Inițiativă inedită: ”Pactul pentru Lectură”. S-a creat și o petiție

Asociaţia Editorilor din România lansează, miercuri, 15 februarie, ”Pactul pentru Lectură”.

„Lansăm acest ‘Pact pentru Lectură’ şi sperăm că, adunându-ne cât mai mulţi sub semnul lui, vom readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educaţiei, în orice domeniu, asigură accesul la informaţie şi consolidează gândirea”, afirmă iniţiatorii, în document.

„Pactul pentru Lectură” poate fi semnat pe petitieonline.com/pactul_pentru_lectura până la data de 15 martie.

Toate semnăturile vor fi ataşate documentului care va fi depus la Administraţia Prezidenţială şi la Guvern.

Iniţiatorii vor monitoriza reacţia factorilor de decizie actuali şi o vor face cunoscută publicului larg, vor sistematiza şi prezenta punctele ce ţin de lectură, de educaţie din programele politice pregătite de partide şi candidaţi pentru anul electoral 2024.

„România a coborât, în 2023, la un nivel al analfabetismului funcţional alarmant. Conform ultimelor trei evaluări PISA, peste 40% dintre adolescenţii de 15 ani nu au capacitatea să înţeleagă ce citesc. Altfel spus, după aproape zece ani petrecuţi în sistemul de educaţie din România, un procent copleşitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce priveşte pregătirea lor. Acest tablou devine cu atât mai sumbru cu cât trebuie să adăugăm o altă statistică: fiecare al şaptelea elev abandonează şcoala înainte de a termina gimnaziul. România are cea mai mică piaţă de carte din toată Uniunea Europeană, cu doar 5 euro – 25 de lei – de persoană cheltuiţi anual pentru cărţi. Consecinţele sunt extrem de grave pentru piaţa muncii şi pentru relaţiile sociale. În vreme ce pieţele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schiţa minimă a unei strategii naţionale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor”, arată iniţiatorii „Pactului pentru Lectură”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Nu numai pactul pentru lectura, dar si pactul pentru scriere (DE MANA). Dupa ce lecturezi, faci un rezumat al lecturii, scris de mana! Asta nu numai ca va ajuta la memorarea in timp a lecturii, dar va perfectiona mintea intr-o folosire logica a gramaticii. In fiecare vacanta de vara, aveam carti de citit, iar la revenirea la scoala, prezentam dirigintelui (care era profesor de Limba Romana, la noi, atunci), caietele cu rezumatele cartilor citite. Rezumatele erau scrise, frumos, ingrijit, pe maxim 2-3 pagini. Felicitari pentru initiativa. Tehnologia este necesara omului, atat timp cat nu este impusa (scopul nu este binele, ci un interes de grup, o ideologie). Unele aspecte si actiuni ale noastre trebuie sa ramana naturale, pentru a nu ne pierde abilitatile cu care am fost inzestrati genetic.

  2. Spanac, ramaneti cu deziluziile voastre („Unde e… iluziile mele/ care le-am perdut pe ele?”)
    PS Lumea s-a schimbat nu mai este aia din tineretea voastra

  3. De acord cu @marin. Ca o incurajare: i-am ajuns pe suedezi ca si analfabetism functional, ca vorba cea, ne-am „integrat” in UE!
    Acum as zice ca este timpul sa ne oprim din „integrare” pentru ca daca vom continua ii ajungem si pe americani. Doamne fereste! Doar vedeti cata absurditate este in lume de la lipsa educatiei acestor americani, oameni si ei dar prosti fara vina – fara sansa! Va iubesc mult de tot romani frumosi! Suntem condusi de viermi analfabeti pe care-i putem da jos!!! Tineti-va tari pentru ca exista speranta atata vreme cat nu l-am pierdut pe Dumnezeu! Asa ca terminati cu iluzia occidentului. In loc sa vizitati centrul Vienei, duceti-va la periferia ei! Si daca cunoasteti un african, intrati si in casa lui ca sa vedeti cum este, si cum, prin comparatie, Ferentariul este lux…Vreti mizerie cand va exportati copiii, minciuni in Romania ca ar fi bine copiii, ca ar fi absolventi de facultati straine, cand de fapt sunt datornici si distribuitori de bere la alcoolicii englezi??? Vreti Ghetou? Vreti Congo? Doamne fereste!

  4. Romania pana in 1945, era o amarata de Tara „agricola in totalitate”, la sate fara scoli (una primara la mii de sateni), fara dispensare medicale (medici nu existau la sate), saracia era atat cumplita, incat satenii, copii, femei,batrani nu cunosteau sa scrie si sa citeasca (preotul le citea Biblia), la orase somajul endemic al adultilor, facea pe copii sa abandoneze scoala in cl. III – IV, saracie si mizerie si lipsa de orizont si perspective pt 90% dintre romani. In ultimii 33 ani, remarcam cu tristete ca, societatea a retrogradat la anii de dinainte de 45′-50′, dar, ticalosia partidelor politice incropite pe minciuni, hotie, pe promisiuni niciodata onorate (pt. fraierii votanti), este atat de agresiva si opresiva, incat musamalizeaza cu lozinci gaunoase dezastrul din scoli si Sanatate. Ne resemnam, nu mai este nimic de reparat, scapa cine poate !

