Inovație medicală: Robotul care operează cu magneți

robot chirurgical

Un robot care utilizează puterea magneţilor pentru a realiza operaţii mai puţin invazive şi mai eficiente a finalizat prima sa procedură de acest tip pe plan internaţional, o extirpare de vezică biliară, într-un spital public din Chile în această săptămână, a anunţat compania sa producătoare, informează Reuters.

Platforma chirurgicală MARS de la spitalul Luis Tisne din Santiago de Chile le permite chirurgilor „să ataşeze un mic magnet de organe, cum ar fi ficatul, şi să folosească braţe robotizate cu magneţi puternici pe abdomenul pacientului pentru a manevra organele în aşa fel încât acestea să nu mai fie poziţionate în calea lor”, au precizat reprezentanţii Levita Magnetics, un start-up cu sediul în California care a creat acest robot.

De asemenea, noul sistem „îi oferă chirurgului control asupra camerei video, care îi permite o vizualizare mai bună, şi este mai stabil. Iar în chirurgie, vederea înseamnă totul”, a declarat Alberto Rodrigo-Navarro, medic şi fondator al Levita Magnetics, care a dezvoltat platforma MARS.

„Este mai bine pentru pacient, cu mai puţine incizii şi cu dureri mai mici, precum şi cu o recuperare mai rapidă”, a adăugat Alberto Rodrigo-Navarro după intervenţia chirurgicală din capitala chiliană.

„Este mai bine şi pentru chirurg, deoarece îi permite să fie mai eficient, precum şi pentru sistemul medical, deoarece permite realizarea mai multor operaţii pe zi”, a mai spus el.

Platforma chirurgicală MARS a fost autorizată de Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) în luna septembrie şi a realizat prima sa operaţie chirurgicală la Cleveland Clinic din statul american Ohio în luna octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. da’ sa nu uite magnetzelu dupa operatie
    ca i se lipesc lu firea agrafele Editat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.