Inițiative SUA deloc pe placul ”uliilor” din țările estice

Pe 21 mai, Statele Unite au anunțat că se retrag din Tratatul Cer Deschis, încheiat cu Rusia de președintele George H. W. Bush, după prăbușirea URSS. Tot administrația Trump a decis să retragă SUA din acordul nuclear cu Iranul, apoi (în august 2019) din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat în 1987 cu fosta URSS. Acum devine tot mai limpede că președintele Trump va căuta să retragă SUA și din Noul Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice (START), singurul acord care a mai rămas în vigoare dintre cele care obligă SUA și Rusia să-și limiteze numărul de rachete cu focoase nucleare, la circa 1.500 fiecare. Acest ultim acord expiră în februarie 2021.

De ce se retrag SUA din tratatele cu Rusia?

În fiecare din cazurile de mai sus, Statele Unite au arătat că motivul retragerii din aceste acorduri este nerespectarea lor de către parteneri – Iran și Rusia. Însă multe analize au explicat că altceva stă în spatele deciziilor administrației Trump – anularea unor tratate de control a armamentului este primul pas către elaborarea altora noi, de data aceasta cu participarea Chinei. Beijingul este ținta Statelor Unite, nu Rusia. Este o recunoaștere a statului de mare putere al Chinei, pe care SUA vor să o supună unor constrângeri specifice, acceptate cel puțin formal de SUA și Rusia vreme de decenii.

Există și o altă interpretare: lumea a intrat în era post-nucleară, în care aceste arme rămân redutabile, asigură statelor deținătoare o marjă mai mare de manevră în politica externă și un statut de puteri regionale, însă armele nucleare nu mai pot garanta statutul de mare puetere. În sprijinul acestei teorii a fost adus testul de pe 16 mai (cu câteva zile înainte de anunțul SUA privind posibilitatea ieșirii din Tratatul Open Skies) – sistemul Solid Laser Weapons, produs de Northrop Grumman a reușit să doboare o dronă în zbor în Pacific. Aceasta ar fi arma viitorului, susțin unii analiști. Prin urmare, tratatele pentru neproliferarea nucleară ar trece în plan secund. Iar faptul că Pentagonul a și făcut publice imagini de la acest test nu poate decât să transmită un mesaj pentru Rusia si China.

În lumina celor de mai sus, există voci care susțin că SUA încep să trateze Rusia ca o putere regională, o țară cu o economie de greutatea celei spaniole, cu un arsenal nuclear perimat, care nu deține arme sofisticate precum cele americane. Prin urmare, Rusia nu mai este o mare putere.

Nimic mai fals, avertizează publicații precum The American Conservative, care atrag atenția că părăsirea rând pe rând a tratatelor împotriva înarmării semnate cu URSS (Rusia) nu face decât să sporească riscurile unei curse a înarmărilor, ale unei confruntări și nu ar fi decât un cadou făcut, înainte de alegeri, taberei neocoservatoare de la Washington. La fel, o altă explicație ține de strategiile de campanie ale președintelui Trump, care încearcă să-și atragă acum cât mai mulți donatori, printre care și cei din complexul militaro-industrial american – de aici și imaginile cu noua armă laser testată de SUA și anunțurile despre posibila retragere din tratatele ce limitează înarmarea SUA.

Revenirea Rusiei în G8 și durerile de cap ale est-europenilor

Pe de altă parte, Donald Trump, președintele care a scos SUA din Tratatul INF și acum amenință să se retragă din Tratatul Open Skies și din Noul START, pare extrem de deschis față de Rusia când vine vorba despre relațiile economice și politice. La finalul săptămânii trecute, Donald Trump a anunțat că va amâna reuniunea G7 ce trebuia să aibă loc în SUA, dar și că dorește să invite Rusia la acest summit, alături de Australia și Coreea de Sud. ”Nu cred că G7 reprezintă ceea ce se întâmplă cu adevărat în lume. Este o organizație depășită”, a spus Trump. Nu este pentru prima dată când Donald Trump vine cu această propuenere: la summitul G7 de din Franța, din 2019, Trump i-a contrariat pe restul liderilor celor mai industrializae țări din lume cu propunerea de a reprimi Rusia în acest format. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după ce a anexat Crimeea și a început să susțină războiul separatist din estul Ucrainei.

