Iohannis, lovitură pentru PSD la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

”Prin modul în care a fost dezbătută şi adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, Legea pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 11 alin. (1), ale art. 61 alin. (2), precum şi pe cele ale art. 66 alin. (2) şi alin. (3) din Constituţie”, se arată în solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

El susţine, printre altele, că legea a fost dezbătută şi adoptată de Camera Deputaţilor, cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) şi (3) din Constituţie, în cadrul unei sesiuni extraordinare, convocată prin Decizia nr. 5 din 27 iunie 2018 pentru perioada 2 – 19 iulie.

”Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor nu a fost legal întrunită. Înscrierea acestei legi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 66 alin. (2); totodată, Legea pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu se regăseşte în cuprinsul Deciziei nr. 5/2018 de convocare a Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară”, sunt motive invocate de şeful statului.

Care sunt argumentele aduse de președinte

Iohannis mai susţine că prin modificările realizate de legea supusă controlului de constituţionalitate se consacră însă posibilitatea de a obţine foloase nemateriale, care pot îmbrăca diverse forme şi prin aceasta, urmare a noii reglementări, sunt scoase din sfera ilicitului penal, în mod nejustificat, multiple activităţi (menţionăm cu titlu de exemplu, oferirea unui titlu sau a unei distincţii, avansarea în carieră, oferirea unui loc eligibil pe liste de candidaturi ale unui partid în cazul unor alegeri locale sau parlamentare etc.), potrivit informațiilor mediafax.ro.

”Modificarea art. 12 alin. (1) în sensul precizării scopului obţinerii folosului <doar pentru sine> încalcă art. 18 lit. b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003, ratificată de Statul român prin Legea nr. 365/2004. Potrivit acestor dispoziţii, <fiecare stat parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru atribuirea caracterului de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie (…) b) faptei unui agent public sau a unei alte persoane de a solicita ori de a accepta, direct sau indirect, un folos necuvenit pentru sine sau pentru o altă persoană cu scopul de a abuza de influenţa sa reală ori presupusă, în vederea obţinerii unui folos necuvenit de la o autoritate administrativă sau de la o autoritate publică a statului parte>. Prin aceasta, apreciem că sunt încălcate prevederile art. 11 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora <Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte>”, mai arată Klaus Iohannis.

În sesizarea preşedintelui se face trimite şi la stenograma şedinţei plenului Camerei Deputaţilor, care denotă faptul că proiectul de lege nu se afla pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

Pe 4 iulie Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care prevede că anumite fapte de corupţie se pedepsesc doar dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii „pentru sine” nu şi pentru altul şi doar dacă bunurile şi foloasele sunt exclusiv „materiale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Programul lui Iohannix: mergem in vacanta, facem sesizari la CCR, cerem demisia cuiva, mergem in vacanta, facem sesizari la CCR, cerem demisia cuiva, mergem in vacanta, facem sesizari, cerem demisia cuiva….si mergem in vacanta.

  2. Suntem la o vacanta distanta de momentul in care acest MARE ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE va sesiza CCR cu privire la faptul ca Dragnea nu era inchis la slitul pantalonilor atunci cand s-a adoptat o lege pe care vrea el sa o blocheze pentru a darama guvernul.

  3. Esti nerod. Afacerea cu pricina nu a facut-o personal, era din familie. La vremea aceea se faceau tot soil de vanzari ciudate, cine avea oare mijloacele sa le verifice? ii convenea omului pretul, batea palma. Au fost zeci de mii sau poate sute de mii de afaceri imobiliare pe care azi le-am numi dubioase, dar la vremea aceea se faceau la gramada. Cine putea sa verifice? Multi luau teapa si dadeau banii degeaba pe himere.

    • Ai dreaq, cum gasiti voi raspunsurile cand trebuie sa va acoperiti stapanii. :)))))))

  4. Nu este nici-o lovitura. Coalitia stie bine ca iohannis saboteaza procesul legislativ, asa ca a luat in calcul aceasta problema.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.