Iohannis descoperă agricultura românească

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent joi la târgul Indagra, a vorbit joi despre starea agriculturii românești. Iohannis a declarat că România are tot ce îi trebuie ca să se impună ca o veritabilă forţă în domeniul agricol, însă trebuie recuperate întârzierile şi eliminate unele neajunsuri.

„Am toată convingerea că România beneficiază de un potențial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent și durabil. România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri”, a spus președintele.

Iohannis a dat drept exemplu faptul că, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% față de 2016, însă exporturile au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste un miliard de euro numai din produsele agricole.

„În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată. De aceea este important ca evoluțiile din agricultură să îmbogățească lanțul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic și a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulți ani”, a afirmat președintele.

Potrivit acestuia, discuțiile avute cu fermierii, una dintre problemele importante se referă la fragmentarea proprietății.

„La noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a mai mai afirmat că, până în 2020, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro în domeniu.

„Până în 2020, prin Politica Agricolă Comună, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro. Aceste fonduri europene sunt esențiale, mai ales că România nu ocupă un loc tocmai onorant în privința capitalizării exploatațiilor agricole”, a spus Iohannis, constatând că, începând cu 2016, au fost făcuți pași importanți pentru normalizarea plăților în agricultură, astfel încât fermierii să beneficieze la timp de plata subvențiilor, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat.

„Acest progres se vede în recoltele record obținute în acest an la grâu, secară, rapiță, orz și floarea soarelui”, a afirmat Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.