Luni, 1 iunie, președinții Trump și Vladimir Putin au discutat la telefon despre summitul G7. Kremlinul a precizat că inițiativa discuției i-a aparținut lui Donald Trump și că acesta l-a invitat pe Putin să participe la reuniunea G7.

Revenirea Rusiei la G8 necesită acordul tuturor statelor membre. Or, Marea Britanie și Canada s-au opus reprimirii Moscovei. De altfel, doar Italia a semnalat, în 2019, că nu s-ar opune reprimirii Rusiei. De ce a venit administrația Trump cu această propunere, câtă vreme ea urma să fie respinsă?

Inițiativa lui Trump este un mesaj deopotrivă pentru Rusia și aliații occidentali ai SUA, un mesaj transmis și prin insistența administrației Trump de a părăsi acorduri de neproliferare nucleară în care sunt implicate doar Rusia și SUA. Mesajul este că principalul adversar al SUA și al lumii occidentale este China, iar Rusia ar putea deveni chiar un aliat sau ar putea păstra o neutralitate binevoitoare în noul război rece dintre Washington si Beijing.

„Peste 20 de ani, succesorul dumneavoastră, dacă va fi la fel de înțelept, se va îndrepta către o apropiere de ruși, împotriva chinezilor“, îi spunea fostul secretar de Stat Henry Kissinger presedintelui Richard Nixon, in 1972. Nu au trecut 20 de ani, ci aproape 50 de ani, însă spusele lui Kissinger par să se adeverească, câtă vreme Trump rămâne la conducerea SUA. De aici și atitudinea profund ostilă a multor analiști neoconservatori și unor guverne din Estul Europei față de administrația Trump: partenerul strategic de la care noii membri NATO au luat lumină de două decenii îi poate obliga să-și schimbe poziția față de o Rusie de care SUA au nevoie pentru planuri mult mai mari și mai ambițioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Ia intrati voi jurnistii si cautati in Romania locurile si locatiile unde sunt plantate aceste centre straineze. Din turcica si sirica, unde au fost mutate, ghiciti voi?! Au rasarit ca ciupercile dupa ploaie.ro

  2. SUA cauta sa-si pastreze hegemonia,inventand un nou „razboi rece”, sugerand ca doreste sa-i aiba aproape pe rusi in detrimentul Chinei. Nimic mai fals. Actualmente, China a devenit motorul de dezvoltare economica si unora nu le-a picat prea bine dezvoltarea acesteia…

  3. Stati, dom’le, putin.
    Ce o sa faca trolii anti-rusi cu spume la gura dupa intoarcerea asta cu 180 de grade?
    Dintr-o data, cine mai strecoara cate un adevar va fi platit de Xi Jinping, si nu de Putin ca pana acum. Rusia va deveni prietenul dintotdeauna al Romaniei si al SUA. Oceania nu va mai fi in razboi cu Eurasia, ci cu Est-asia. Toate ramasitele istorice ale trolajului anti-rusesc de pe net vor trebui sterse si inlocuite cu altele, anti-chineze. Re-scriitorii de istorie de la Ministerul Adevarului vor avea mult de furca.
    Dar Fratele cel Mare trebuie sa aiba intotdeauna dreptate.

  4. Chestia asta s-a strecurat in mmasmedia, pentru ca pe ultima suta de metri, poate valabil, pentru amindoi Presedinti,
    tov.Putin, in adevaratul lui (original KGB) stil, I-si santazeaza prietenul, cu scopul propagandistic, doar, doar, si el mai ales, iese in fata lumii si a rusilor, care trebuie sa fie convinsi (fortati) ca au in fata lor, nu o piazza rea, ci cel mai mare Presedinte (erou ) al lor, cu dreptul de a fi pe viata (ca la imparatii Romei, ca tot se considera ei a 3-a Roma).
    La cite probleme a creat, si creaza Imperiul Rus, si mai ales incalcarea tratatelor, combinate cu triumfalismul militaros unic afisat, este greu ca SUA (ca reala mare putere), mai ales in spatiul Europei, pe care nu vrea sa-l piarda, va adopta politica WW2, deoarece s-a vazut unde a dus alianta Hitler-Stalin (inca in viata prin consecinte, si mai ales faptele Rusilor, care inca au apetit sa repete istoria nefasta a Macelului WW2). Daca celelalte puteri vor accepta alte cai, s-au vor dezaproba aceste manevre, prin absurd o politica de alianta SUA & Rusia, va duce la o catastrofa Mondiala, prin care Omenirea, nu se va mai putea mentine. Cum spunea un admirator al rusilor, in asteptarea lor ca ‘eliberator”, = asta suna ca dracu! Ziaristii mai fac si ei un ban, ca sa mai traiasca si ei, iar raspindacii mai mult, au fake news de transmis.
    Doamne ajuta, si sa ne fereasca Domnul de „vremuri interesante”, de la pasnici filosofi chienji citire.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Rusii pot fi un aliat, poate necesar, daca China este prea agresiva, sau daca vor cu adevarat acest lucru, trebuie sa fie onesti, sa respecte si pe alti prin retrocedarea tuturor hotiilor, si mai ales respectarea propriilor cetateni.

