Între Casa Regală britanică şi Martha Bibescu

Luna aceasta, Casa Christie’s din Londra a desfăcut, în vânzare publică, Colecţia Walter Lees şi Mr. N. Numărul mare de piese mobilier, obiecte de artă decortivă europeană, indiană, chinezească, rusească, dar şi de lucrări de grafică a atras colecţionarii. Interesului pentru piesele de artă i s-a adăugat cel pentru personalitatea posesorului lor.

Erou de război, diplomat, prieten apropiat al Casei Regale britanice, dar şi al Ducelui şi Ducesei de Windsor, Walter Lees a fost ataşat de ambasadă la Paris un număr mare de ani, iar apartamentele sale din capitala Franţei şi din Londra erau cunoscute pentru rafinamentul lor.

Serviciu de masă Charles II

Societatea pariziană din anii ’50-’60 se distingea prin eleganţă şi spiritualitate, prin intelectualii şi artiştii ei celebri, dar şi prin elita socială şi politică. Prieteniile lui Walter Lees erau extrem de variate, de la Episcopul de Cantenbury, poeta, romanciera şi jurnalista Louise de Vilmorin, românca Martha Bibescu sau omul politic Chips Channon la marea dansatoare Margot Fonteyn, Edith Piaf sau Josephine Baker. Scriitoarea Nancy Mitford l-a cunoscut la Paris şi l-a transformat în personaj al romanului său „Don’t Tell Alfred”.

Creatorul de haute-couture Hubert de Givenchy, care a fost marele lui prieten până la sfârşitul vieţii, îl descrie ca pe o persoană cu un gust perfect, sobră, simplă, elegantă şi rafinată. „Alegea întotdeauna pentru ţinutele sale culori proaspete, cum ar fi rozul, bleu-ciel, adesea alb, în timpul verii. Culori asemănătoare, gri pal, alb şi albastru marin, caracterizau şi interioarele lui.

Vase pentru unt stil George II

Gustul lui era eclectic. Iubea piesele frumoase, îi plăcea să primească oaspeţi, iar masa pe care o oferea, de multe ori în bucătăria apartamentului, era plină de obiecte de argint şi de argint aurit, pe care privirea sa avizată le descoperea rapid în timpul plimbării prin anticariate sau al numeroaselor călătorii în multe părţi ale lumii.”

Înainte de Paris, imediat după terminarea războiului, a lucrat în Palestina şi la Cairo. După ce a părăsit cariera diplomatică, a fost asistentul personal al magnatului industriei navale Stavros Niarchos, al magnatului petrolului Pierre Schlumberger, a cărui soţie era o pasionată a artei şi a modei, apoi l-a însoţit pe actorul Yul Brynner în drumul său către gloria hollywoodiană. La reşedinţa acestuia l-a întâlnit pentru prima dată pe Hubert de Givenchy.

Colecţia lui include, pe lângă mobilier şi artă decorativă, desene ale marilor maeştri, fotografii pe care Less le-a făcut în timpul călătoriilor şi care au fost expuse în câteva expoziţii şi o parte din corespondenţă.

Diego Giacometti, Taburete

Cutia cu bijuterii din strada Tourville

Apartamentul parizian al lui Walter Less, din Avenue de Tourville, era, după povestirile prietenilor, o adevărată cutie cu bijuterii. Pereţii acoperiţi cu oglinzi reflectau Domul Invalizilor, covoare albastre cu motive geometrice, desenate de William McCaety, acopereau banchetele, mese şi scaune semnate de Diego Giacometti, fratele lui Alberto Giacometti, evaluate acum la 50.000 de lire piesa, decorau încăperile invadate de argintărie aurită rusească, de fildeşuri şi miniaturi indiene, cloisonné-uri chinezeşti, obiecte stil Ludovic al XVI-lea, printre care vase de ars parfumuri din bronz aurit, de exemplu.

Diego Giacometti, Taburet în X

Succesul licitaţiei a depăşit aşteptările, suma totală obţinută depăşind 2.500.000 de lire sterline. Printre piesele cele mai râvnite s-au numărat creaţiile lui Diego Giacometti (1902-1985). Un „Taburet în X”, din bronz cu patină brună, estimat la 15.000-25.000 de lire, a fost achiziţionat cu 85.250 de lire sterline, altul din bronz cu patină brună şi verde, decorat cu panglici şi arbuşti, a fost adjudecat la 115.250 de lire, faţă 30.000-50.000 estimate, iar un al treilea, asemănător, a fost cumpărat cu 91.250 de lire (estimare: 30.000-50.000).

Picturi de Antoine-Pierre Mongin

Câteva peisaje s-au bucurat de aceeaşi primire entuziastă. „Grădinile şi faţada Palatului Luxembourg” şi „Grădinile şi Castelul Saint-Cloud”, atribuite lui Antoine-Pierre Mongin (Paris 1761-1827 Versailles), şi-au depăşit cu mult evaluarea iniţială (8.000-12.000 de lire), ajungând la preţul de 55.250 de lire. Un studiu pregătitor, în tuş, al frescei „Hercule şi Hydra” executate de Guercino pe faţada Palatului Tanari din Bologna, în 1618, a ajuns de la 12.000-18.000 de lire la 37.250.

La fel de spectaculoasă a fost şi licitarea unui desen de Toussaint Dubreuil (Paris 1562-1602), intitulat „Marte pe tron” (având pe verso un nud masculin cu violă da gamba). Lucrarea acestui pictor al regilor Henric al III-lea şi Henric al IV-lea ai Franţei a urcat de la 30.000-50.000 la 91.250 de lire.

Toussaint Dubreuil, Marte pe tron

Să adăugăm, dintre obiectele mult râvnite, două untiere din argint, cu capac, stil George al II-lea, purtând marca Eliza Godfrey, Londra 1758 (40.850 de lire), un set de piese de masă în acelaşi stil, realizate către 1680 (36.599 de lire).

Walter Lees a murit la Londra, în vârstă de 93 de ani, lăsând prin testament bunurile sale fundaţiei caritabile care-i poartă numele. Veniturile provenite din licitaţia de la Christie’s au revenit acesteia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.