Iohannis, despre pensiile speciale: „Când legea ajunge la mine”

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, că sistemul de pensii trebuie reformat în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil.

El a fost întrebat cu privire la raportul favorabil dat de comisiile de specialitate din Senat la proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

„Ştiţi că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ceea ce am spus şi ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă şi nu numai pentru pensionari, ci şi pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viaţă de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid şi că aceste pensii pot fi plătite şi peste zece, peste 20 şi peste 30 de ani, despre asta vorbim, restul sunt discuţii pe detalii de care se ocupă Parlamentul şi când ajunge la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat preşedintele Iohannis, după întâlnirea cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care efectuează o vizită la Bucureşti.

Comisiile de specialitate din Senat (juridică, pentru muncă şi pentru apărare) au dat, marţi, raport comun favorabil cu amendamente admise şi respinse proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Majoritatea voturilor exprimate au fost „pentru”, înregistrându-se şi nouă voturi împotrivă şi abţineri. Senatorii AUR s-au abţinut de la vot.

Proiectul va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată.

Termenul de adoptare tacită a proiectului este 31 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. …LĂSAȚI-NE DUCEȚI-VĂ-POLONIA CEA BELICOASĂ (CE UITĂ DIN 80 ÎN 80 DE ANI NENOROCIRILE CARE ȘI LE-A CREAT ÎN ZBUCIUMATA-I ISTORIE)ȘI UITAȚI DRUMUL DE ÎNTOARCERE!

  2. Traducerea discursului prezidential pe sarite (apropo, presedintele pare obosit, consumat.. oare sa fie de la atacurile psihotronice rusesti?)
    Eu ma exprim = va comunic ce mi s-a ordonat
    reformam = mai mult, la fel
    echitabil = nedreptate crasa
    asiguram = ne doare la basca
    sustenabil = va vrem morti

  3. Păi parlamentarii și ministerele n-au lucrat nimic la Legea Pensiilor Speciale că nu i-au lăsat specialii ce constituie instituțiile de forță patronate de Iohannis. Le-au vânturat cătușele prin raza lor vizuală, metaforic vorbind, iar militarii l-au amenințat pe Ciucă cu veșnica afurisenie și cu blestemul militarului colhoznic de la orașe și sate. Deci când va ajunge legea la președinte este numai bună de trimis înapoi, sau o s-o trimită Comisia Europeană înapoi, odată cu tăierea miliardelor PNRR. Ce va tot iese tăiat de aici și nu cred că vor fi specialele.

  4. Vraja marii, maria ta! Nu te mai asculta nimeni precum pe Petrov in ultimul an de mandat! Te interesează doar să-ți asiguri spatele! Restu, nu contează!

  5. Johannis daca s-ar pronunta acum inainte pe o lege poate parlamentarii ar tine seama. Altfel legea se plimba ca proasta din cauza robotului Johanis. Nici-o pensie mai mare ca MEDIA SALARIULUI IN 35 ANI DE MUNCA.
    E SIMPLU. Da securistii si juristii VOR SA FURE DE LA POPOR. SIMPLU.
    TACMA JEFUITORILOR SI DUSTRUGATORILOR ROMANIEI.

  6. ‘Neîndoielnic’, legea pensiilor reprezintă ‘o piatră’ atârnată de gătul guwernului, 15% impozitare a pensiilor speciale, ‘o să-i sărăcească’ pe speciali. In topic : între 1990 – 2000+ nu ‘egzista’ speciali și nu-mi aduc aminte să se fi ofuscat careva.

  7. O pensie ce nu respectă CONTRIBUTIVITATEA este un furt din ce au cotizat alții.
    Te consideri SPECIAL, ai salariu mai mare, cotizezi mai mult.
    Nu-ti convine salariul, PLECI, nu te obliga nimeni sa stai.
    Restul e bla-bla.

  8. buna ziua tuturor!
    D-le presedinte nu uitati ca ati promulgat Legea 303/15noiembrie 2022 privind statutul magistratilor care perpetuiaza nedreptatea pensiilor nesimtite,furtul din banul public si pensionarea la varste pana in 50 de ani sau putin peste(la 25 de ani vechime). Daca chiar ati uitat sau ati semnat ca primarul ,redau art 211,al(1) si al(2) din Legea 303/15noiembrie 2022 .
    art.211 (1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituțională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și la Curtea Constituțională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
    (2) Pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la alin. (1), la cuantumul pensiei de serviciu se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși.
    Toti cei care ne conduc apar la tv ne promit si ne mint.
    PS. Publica te rog ,nu e nimic grav. E adevarul care deranjeaza.

  9. impecabil acest presedinte . nu intra in viltoarea vorbelor de doi bani si un brinci cu nimeni .respecta asa cum deja ne-a si zis doar constitutia . gogosile si fakeurile sunt treaba presei de scandal .

  10. pai cand legea ajunge la el, ajunge un biletel cu numarul dosarelor caselor din sibiu! le citeste cu atentie pe amnadoua si apoi ia o decizie, ghiciti care?

  11. Nu va e mai rușine sa pupați în dos o putoare ordinara trădătoare,un slugoi care doar si-a plimbat martoaga pe banii amărâților din cea mai săracă tara europeana? Javre ordinare!

  12. In Romania oamenii au una din cele mai mici sperante de viata din Europa, si una din cele mai avansate varste de pensionare. Asta inseamna ca oamenii cotizeaza mult si primesc putin. Nu e vorba de speciali, desigur, ca aia cotizeaza putin si primesc cu mult mai mult decat au cotizat. Ar fi foarte simplu sa treaca toti pe contributivitate, daca se doreste calculele se pot face pentru fiecare persoana ca sa se stie cat a cotizat in total si sa i se calculeze o pensie corecta, insa nu se vrea! Iar cu anularea pensiilor speciale se vor bate cu caramida in piept ca vor sa o rezolve: vor face si acum o lege (cum au mai facut si in trecut, ei stiu foarte bine ce fac) care nu va trece de Curtea Constitutionala, asa ca vor ramane cu pensiile speciale, si fara o rata de vreo 3 miliarde de euro din PNRR. In urma acestei situatii ar face bine sa opreasca de tot PNRR-ul, pentru ca eliminarea pensiilor speciale era singurul lucru bun pentru Romania, toate celelalte duc la nimicirea Romaniei.

  13. ” în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil. ”

    – caz(!) de tripla trishare
    ……………

  14. Din ce am înțeles avânt au luat aceste pensii pe vremea lui Ponta. Bănuiesc că tot prin acte normative. Cine dracu le-a promulgat daca nu EL Mutu din deal. El veghează la constituție, la echitate… Pe bune e pe iarbă sau ecde la ceaiul cu bromură?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.