Indicatorul care începe să îngrijoreze

România a raportat în primele patru luni din 2018 un deficit comercial de 3.727,1 milioane de euro, mai mare cu 379,3 milioane de euro decât cel înregistrat în perioada similar a anului trecut, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), pe fondul unei creșteri mai mari a importurilor în raport cu exporturile.

Asta înseamnă că ies tot mai mulți bani din țară. “În perioada 1.I‐30.IV 2018 exporturile FOB au însumat 22.221,6 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 25.948,7 milioane de euro. Exporturile au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,0%, comparativ cu perioada 1.I‐30.IV 2017.

În luna aprilie 2018, exporturile FOB au însumat 5.234,3 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 6.245,5 milioane euro, rezultând un deficit de 1.011,2 milioane de euro. Faţă de luna aprilie 2017, exporturile din luna aprilie 2018 au crescut cu 9,7%, iar importurile au crescut cu 7,3%.”, se arată în comunicatul Statisticii. S-au importat tot mai mult produse din tutun și băuturi (creștere de 14,2% în primele trei luni alea acestui an comparative cu ianuari-martie 2017), combustibili minerali, lubrifianți și material derivate (+12,9%), materiale crude, necomestibile (+12.7%), articole manufacturate diverse (+11,9%), mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă (+10,9%), mașini și echipamente pentru transport (+10,8%), produse chimice și produse derivate (+6,1%).

Valoarea schimburilor intra‐UE28 de bunuri în perioada 1.I‐30.IV 2018 a fost de 17.070,6 milioane de euro la expedieri şi de 19.648,7 milioane de euro la introduceri, reprezentând 76,8% din total exporturi şi 75,7% din total importuri. Valoarea schimburilor extra‐UE28 de bunuri în perioada 1.I‐30.IV 2018 a fost de 5.151,0 milioane de euro la exporturi şi de 6.300,0 milioane de euro la importuri, reprezentând 23,2% din total exporturi şi 24,3% din total importuri.

Analizând datele de mai sus, se poate concluziona că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din politica fiscală a guvernului, de majorare a salariilor și pensiilor și de scădere a unor taxe și impozite, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc și în felul acesta se amplifică unul din riscurile. Deocamdată, deficitul comercial nu este îngrijorător, situându-se undeva în sub 4% pe an, în condițiile în care dificultățile apar la peste 5%. Însă, problema care se pune este cum este finanțat acest deficit întrucât investițiile directe sunt la nivel minim. Și pentru că România nu poate apela la cea mai bună sursă de finanțare, este nevoită să încarce datoria publică. Care înseamnă costuri mai mari. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că acoperirea importuri cu exporturi este tot mai mică și asta pune presiune pe cursul valutar. De altfel, leul se menține de câteva luni în jurul unui nivel care se apropie de minim istoric în raport cu moneda europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.