Indicatorul care provoacă fiori

Execuția bugetară la șapte luni prezentată de Ministerul Finanțelor (și pe care Cotidianul.ro a prezentat-o aici arată că veniturile fiscale au scăzut cu 0,8% , iar cheltuielile publice au crescut cu 4,7%.

Economistul Bogdan Glăvan comentează aceste rezultate și nu vede nicio problemă în ceea ce privește situația veniturilor:

“Cu o TVA mai mică cu 26-27%, cu alte impozite reduse în ultimii ani (remember, Doar Ponta scade taxele…), în ciuda acuzelor că ANAF nu a biciuit destul firmele, ei bine statul a colectat aproape aceeași sumă de bani ca anul trecut”.

În schimb, spune el, nu se poate afirma același lucru despre cheltuielile publice. Conform execuției bugetare, cheltuielile totale în primele șapte luni au fost de 131,4 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. Ca pondere în PIB, însă, acestea s-au redus cu 0,2 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au avut cea mai importantă creștere: 10,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 32,65 miliarde de lei. Acest salt a fost cauzat de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015 și creșterea salariului minim brut pe țară.

Salariile bugetarilor au crescut atunci cu 12% în instituțiile publice locale, cu 25% în sistemul sanitar și în cel de asistență socială, cu 5% în septembrie și 15% în decembrie 2015 în învățământ, respectiv cu 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Și salariul minim brut pe țară a fost majorat de câteva ori: cu 75 lei începând cu 1 iulie 2015, de la 975 lei la 1050 lei, și cu 200 de lei începând cu 1 mai 2016, de la 1050 lei la 1250 lei.

Pentru bunuri și servicii, instituțiile statului au cheltuit în primele 7 luni 20,42 miliarde de lei, mai mult cu 0,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, un avans mai mic decât cel de 1,5% consemnat în primul semestru.

Creșterea a fost mai mare la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate: +9,3%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut în același interval cu 7,9%, la aproape 47 miliarde de euro, în condițiile în care punctul de pensie a crescut cu 5% la 1 ianuarie 2016, iar alocației de stat pentru copii s-a dublat din 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 12,8 miliarde de lei, respectiv 1,7% din PIB, mai mari cu aproximativ 2,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și cu 1,8 miliarde lei față de cele realizate în primul semestru.

Interpretând aceste date, Bogdan Glăvan este drastic: “Creșterea rapidă a cheltuielilor publice și a masei monetare duce țara într-o direcție sud-americană, pe care, mă rog, am mai experimentat-o și aici pe Dâmbovița, în 1990.

PIB este doar o statistică ce nu surprinde esența, anume că fără acumulare de capital și fără investiții eficiente nu poate exista dezvoltare economică. Iar politica de creștere a cheltuielilor publice subminează acest deziderat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.