INS. La cât a ajuns pensia medie lunară?

Pensia medie lunară a ajuns la 2.117 lei, în trimestrul al treilea al anului în curs, în creştere cu 0,4% faţă de trimestrul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Pensia medie lunară a fost determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc. – plătite de casele de pensii, precizează INS.

În trimestrul 3 din acest an, numărul mediu de pensionari a fost de 4,979 milioane de persoane, în creştere cu 1.000 de persoane faţă de trimestrul 2, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,601 milioane de persoane, un plus de 3.000 de persoane.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.007 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost 50,4% (acelaşi ca şi în trimestrul precedent); indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 99,0%.

Comparativ cu trimestrul 3 din 2022, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17.000 de persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 2.000 de persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent cu 14,1% şi, respectiv, cu 13%.

Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul 3 din 2023, comparativ cu trimestrul 2 din 2023 în creştere cu 1.000 de persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creştere cu 3.000 de persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faţă de trimestrul precedent, cu 0,4% şi respectiv cu 0,1%.

În trimestrul 3 al anului în curs, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80%, urmat de pensionari cu pensiile de urmaş, cu o pondere de 9,8%, şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%. În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2% şi pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, la nivel naţional, dar a prezentat variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui, respectiv 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.079 de lei. Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele Botoşani (1.588 lei) şi Vrancea (1.598 lei), iar cele mai mari valori în judeţul Hunedoara (2.667 lei) şi în Bucureşti (2.547 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul 3 din 2023, a fost de 1,148 milioane de persoane, din care: 1,035 milioane de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,5% din totalul pensionarilor din această categorie; 107.300 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,2% din totalul pensionarilor din sistemul pentru agricultori; 5.700 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,8% din totalul pensionarilor acestei categorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Noroc cu pensiile speciale, ca o mai „trag” putin in sus pe cea medie … Si vedeti, toata ziua injurati la judecatori, procurori, generali si militieni, iesiti obositi la 45 de ani la pensie ! Rautaciosilor ! Bombonitorilor !

  2. @Vesnic nerecunoscatori ! spune:
    19 dec. 2023 la 10:37

    „Noroc cu pensiile speciale, ca o mai „trag” putin in sus pe cea medie ”
    Si cei care intra la pensie din sectorul bugetar.
    Cu unele exceptii, salariile majoritatii din sectorul privat sunt mai mici ca la bugetari.
    De unde concluzia ca e mai bine la stat, e mai bun regimul in care TOTI lucreaza la stat ptr un salar mai mare. Adia e mai bun comunismul.

  3. Serios? Citez și analizez „Pensia medie lunară a fost determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc. – plătite de casele de pensii, precizează INS.”
    – Cum poți să iei în calcul pensia de urmaș atâta timp cât nu are stagiul de cotizare complet in majoritatea cazurilor?
    – Cum poți să iei în calcul pensia de invaliditate daca, la fel, ori nu au contribuit cu niciun leu(tiganiada cerșetoare, scandalagie, barbugii, alba-neagra, spărgătorii de case, vânzătorii de țigări pe contrabandă, violentii,+), ori nu au stagiul de 25-30 ani de cotizare? Ii băgați pe toți inclusiv șomerii in categoria pensionați in loc de doar cei în jur de 2 milioane pensionari reali pe contributivitate sa diminuați sumele pensionarilor care au contribuit o viață de munca? Așa DA escrocherie sau înșelătorie marca guvernul român. Apropo, cum a crescut pensia cu 0,4% daca pensia pe fluturas nu are decât același cuantum scriptic, identic cu cel din septembrie 2023?

  4. Pensia medie o sa tot creasca pe baza pensiilor alea nesimtite de 13000-22000 Lei.
    Calculati cu cat va creste pensia unui prapadit care are 1700 Lei si cu cat vor creste pensiile nesimtite.
    Asta este media hotilor si escrocilor de la guvernare. Cresterile pensiilor trebuie facute cu sume fixe ptr toti, nu prin procente care ii favorizeaza pe granguri……[Rumburakl]

  5. 0.04% in trimestul x… si a ajuns la 2117, adica a crescut cu vreo 8 ron… adica sa-ti cumperi 6 oua si o paine, teoretic ti-ar ajunge pentru o zi. Daca ai crede ca inflatia e 10%, inseamna 2.5% pe trimestru… felicitari guvernului, pentru performanta de a „tine pasu'”

  6. Pensia speciala medie este de minim 15 (cincisprezece) ori mai mare ! Ca sa intelegeti cine sunteti, pulime. S-a calculat amestecand cu ajutoarele de stat, sa para media mare. In general, tot ce-i supt 4.000 de lei, este bataie de joc, acadele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.