  5. Trump duce o politica ambigua,tipic americana(parul si zaharelul) vrand sa rupa alianta naturala China-Rusia si decuplarea Rusiei de Iran !Din pacate, dar si din fericire, diplomatia americana este un mic copil pe langa diplomatia Rusiei si diplomatia Chinei!
    Rusia se va face ca face jocul american,care ii va costa pe acestia inca o baza militara ruseasca dupa bazele siriene,probabil in Libia!Mediterana fiind astfel,dupa Marea Neagra,urmatorul lac rusesc

  6. Jocul lui Trump are sens in masura in care-i prefera aliati pe rusi impotriva chinezilor. O eventuala apropiere a celor doua tari si distantare fata de America, ar reduce enorm influienta SUA in lume. Si asta ar dauna in primul rand economic.

  7. „partenerul strategic de la care noii membri NATO au luat lumină de două decenii îi poate obliga să-și schimbe poziția față de o Rusie de care SUA au nevoie pentru planuri mult mai mari și mai ambițioase.”

    Acum e evident de ce dulapul din deal spunea ca, intr-o convorbire la celufon cu roshcovanul despre ventilatoare, ar fi cerut amerlociei o implicare mai mare pe „flancul de est” unde noi suntem singurul „furnizor de securitate”.

    Ni la el pe deal, ca i-o cazut furniru’ de la sacou si-i cam in cucuveaua goala.
    O fost prost, o amanat programe de inarmare si lasant tara vulnerabila nu s-a ales decat cu shapca si medalia de supus al imperiului de sparanghel.

    „Plugurile-s facute din vechi tancuri; Americanii, rusii spun acuma bancuri; Ma gandesc cu greu la stramosii mei; Cum au trait saracii cu un meleon de lei”.

  8. Numai un NAIV poate crede ca Rusia mai poate fi manipulate . Lovitura de stat de la Kiev i’a convins definitive Rusia si China sunt intr’o simbioza indestructibila. Daca Kremlin se arata uneori ingaduitor fata de reptilele vestice, aia va fi doar din ratiuni tactice.

  9. Ha ha ! Daca ricanii isi inchipuie ca e mare scofala dostrugerea in zbor a unei DRONE (!) deasupra Pacificului, eu cred ca se imbata cu apa rece ! Sau poate, mai degraba, ca nu-si dezvaluie adevaratele capacitati defensive … Cit despre „apropierea USA-Rusia”, in detrimentul Chinei … sint putin reticent … romanii au un proverb : „Imi e mai aproape de corp camasa decit haina” … (din pacate proverb de care guvernari tembele si antinationale, care se perinda de 30 de ani la noi, n-au tinut seama, injurind neincetat Rusia !)

    • Frumos le pui, Mosule ! Zicerea stiam ca fuse ‘ camesa-i mai aproape de chiele decat-ui sumanu’, sau cam asa. Dar mai avem una,de pe vremea turcilor, cu mult si mare talc : ‘ Decat un prieten de departe, mai bine un dusman de aproape’. Nu pica nici rusii nici chinezii in capacana puerila intinsa de Uniunea Sovietica Aialalta ,cunoscuta sub deviza ‘Divide et Impera ‘. America e turburata si turbata ca pierde pozitia de lider economic al Lumii si cauta sa stopeze China prin orice metode. Diversiunea COVID19 n-a iesit, se caut alte manevre doar, doar ….

  10. Numai marionetele si tradatorii de 2 bani mai pot avea incredere in „Mama curvelor si spurcaciunilor pamantului”! APOCALIPSA 17:5 = USA/NY
    Cu toate laserele lor ii asteapta APOCALIPSA 18:1-10 !
    DUMNEZEU NU MINTE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.