Din ce în ce mai mulți oameni decid să își schimbe obiceiurile și să încerce produsele vegane. În acest sens, acestea nu sunt doar alternative excelente, lipsite de cruzime față de animale și ecologice, ci au și proprietăți sănătoase și sunt recomandate celor care sunt intoleranți la lactoză sau au colesterolul ridicat.
Adevărul este că cererea de înghețată vegană este în creștere în întreaga lume, deoarece există diferite opțiuni și materii prime pentru a face soiuri delicioase și originale. În plus, sunt cei care pot mânca doar înghețată fără lactoză, întrucât sunt intoleranți sau alergici.
Dar care sunt toate avantajele consumului de înghețată vegană?
Beneficiile înghețatei vegane
Unul dintre principalele beneficii ale consumului acestui tip de înghețată este că este fabricată fără ca vreun animal să fie ucis sau rănit. Adică, pe lângă faptul că este lipsită de cruzime, este făcută cu ingrediente care nu provin de la animale (esențial în toate dietele vegane).
De asemenea, înghețata vegană, care este și înghețată fără lactoză, este, de obicei, făcută fără zaharuri procesate, astfel încât acestea folosesc doar îndulcitori naturali, mai sănătoși pentru organism. Și de parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, această alternativă este perfectă pentru cei care sunt intoleranți la lactoză sau alergici la lactate în general, fiind, de asemenea, o opțiune excelentă pentru cei care consumă produse sustenabile – deoarece la fabricarea sa se folosesc ingrediente organice și naturale.
Pe scurt, înghețata vegană are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv următoarele:
– Fără cruzime față de animale
– Este potrivită pentru cei care sunt intoleranți sau alergici la lactoză (înghețată fără lactoză)
– Este făcută cu produse durabile și organice
– Este ideală pentru scăderea colesterolului (deoarece nu conține grăsimi saturate)
– Este perfect pentru scăderea zahărului din sânge și prevenirea hipertensiunii arteriale
– Deoarece nu conține lactoză, ajută la reducerea inflamației intestinale
Ce conține înghețata vegană?
Înghețatele vegane sunt pe bază de plante și nu conțin produse lactate sau animale și, în unele cazuri, nu conțin zaharuri rafinate – care pot utiliza oase de animale în procesarea lor. Unele mărci de pe piață fac produsul cu lapte de cocos, de exemplu. Acest lucru face un desert cu adevărat delicios și cremos. Cu toate acestea, acest tip de înghețată poate conține mai multe grăsimi saturate decât altele făcute cu produse lactate, așa că este important să verificați cu atenție ingredientele și să căutați alternative făcute cu lapte de soia, migdale sau nuci.
Există și opțiuni îndulcite natural (cu curmale, melasă sau sirop de arțar), cu proteine de mazăre, avocado și făcute din fructe congelate.
Pentru a simplifica, numim înghețată vegană orice desert care este făcut în același scop ca înghețata cu lapte, deși poate avea numeroase ingrediente care nu au nimic de-a face cu înghețata caracteristică pe care o cunoaștem dintotdeauna.
Cum să faci înghețată vegană: rețete ușoare
Înghețată vegană de ciocolată
Ingrediente:
– ⅔ cană pudră de cacao neîndulcită.
– 400 ml lapte de soia sau de ovăz
– 2 sau 3 banane congelate
– 1 linguriță extract de vanilie
– 200 de grame de ciocolată neagră vegană.
Mod de preparare: Pentru a în rețeta, pune laptele și pudra de cacao într-un bol. Odată gata, pune la foc mediu și amestecă continuu. Apoi se adaugă extractul de vanilie și ciocolata neagră tăiată în bucăți mici. După ce ciocolata este foarte bine dizolvată, se ia preparatul de pe foc și se adaugă bananele congelate. Ca ultim pas, introdu amestecul la blender pentru a termina de mixat ingredientele și a obține o textură omogenă. La final, pune preparatul la congelator peste noapte. Rețeta poate fi finalizată în acest pas sau poți opta să folosești un aparat de înghețată a doua zi pentru a obține o consistență mai groasă și mai cremoasă. O poți servi într-un cornet de înghețată sau direct într-o cupă sau pe o farfurie.
Înghețată vegană de avocado, ciocolată și mentă
Ingrediente:
– ¼ cană lapte de cocos.
– 2 sau 3 avocado.
– 2 lingurițe de nectar de agave sau sirop de arțar.
– 1 vârf de cuțit de mentă.
– 1 pumn de fulgi de cacao
Mod de preparare: Pentru început va trebui să pui toate ingredientele într-un bol (folosește un robot de bucătărie, un mixer sau un blender la viteză mare). După ce totul este perfect amestecat și se formează o pastă netedă și omogenă, adaugă cacaua și toarnă preparatul într-un recipient rezistent la congelare. Se congelează timp de 3-4 ore și asta e tot! Înghețată gata de savurat, într-un cornet înghețată sau într-o cupă.
Deși beneficiile înghețatei vegane sunt numeroase, nu trebuie să se presupună că aceasta este întotdeauna sănătoasă doar pentru că nu conține produse sau derivate de origine animală. Ingredientele înghețatei vor defini dacă este sănătoasă sau nu, astfel încât, dacă este vegană, dar are prea mulți îndulcitori artificiali, prea multe calorii sau un exces de grăsimi saturate, nu va fi la fel de sănătoasă cum se crede adesea.
În mod ideal, găsiți o înghețată vegană care să fie nu numai delicioasă, ci și nutritivă. Vestea bună este că există o mulțime de mărci de înghețată care se concentrează pe acest aspect, realizând alternative din ce în ce mai nutritive.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.