Indignare în Suedia din cauza legilor pentru imigranți

Indignare în Suedia după ce un imigrant din Bangladesh riscă să fie deportat pentru ca și-a găsit o slujbă prin intermediul LinkedIn.

Syed Latif, de 35 de ani, părea să aibă o poveste de succes ca imigrant. A venit in Suedia în 2010 și a făcut aici studii universitare. Și-a găsit apoi un loc de muncă la un birou de schimb valutar din Malmo. În plus, deschisese și un centru de învățare a limbii suedeze pentru imigranți.

A fost șocat de decizia justiției. ”Am primit o slujbă permanentă după șase luni de contract temporar și am aplicat pentru permis de muncă. Când am fost respins nu mi-a venit să cred”, spune el.

Cazul a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Problema este că nu e suficient pentru un imigrant să găsească un loc de muncă în UE. Pentru că cetățenii UE au prioritate, slujba cu pricina trebuie anunțată în asemenea fel încât să fie cât mai vizibilă în toate țările din UE. Așa spun legile în vigoare, la care se supune și Suedia. Judecătorii au ajuns la concluzia că angajatorul nu a procedat astfel în acest caz, pentru că a postat anunțul doar pe LinkedIn, nu și pe site-ul oficiului pentru ocuparea forței de muncă din Suedia, care este direct legat de portalul de specialitate al UE – Eures.

”LinkedIn nu are același statut ca și Eures, însă dacă aplicantul poate demonstra că LinkedIn are la fel de mulți cititori ca și Eures, atunci și-ar putea păstra serviciul. O simplă presupunere nu este suficient. Pare rezonabil, dar nu este relevant în cazul de fata”, spune judecătorul.

O purtătoare de cuvânt de la LinkeIn din Stockholm a spus că sunt 100 de milioane de utilizatori în UE și 2,6 milioane în Suedia. ”Sunt reprezentate 85.000 de firme din Suedia și 2,5 milioane din Europa”. Între timp, suedezii s-au mobilizat să strângă semnături pentru a cere ca Latif să nu fie deportat. Petiția ar putea ajunge în curând și pe masa Comisiei Europene.

”E treaba mea să dovedesc asta? Se pare că nu știu ce înseamnă LinkedIn. Este ciudat”, spune Latif. ”Am prieteni aici. Locuiesc aici, am studiat, plătesc taxe, am multe de oferit societății. Nu iau nici măcar o coroana de la buget, ci doar dau. E chiar ciudat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.