Iohannis: Ca şi atunci, în acest an avem de ales, 2016 este an electoral

La manifestările de la Iaşi dedicate Zilei Unirii au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, dar şi alţi oameni politici.

Programul a inclus discursuri oficiale, depunerile de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o slujbă religioasă, parada militară, precum şi Hora Unirii.

Manifestările au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară susţinut de Grigore Leşe, Veta Biriş şi Matilda Pascal Cojocăriţa

Klaus Iohannis a fost apoi întâmpinat cu onoruri militare în Piaţa Unirii din Iaşi, fiind intonat imnul naţional al României. În jurul orei 11.30 a început şi slujba oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, fiind rostită de toţi cei prezenţi rugăciunea Tatăl nostru.

În deschiderea alocuţiunii sale, preşedintele a declarat că îi face o deosebită plăcere să se afle la Iaşi, prilej de a onora “o pagină ilustră din istoria noastră”.

“Revin de fiecare dată cu mare plăcere la Iaşi, a reiterat Iohannis, care a susţinut că vrea să vorbească „despre lecţiile acelui eveniment istoric şi despre actualitatea lor”.

“Actul unirii a avut de înfruntat şi interesele din afara graniţelor celor două state. Unirea de la 1859 este legată de alegerea ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti pe A.I. Cuza. În şapte ani de domnie, acest vizionar a transformat Principatele Unite şi a demarat reforme profunde în numeroase domenii.

“Ca şi atunci, în acest an avem de ales, 2016 este an electoral, a mai spus Iohannis, care a arătat că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţină de cuvânt, să respecte legile.

Sper că vom avea un an electoral decent, vocea mea se va face auzită în tot acest an pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice. Avem nevoie de idei, oameni noi”, a arătat Iohannis.

Lecţia Micii Uniri este mai actuală ca niciodată. Sunt determinat să continuăm marele proiect pe care l-am pornit, România educată. Vreau să clădim cu înţelepciune o Românie capabilă să ofere cetăţenilor săi şanse egale. Suntem o naţiune care poate sta cu capul sus în Europa anului 2016.

Este o sărbătoare a statalităţii româneşti. Suntem o naţiune care a demonstrat că ştie să ducă la bun sfârşit mari proiecte. Unirea de la 1859 este un astfel de proiect. Sunt multe alte lucruri de reglat şi de perfecţionat şi sunt convins că le putem corecta şi gestiona împreună prin muncă şi seriozitate.

Ne aflam câţiva kilometri de Republica Moldova şi este momentul să ne îndreptăm gândul la fraţii noştri de peste Prut. Republica Moldova rămâne un partener de încredere. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale acestei zile este Hora Unirii. Doar împreună vom reuşi. Vrem o Românie puternică şi prosperă.

La mulţi ani tuturor, aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat Iohannis.

Premierului României, Dacian Cioloş, a spus la rândul său că “ideea sub care se desfăşoară această sărbătoare este Unirea şi că guvernul pe care îl conduc îşi propune să valorifice ideea acestei uniri.

“Vă îndemn să ne unim pentru consolidarea României de astăzi. Programul guvernului are ca element important reforma administraţiei publice.

Să susţinem campaniile anticorupţie. Credem că o ţară modernă trebuie să se bazeze pe o infrastructură modernă. Educaţia, în spirit naţional şi european, combaterea sărăciei, sunt obiective care trebuie asumate de toţi care conduc destinele acestei ţări.

Fraţii noştri de peste Prut trec prin profunde transformări sociale şi politice, suntem alături de ei.

Premierul şi-a încheiat discursul cu urări adresate României şi românilor: „La multi ani, România, La mulţi ani oriunde vă aflaţi!”.

Aproximativ 6.000-7.000 de persoane fost prezente la aniversarea Unirii Principatelor Române.

După discursurile din Piaţa Unirii, preşedintele Klaus Iohannis s-a prins în Hora Unirii, apoi a pornit pe jos spre biserica Trei Ierarhi, unde a depus coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În drum se biserică, salariaţi de la societea ieşeană Fortus i s-au plâns că nu şi-au mai primit salariile de câteva luni şi l-au rugat să îi ajute. „O să vedem”, le-a răspuns preşedintele Iohannis.

În faţa Bisericii Trei Ierarhi, zeci de au scandat lozinci unioniste şi au afişat pancarte pe care se poate citi: „Vrem Unirea”, „Basarabia pământ românesc”, „Basarabia e România”.

La Iaşi a ajuns şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi miniştri ai Cabinetului Cioloş. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a participat la eveniment.

Update: Ziua Unirii a fost sărbătorită şi la metroul bucureştean, precum şi în Aeroportul „Henri Coandă”, unde s-a cântat şi jucat „Hora Unirii”.

Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, începând cu ora 11.00, pasagerii au fost întâmpinaţi cu „Hora Unirii”, spectacolul fiind oferit de ansamblul Doiniţa.

De asemenea, la metrou, la staţia Piaţa Unirii 2, începând cu ora 14.00 ansamblu Folcloric „Cununa Carpaţilor” a oferit un spectacol de Ziua Unirii şi i-a invitat pe călători să se prin în „Hora Unirii”.

Preşedintele Klaus Iohannis este întâmpinat cu onoruri militare în Piaţa Unirii din Iaşi. – See more at: http://stiri.tvr.ro/mii-de-oameni-sunt-la-iasi-sa-celebreze-mica-unire-de-la-1859–participa-presedintele-si-premierul_69872.html#sthash.O3GslYl9.dpuf
Preşedintele Klaus Iohannis este întâmpinat cu onoruri militare în Piaţa Unirii din Iaşi. – See more at: http://stiri.tvr.ro/mii-de-oameni-sunt-la-iasi-sa-celebreze-mica-unire-de-la-1859–participa-presedintele-si-premierul_69872.html#sthash.O3GslYl9.dpufPreşedintele Klaus Iohannis este întâmpinat cu onoruri militare în Piaţa Unirii din Iaşi. – See more at: http://stiri.tvr.ro/mii-de-oameni-sunt-la-iasi-sa-celebreze-mica-unire-de-la-1859–participa-presedintele-si-premierul_69872.html#sthash.O3GslYl9.dpuf
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.