Inflația din zona euro atinge un nivel record

Inflația din zona euro a atins luna aceasta cea mai mare rată înregistrată vreodată, din cauza creșterii costurilor cu energia, potrivit datelor Eurostat publicate marți.

Creșterea prețurilor de consum în cele 19 țări care folosesc moneda euro s-a accelerat la 4,9% în noiembrie, de departe cel mai ridicat nivel din cei 25 de ani de când se calculează indicatorul, în creștere de la 4,1% în luna precedentă și mult peste așteptările de 4,5%.

Prețurile la energie au crescut cu 27% față de anul precedent, ca urmare a scumpirii petrolului, dar inflația în sectorul serviciilor și al bunurilor industriale non-energetice, care au fost o piedică în creșterea prețurilor în anii trecuți, au fost ambele peste 2%, sugerând o creștere rapidă a presiunilor asupra prețurilor.

Deși inflația este acum de peste două ori mai mare decât ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, este puțin probabil să declanșeze vreo acțiune de politică monetară, chiar dacă datele ar putea declanșa presiuni politice asupra BCE pentru a ține în frâu creșterea prețurilor.

BCE a susținut mult timp că valul de inflație este temporar, cauzat de o serie de factori punctuali, și că se va diminua în timp, astfel încât o acțiune acum ar fi contraproductivă, deoarece ar zădărnici creșterea economică exact în momentul în care inflația se atenuează de la sine.

Inflația va avea acum nevoie de luni de zile pentru a scădea și ar putea rămâne peste ținta BCE până în a doua jumătate a anului 2022, o provocare pentru o instituție care se luptă cu inflația scăzută de un deceniu și are puțină experiență în ceea ce privește creșterea prețurilor peste ținta sa.

Următoarea ședință a BCE va avea loc la 16 decembrie, când este aproape sigur că va pune capăt unui program de achiziție de obligațiuni în valoare de 1.850 de miliarde de euro, dar va intensifica probabil alte măsuri pentru a compensa stimulentele eliminate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Când ucenicul vrăjitor aruncă pe piață miile de miliarde scoase din imprimeria Băncii Centrale Europene…

    Ce ați fi vrut să se întâmple? Economia mondială e sub nivelul anului 2019 ca valoare reală, în schimb masa monetară în euro și dolari a crescut abrupt. Efectul era previzibil pentru oricine. Pulimea va sărăci, elitele se vor îngrășa. Se cheamă Great Reset ?

  2. RC ,TU GANDESTI CAND SCRII ??, AI 2 ARTICOLE IN COTIDIANUL /30.11.2021 ,UNUL IN CARE SUSTII CRESTEREA INFLATIEI IN UE CU 4,5% PE MOTIVUL CA A CRESCUT PRETUL LA PETROL !,SI AL 2 lea CA A SCAZUT PRETUL PETROLULUI CU 12% ,CAND AI FOST TREAZ ?,SAU ESTI UN ANALFABET DIN CEI CARE NU PRICEP CE SCRIU SAU CEEA CE CITESC !.
    VRUN REDACTOR SEF SE UITA PE CEEA CE PUBLICATI VOI ?

  3. INFLÁȚIE, inflații, s. f. Fenomen specific economiei capitaliste, în epocile de criză, constînd dintr-o emisiune de hîrtie-monedă peste necesitățile reale ale circulației bănești, ceea ce duce la devalorizarea banilor și la scumpirea mărfurilor, adică la scăderea salariului și a veniturilor micilor producători. Inflația este una din metodele de reîmpărțire a venitului național în folosul capitaliștilor și în dauna muncitorilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.