Invitaţie la Operă în acest weekend

turandot
Turandot, imagine din spectacol

„Turandot”, duminică pe scena Operei Naționale București

Duminică, 22 aprilie, la ora 18:30, sunteţi invitaţi la opera semi-stage Turandot de Giacomo Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Invitații speciali ai serii vor fi soprana Dragana Radakovic în rolul Turandot și tenorul Kamen Chanev în rolul Calaf.

Turandot este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Premiera mondială a avut loc în data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, la un moment dat, dirijorul a întrerupt spectacolul la momentul din partitură până unde compusese Puccini și a spus: „în acest moment, maestrul a pus jos pana”. După un moment de tăcere în sală, de la balcon s-a auzit: „Viva Puccini!” urmat de ovațiile publicului.

Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscută în întreaga lume pentru „Nessun dorma”, aria celebră din actul final intrpretată de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile.

Distribuția spectacolului din 22 aprilie de pe scena Operei Naționale București: Turandot – Dragana Radakovic (invitat),  Altoum – Valentin Racoveanu, Timur – Horia Sandu, Calaf – Kamen Chanev (invitat), Liu – Crina Zancu, Ping – Florin Simionca, Pang – Liviu Indricău, Pong – Andrei Lazăr, Mandarinul – Dan Indricău.

Opera Inedită… la Palatul Mogoșoaia

Florin Leonte şi pianista Vasilica Stoiciu Frunză

Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia găzduiește duminică 22 aprilie, de la ora 12, un surprinzător recital înscris în cadrul ediției a VII-a a Mogoşoaia ClasicFest, manifestare organizată de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Asociația Pro Valores.

Sub genericul “Opera…Inedita”, veți putea recunoște teme celebre din opere ca: Rigoletto, Don Carlos, Freischütz, Evgheni Oneghin, Mignon, în fantezii originale scrise pentru flaut și pian de: Giulio Briccialdi, Wilhelm Popp, Paul Taffanel și Emmanuel Pahud.

Protagoniști vor fi doi artiști de mare valoare: flautistul Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău – Florin Leonte și pianista Vasilica Stoiciu Frunză.

Flautistul Florin Leonte s-a născut în anul 1992, la Iaşi, oraş în care, în anul 2015, a şi absolvit Universitatea de Arte „George Enescu”. A colaborat cu Filarmonicile din Iaşi, Botoşani şi Chişinău. A fost solist al Orchestrei de cameră a Universității de Arte „George Enescu”, în cadrul Festivalului Muzicii Românești. De asemenea, a susţinut recitaluri la Iaşi, Bacău, Braşov şi Piatra-Neamț.

Pianista Vasilica Stoiciu Frunză a absolvit studiile universitare de muzicologie (1986) și pian (2015) la Conservatorul “George Enescu” / Universitatea de Arte din Iaşi şi studii doctorale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde, în anul 2006, a susţinut teza cu titlul Opera Naţională Română Iaşi – viziune cultural-istorică. A fost secretar muzical, apoi consultant artistic al Operei Naţionale Române Iaşi (din anul 1990 până în luna ianuarie 2012).

A susţinut recitaluri în compania unor personalităţi ale artei interpretative, cum ar fi: sopranele Maria Slătinaru-Nistor, Mioara Cortez, Sorina Munteanu, Mihaela Grajdeanu, Ioana Bentoiu, Adriana Severin, Ada Burlui, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Florin Diaconescu, başii Gheorghe Roşu, Theodore Coresi, violonistul Şerban Lupu. Din iniţiativa ei s-au realizat la Opera Naţională Română Iaşi proiecte artistice importante dintre care amintim: George Enescu muzician al lumii, Capo d’opera, ciclu de opere in concert, Master class pentru cântăreţi de operă susţinut de mezzo-soprana Viorica Cortez (aprilie 2010).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.