Inovațiile IFA Berlin te lasă cu gura căscată

Casa viitorului și confortul maxim în locuință este tema centrală a unuia dintre cele mai mari târguri de tehnologie, IFA Berlin. Pe piața electrocasnicelor, producătorii se se luptă cu timpul. Supravegherea video se transformă în coordonarea treburilor gospodărești, iar prin aplicații sofisticate poți fi informat despre rezervele de hrană din frigider. Totul integrat într-un dispozitiv unic sau prin comandă vocală.

În perioada 31 august – 5 septembrie a avut loc Târgul de Tehnologie IFA Berlin. Preocuparea cea mai importantă a producătorilor de electrocasnice a fost să încheie contracte de parteneriat cu fabricanții de camere video. Ei au căutat tot mai multe soluții pentru controlul de la distanță a gospodăriilor. Pentru bucătării, se oferă cuptorul cu unde electromagnetice. Deși are dimensiuni normale, aparatul este apt să decongeleze, să deshidrateze, să dospească aluatul, să gătească la temperaturi joase și chiar să facă pizza. Mașina de spălat Samsung spală mai eficient rufele prin rotații inverse ale cuvei și tamburului. Timpul de spălare este înjumătățit, la fel și evacuarea apei. Mai sunt mașini care-și dozează singure cantitatea de detergent, altele sunt conectate la telefonul mobil. Trebuie doar să nu uiți să-ți pui rufele la spălat și să le pui la uscat, dacă nu ai încă o mașină care să facă această operațiune. Nici aspiratorul nu este lăsat să stea degeaba. Scout RX 2 de la Miele, aspiratorul cu doi ochi, se poate plimba prin casă sau poate fi pus să patruleze prin locuință și să te anunțe dacă vede ceva suspect. Prețul așteptat este între 900 și 1.000 de euro. O altă aplicație promite să facă fotografii cu ce ai în cămară sau în frigider, ca să știi ce ai de cumpărat și să nu faci risipă de mâncare.

Noile tendințe

– Despre tablete nu se mai vorbește deloc, dar ecranele telefoanelor mobile sunt tot mai mari.
– Economia de energie este tema centrală a târgului încă din 2008. Încărcarea telefoanelor în fiecare noapte ca să nu căutăm încărcătoare ziua este un fapt acceptat și nu are nimeni încă soluții de prelungire a duratei de folosință a bateriei.
– Realitatea virtuală: Entuziasmul faţă de căştile de realitate virtuală, vedetele ediţiilor din 2015 şi 2016, a scăzut. Sunt încă foarte scumpe (aproximativ 500 de euro) și rămân pasiunea iubitorilor de jocuri video.
– Fotografia: Din cauza câtorva avarii ale lentilelor în timpul celei mai recente eclipse lunare, camerele foto digitale sunt pe cale de dispariţie.
– Realitate mixtă: Etapă intermediară către realitatea virtuală. Este vorba despre a face să coexiste obiecte virtuale în mediul înconjurător real, prin intermediul unor ochelari sau căşti.
– Dispozitive de monitorizare a activităţilor: Brăţările conectate, care se adresează pasionaţilor de sport, numără paşii făcuţi în timpul mersului sau alergării, rotaţiile braţelor în timpul înotului, paharele de apă băute şi caloriile îngurgitate într-o zi au fost vedetele târgului din acest an.
– Boxele conectate care răspund comenzilor vocale vor reprezenta în curând o piaţă uriaşă, afirmă cabinetele americane specializate în studii de marketing. În domeniul muzical, ele se impun în calitate de cititor preferat al fişierelor de mâine. Sony a lansat un model fără butoane, căruia utilizatorul poate să îi ceară – prin grai viu – să difuzeze o piesă anume sau o listă întreagă de piese aparţinând genului muzical preferat.
– Revenirea pick-up-urilor: Tuşa vintage remarcată la salonul IFA 2017 a vizat cu precădere vechile şi bunele pick-up-uri, în special un model al producătorului Technics, SP-10R, anunţat ca fiind cel mai performant din istoria acestei mărci prestigioase. A fost remarcat şi un model al producătorului Thomson, care poate fi agăţat pe perete şi care difuzează muzică învârtind discuri în poziţie verticală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.