Ioana Băsescu tot pe la Instanța Supremă

 Instanța Supremă a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoriilor finale și dezbatere în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare cu executare. Decizia a fost anunțată la termenul de joi, la care fostul ministru nu a fost prezent.

Ioana Băsescu şi Elena Udrea au avut termen, joi, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Înalta Curte de Casație și Justiție era așteptată să pronunțe decizia finală, însă s-a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoriilor finale și dezbatere.

La termen nu a fost prezentă Elena Udrea, fiind în arest preventiv în Bulgaria. În primă instanţă, în acest dosar, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare.

A venit, însă, la sediul instanței, fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu. În primă instanță, ea a fost condamnată la 5 ani de închisoare.

În iunie 2019, DNA a retrimis în judecată un dosar în care erau vizaţi Elena Udrea şi jurnalistul Dan Andronic, după ce instanţa a restituit iniţial cauza, în urma anulării unor probe (e-mailuri). În acest dosar, Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani.

„La data de 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus retrimiterea în judecată a inculpaţilor: Udrea Elena-Gabriela, membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor; Andronic Dan-Cătălin, om de afaceri şi jurnalist, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivt ursei citate, iniţial, în faza de cameră preliminară, în 11 februarie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus anularea unor probe (emailuri) şi eliminarea lor de la dosar.

„În consecinţă, procurorii anticorupţie au solicitat restituirea cauzei în vederea readministrării probelor anulate, lucru pe care l-au şi făcut în contextul efectuării unei percheziţii informatice”, mai arată DNA.

Iniţial, cei doi au fost trimişi în judecată în 2017, în acest dosar.

„În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, precizau procurorii la acel moment.

Sursa citată a mai arătat că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media), Udrea ar fi preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

„Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmaţii mincinoase, cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute, mai spune DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Era de asteptat ca dosarul sa primeasca din nou o amanare .Bine ca a fost amanat in sept.anul acesta ,pt.ca la cita mafie exista in justitie, ar fi putut fi amanat la anul ,sau chiar la anul si la multi ani !

  2. Seamana cu tata petrov – se citeste aceeasi inteligenta pe figura ei! si mai ales tricoul ala cu „tata e co oi face toti banii

  3. Penibila familie de infractori! Tupeu cat cuprinde si apucaturi de golanca la fel ca tac-su!

  4. Doar până la toamnă? E bine, sper că petrov să nu dea colțul până n-o vede pe asta la Targusor, împreună cu Udrea. Cum să-ți expui in așa hal fica si s-o pui să fure pentru tine?

  5. Vad ca Miss Piggy bate drumul instantelor … da’ cind o va insoti si broscoiul Kermit, ala cu privirea șașie ?

  6. No problem! În curând se prescrie fapta. V-a spus-o și constituționalistul ăla încrucișător, Zegrean. Cănd se uită la tine, cazi jos hipnotizat. Vă place când vă râd hoții în nas?

  7. Japitza asta cu „tata este cool” cand il ia pe banditul securist de tac-su de brat si se duc la bulau unde le este locul? Oprescu pentru 25.000 a luat 10 ani, iar banditul de Base care a furat 500.000 plus nu stiu cate, se plimba in libertate si „justitiei” nici ca-i pasa! Se poate ceva mai semnificativ pentru „justitia din Romania”?

  8. Ce sa mai crezi cand vezi un asemenea termen de amanare.4 luni de zile Ciudat termen ciudata justitie romaneasca.Intre timp faptele se vor duce ca apele.Fatuca va ramane curata limpede si cu banii luati,iar tata cool va fi un om fericit.Este doar un rahat aruncat prostimii care desigur trebuie sa creada in justitia lui petrov.Semnificativ este faptul ca justitia ii ajuta pe hoti si pe talharii care au distrus tara.

  9. Ce imbecil, sa -si puna fata sa fure pentru el, idiotul se credea la butoane pe viata

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.