Jocul pe două planuri al PSD

De ce nu-i arde lui Dragnea de remaniere

dancila-dragnea

Problemele unor miniștri în gestionarea domeniilor pe care le au în subordine nu figurează acum pe agenda de lucru a liderului PSD, Liviu Dragnea. În schimb, ameliorarea impedimentelor din parcursul acestora în ministere i-a revenit ca sarcină principală premierului Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a ținut să le atragă atenția miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor să găsească o soluție ca să pună capăt protestelor venite din partea angajaților sistemului de sănătate. Însă tonul lui Dăncilă nu a fost cel al unui ultimatum, ci mai mult o avertizare că răzmerițele de prin județe vor perturba programul partidului luna viitoare. Altfel spus, mitingul organizat de PSD pe 12 mai și-ar pierde din impact și din forță pe fondul creșterii nemulțumirilor unei părți a bugetarilor. Socialiștii au anunțat că jumătatea lunii mai o vor dedica unui miting de proporții pentru susținerea familiei tradiționale. Și asta, în condițiile în care pentru luna respectivă s-a optat, încă de anul trecut, pentru organizarea unui referendum privind redefinirea conceptului de familie în Constituție. Doar că întreaga tevatură a rămas blocată în intervalul dintre vorbă și faptă.

Mizele ascunse în spatele… familiei

Anunțul celor de la PSD privind organizarea mitingului în București coincide însă cu modificările privind mai multe legi din domeniul justiției, atât de contestate. „Am decis organizarea unui miting mare al PSD pentru susţinerea familiei tradiţionale, pentru a nu exista niciun echivoc în abordarea pe care o are PSD pe acest subiect“, declara Liviu Dragnea, fără însă să precizeze și data acestui eveniment. Numai că în PSD s-a dat sarcină ca toți președinții de organizații să aducă în Capitală pe 12 mai absolut toți membrii de partid pe care îi au pe liste. Fix pe 12 mai este anunțat un protest al grupării „Corupția ucide“ în Piața Victoriei din București, a cărui tematică este „Vrem Europa, nu dictatură“. Preşedintele PSD a prezentat, în urmă cu mai bine de o săptămână, priorităţile legislative ale social-democraţilor, care vizează, pe lângă modificarea Constituției, și amendarea Codurilor penale sau elaborarea noilor legi ale securităţii naţionale. Întrebat despre emiterea unei ordonanțe de urgență privind Codul penal, Liviu Dragnea a negat că Guvernul „are în intenție să adopte ordonanțe de urgență pe modificarea Codurilor penale“. „Ministrul Justiției nu a spus că Guvernul va face așa ceva. Guvernul nu are de gând să adopte OUG pe modificarea Codurilor penale. Această procedură începe în Parlament, este o dezbatere largă. Sunt sigur că va fi ca la legile justiției, cu muzică și cu tot ce este nevoie. Ministrul Justiției nu a spus niciodată că Guvernul va adopta o OUG. Deci nu“, a subliniat șeful Camerei Deputaților.

Tergiversarea la nesfârșit a schimbării

În ciuda asigurărilor date de Liviu Dragnea, unele termene de adoptare sunt pe punctul să fie depășite. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, înainte de Crăciun, că Guvernul va emite o ordonanță de urgență, dacă România nu transpune directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie până în aprilie 2018, prin proiectul de lege privind modificarea Codului penal. De asemenea, de același regim al tergiversării beneficiază și iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei. Și asta, pentru că proiectul a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor pe 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru“, 22 de voturi „împotrivă“ şi 13 abţineri. Parcursul legii s-a „împiedicat“ de sertarele de la Senat în care a și rămas. Și la Senat alianța de guvernare dispune de majoritate, motiv pentru care, dacă s-ar dori cu adevărat ca textul Constituției să fie modificat, acest lucru s-ar realiza printr-un simplu vot. Este adevărat că cei de la USR s-au pronunțat împotriva acestei redefiniri, însă aceștia dispun de doar câteva voturi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“ este modificarea solicitată de Coaliţia pentru Familie. ONG-ul a strâns și trei milioane de semnături pentru propunerea sa de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei.

Legăturile dintre regalitate și mitingurile PSD

Moartea Regelui Mihai din decembrie 2017 a dus la anularea mitingului celor 1.000.000 de pesediști, câți erau așteptați la București să susțină Guvernul ca răspuns la numeroasele proteste din stradă. La vremea respectivă, fostul secretar general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu îi promisese lui Dragnea că el va reuși să aducă atâta lume în Capitală. Acum, imediat după data de 10 mai, Ziua Regalităţii, a Independeței de stat și a încoronării lui Carol I, PSD vrea să demonstreze cât este de viguros. Mobilizarea de forțe de-a dreptul faraonică i-a speriat pe mulți dintre pesediștii de frunte de prin județe, pentru că majoritatea oamenilor sunt pe câmp în acea perioadă și e greu să-i rupi din activitățile lor curente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. ce remaniere, cam greu sa gasesti mai tolomaci ca astia (in frunte cu pm)

  2. Știi ceva ,.. Românu cornut iarași nu vede pădurea de copaci,. E cu dragnea in sus, dragnea in jos, se leagă de o singură persoană, deși problema e mult mai profundă. Dacă te uiți cu atenție dragnea e tot o marionetă, la fel ca și KWJ,. E la fel de ”neznaiu” ca guvernul și ca parlamentul, care așteaptă indicații,.. poate nu neapărat interne. Babuinul român e vândut. Pleacă dragnea, vine altu mai dragnea,.. Problemele cu capul care se impute incep să fie evidente și cred că nu mai pot fi multă vreme ascunse.

    • Ti-am mai zis , pune naibii inca un ,, S” la ,, URS” , sa stie omul cine esti , nu sa ne tot dam cu presupusul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.