reorganizare, sunt reprezentanții filialei din Constanța.
  1. Reorganizarea sistemului de gestiune financiară:   
  • Vot în majoritate (97,5%) pentru respingerea propunerii și păstrarea actualului sistem de gestiune financiară. Acesta asigură finanțarea sustenabilă corespunzătoare pentru toate filialele. Singurii care au avut o altă opinie și au votat pentru reorganizare sunt reprezentanții filialei din Constanța.

S-a constatat incompatibilitatea președintelui Consiliului superior ales, Ștefan Mihu, având în vedere că acesta a ocupat, începând cu decembrie 2021, o funcție politică de conducere în PSD Constanța. S-a constatat încălcarea prevederilor art. 32, alin. (5) din OG nr. 65/1994, precum și a reglementărilor CECCAR care impun neimplicarea în funcții politice.

Drept urmare, potrivit reglementărilor CECCAR s-a procedat la revocarea mandatului său prin vot secret, rezultatul fiind pentru revocare în proporție de 91,13%.

A fost ales noul președinte al Consiliului superior prin vot secret, cu un procent de 95,5%.

La lucrările Conferinței Naționale CECCAR au fost invitați să participe ministrul Finanțelor și parlamentari, membrii Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Au dat curs invitației doar doi parlamentari.

Unele modificări au caracter abuziv și neconstituțional 

CECCAR este o organizație supusă normelor generale de funcționare privind persoanele juridice de drept privat.

Cu toate acestea, fără o consultare reală cu cei care practică această profesie, cu o rapiditate greu de înțeles, este reactivată și deturnată de la scopul inițial o inițiativă  legislativă, un proiect care „a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanțe. Precizăm că forma inițială a proiectului de lege conținea strict articole în concordanță cu necesitățile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public, susțin contabilii într-un comunicat.

Noile amendamente, depuse sub protecția anonimatului, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv și neconstituțional. 

În principal, acestea vizează: 

PIERDEREA INDEPENDENȚEI EXPERTULUI CONTABIL JUDICIAR

Restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităților pe care experții contabili le pot desfășura din anul 1994 (anul reînființării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competențelor necesare.

Are loc introducerea în lege a unei modificări care afectează competența expertului contabil de a face expertize privind latura fiscală. Instanțele au clarificat acest aspect, în 2019 fiind dată Hotărârea 6457 a ICCJ prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală.

Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care sunt parte instituții din sistemul finanțelor publice și structurile din subordine. 

Dacă mâine ar intra în vigoare acest proiect de lege, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe. Cu siguranță acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situații în care decăderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă.  Sunt expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Săriți! Din cauza Rusiei Independența profesiei de contabil, în pericol.

  2. Dar cate feluri de contabili sunt ??? Expert si paraexpert ca 2+2 =tot 4 Si-au dat o lege pentru ei care erau doar o organizatie profesionala

  3. independenta tutror profesiilor este in pericol. se doreste disparitia lor in majoritate si inregimentarea securistoido-fascista la cheremul stapanirii. asta se intampla si cu justitia, medicina si TOATE PROFESIILE LIBERALE. asta este dictatura. tot controlul gandirii si muncii in mana stapanilor. numai luandu-ti LIBERTATEA SI INDEPENDENTA, SYVERANITATEA, te pot stapani. te pot condamna si ucide / sinucide (ca au impamantenit-o si p-asta) „legal”.

  4. GHINION , modificarea este corecta deoarece infractiunile se savarsesc prin incadrarea fiscala, nu prin inregistrare contabila si nu dupa aprecierea unui contabil care numara facturile si banii sau a unui procuror fara pregatire fiscala, facand doar procese de intentie……

  5. La drept vorbind modul de organizare Statutul Ceccar ( mi-a pus google Cezar) este unul anacronic , nedemocratic și care este ancorat în regimul fanariot! Am exemple în care avocații s-au pierdut în statutul Ceccar ! Acesta a fost condus de un dictator Toma zeci de ani și o presupusa amanta! Lăsați gălăgia și reformati-va!

  6. Prea multa libertate duce la coruptie. Cunosc contabili care nu aplica legile si lucreaza la diferite firme sau pers.fizica si fac abuzuri. Prin urmare ajungi sa te judeci cu acesti contabili. Pe ei cine ii verifica si cine le ia dreptul de practica ca la medici ?!@

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.