  5. Pactul acesta face parte din programul ficusului de la Cotroceni, care-si arunca paltonul pe masinaL ,,Romania Educata” (educata ca el).
    Sa mai ziceti ca ficusul nu face nimic!…..[Rumburak]

  6. Ceea ce spui tu acolo o fi fost valabil prin cine stie ce sate ghiorlanite prin creierii muntilor, pline de primitivi. Eu stiu ca in zona Munteniei mele erau scoli satesti, pe dealuri, unde copiii invatau carte ca toti copiii. Cine aprecia invatatura, isi dadea copiii la scoala, cum a facut si bunicul meu, taran sarac teleormanean, cu cei 8 copii si a scos oameni din ei.
    La fel a facut si bunica-mea, munteanca, vaduva cu 3 copiii ei, dandu-i la scoli. Mama mea a facut pensionul, unde fetele erau invatate sa fie demene, sa fie casnice, sa se poarte ca niste doamne si sa invete carte. Eu am avut profesori exceptionali in liceu, pe care ii avusese maica-mea in pension.
    Si pe atunci erau tampiti care preferau sa-si puna copilul sa mane sau sa pazeasca vitele, ori sa are decat sa invete, iar boul de tata sa stea la carciuma.
    Mukles, asta depinde de parinti.

  7. In ciuda legii din 1864 romanii isi lasau doar baietii sa invete clasele primare.Pe fete nu prea le lasau la scoala.
    Dupa 1918 autoritatile romanesti s.au trezit cu o situatie crunta:functionarii,cadrele didactice,medicii,magistratii erau din randul evreilor,maghiarilor,rusilor!
    A urmat un efort considerabil pentru scolarizarea cadrelor necesare.Abia comunistii au realizat generalizarea invatamantului,formarea specialistilor pe domenii,etc
    Azi domina legile pietei: ai carte dar nu prea ai…parte!

  8. Sunt mai multe forme de invatare, insa atentia este indreptata numai spre educatia scolara, iar deprinderile sunt insusite prin imitatie din societate: din familie, de la prieteni si colegi, de la smecheri si „vedete”care apar la tv, manelisti, cantareti si sportivi, politicieni sau afaceristi de „succesuri”, de pe strada, din piete, cluburi si alte localuri, de la personaje fictive din telenovele sau literatura . De aceea , asteptarile de la ed. scolara sunt exagerate,nu se va schimba mare lucru, mai ales cata vreme educatia este rupta de natura:cum zicea Creanga despre buchiseala de pe vremea sa si „prins muste cu ceaslovul”. Adevaratele probleme sunt: coruptia; rasturnarea ierarhiei valorilor; decalajul in crestere intre saraci si bogati;legislatia argitrara; irosirea timpului , resurselor si fondurilor( munca productiva a ajuns nerentabila din cauza raportului mare intre castigurile mari si mici(bugetari vs. angajati in productie, la privati; investitii nerentabile sau care nu se recupereaza); izolarea si decalajul economic (incompetentii, pilele, profitorii vor mandate fara numar, iar votantii aleg pe cei care pretind ca sunt patrioti, in realitate agitatori ori propagandisti, in loc sa aleaga administratori sau teoreticieni adevarati.

  9. nu e chiar asa:
    -„mein kampf” e un gunoi stilistic
    am vazut si mai proaste!!!!!

  10. MAJORITATEA comentatorilor au idei bune, potrivite.
    Dar niciunul nu pare a avea idee de Cauza Cauzelor situatiei CRUNTE in care s-a gasit Romania inca de la 1859.

    TOATE RELELE actuale isi originea absoluta nesimtire a boierilor pasoptisti si postpasoptistiti.

    Dupa succesul din 1859, s-au culcat pe clapaugele auditive.

    Trebuiau sa conceapa si sa puna in practica un sistem IMPLACABIL de Dictatura CONSTRUCTIVA de tara, dupa 1750 de ani de Dezmatz Invadator de LIFTE.

    Nu au facut-o !
    De ce ?
    Nu au studiat SERIOS si COMPLET in Apus !
    Atat i-a dus Mintea !
    Multe ar fi de
    spus pentru intelegerea COMPLETA a … 🙂 Pretzioaselor MELE „INDICATZII”!

    S-a aranjat : nu se poate AICI !
    Este prea stramta Camarutza disponibila a comentariilor !

    Pot sa va amenintz cu un articol amplu, adresat direct REDACTZIUNII !

    Daca va fi admis …
    Sunt intre Scilla LENEI Dulci intru a-l comite.
    SI
    Caribda inversunarii contra zburdarii libere pe PASUNILE Cotidianului a UNORA ca Charlie, Mishteaux, Marele SsssACURS, Parere Imprastiata si altor Ganganii … 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.