Inteligenţa artificială „nu a trecut clasa”. Locurile de muncă ce nu sunt expuse la AI

Trăim într-o eră a inteligenţei artificiale. Ar trebui creatorii de cultură de azi să se simtă ameninţaţi de inteligenţa artificială? , a fost întrebat directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, într-un interviu acordat Agerpres cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

”(…)acolo este vorba de un algoritm. Inteligenţei artificiale cât îi dai, atât îţi livrează.

Am făcut nişte experimente împreună cu câţiva prieteni care sunt specializaţi în inteligenţa artificială şi mi-am dat seama de un lucru: de pildă, eu predând literatură comparată, i-am dat câteva teme de literatură comparată.

Sincer, nu a trecut clasa, adică era la nivelul primar, ceea ce înseamnă că inteligenţa artificială ne poate livra teorii prin mimetism sau ne poate livra texte, ne poate livra artă plastică prin ceea ce are ea în portofoliu.

Vedeţi cu toţii, şi noi acum, suntem produsul unei istorii culturale, dar această istorie culturală o decantăm. Noi suntem produsul înaintaşilor, al cărţilor pe care le-am citit, dar prin decantare, noi devenim personali, individuali, ori inteligenţa artificială este generalizantă şi creativitatea, chiar şi în scris, este o chestiune de individualitate.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția,  că Inteligența artificială (AI) va avea un impact asupra a 60% din locurile de muncă din economiile avansate, transmite France24.

„Economiile avansate, unele piețe emergente, vor vedea 60% din locurile de muncă afectate” (…) coboară la 40 la sută, pentru piețele emergente, 26 la sută pentru țările cu venituri mici”, a apua ea.

„Slujba ta ar putea dispărea cu totul – ceea ce nu este bine – sau inteligența artificială ar putea să-ți îmbunătățească munca”, a mai declarat Georgieva pentru AFP.

Un raport al Fondului Monetar Internațional publicat duminică notează că jumătate dintre locurile de muncă afectate de AI vor fi afectate în mod negativ, în timp ce restul ar putea beneficia, de fapt, de creșteri sporite ale productivității datorate AI.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Se exagereaza cu ponderea AI in activitatile umane. Propaganda pentru mismasurile lui Bill Gates.
    Va fi un impact dar nu atat de devastator cat se trambiteaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.