Înmatricularea „online” de la ghișeu, soluția USR

PNL și PSD au anunțat că înmatricularea vehiculelor se mută, în sfârșit, în anul 2024, în mediul online, însă așa cum arată legea oamenii tot nu scapă de drumul de la ghișeu. Au  nevoie de datele de conectare la platforma Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

USR a atras atenția, în Comisiile de specialitate din Parlament, că sunt soluții tehnice împotriva acestei ”aberații”

Înmatriculare cu adevărat online e fără drumuri la ghișeu 

„În vremea lui Ciolacu, digitalizarea începe tot cu drumuri la ghișeu. Pentru a înmatricula online vehicule trebuie să te duci la ghișeu să obții datele de conectare. În fiecare an, 1,6 milioane de români merg la ghișeul de înmatriculări.

Știți câți vor trebui să meargă după această digitalizare à la Ciolacu? Tot 1,6 milioane, pentru că trebuie să mergi fizic la ghișeu pentru a obține datele de conectare. Ca să punem capăt acestei aberații, am depus un proiect de lege care obligă instituțiile statului la crearea unui flux complet online pentru toate procedurile de înmatriculare a vehiculelor.

Domnule Ciolacu, țineți minte, online nu înseamnă nici cu imprimanta în brațe, nici cu drumuri la ghișeu, nici cu dosar cu șină”, declară deputatul USR Radu Miruță.

La dezbaterea în comisii a OUG 38/2023, deputatul USR a atras atenția asupra problemei 

Concret, proiectul depus de Radu Miruță modifică Ordonanța 83/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de pașapoarte și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, în sensul stabilirii unei noi obligații pentru serviciile publice comunitare.

Mai precis, acestea vor trebui să asigure un flux complet online pentru crearea și primirea conturilor de utilizator folosite pe pagina de internet a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

Soluția tehnică prin care să fie asigurat fluxul complet online rămâne la decizia Direcției, în prezent existând mai multe variante, printre care identificarea solicitantului prin filmare cu propria carte de identitate, printr-o aplicație integrată platformei, sau interacțiunea online cu un funcționar al Direcției, care să faciliteze stabilirea identității solicitantului și acordarea datelor necesare conectării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.