Iohannis are temă de la unul dintre aliați: „Să vedem cum va rezolva”

Candidatura lui Klaus Iohannis la NATO este legitimă, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul slovac de externe Juraj Blanar, care nu a exprimat însă sprijinul ţării sale pentru actualul preşedinte român, ci a spus că aşteaptă să vadă cum intenţionează cei doi candidaţi să protejeze interesele de securitate ale ţărilor central-est-europene.

„Slovacia este serioasă în ceea ce priveşte abordarea subiectului viitorului şef al NATO şi m-am aşteptat la mai multă deschidere, empatie, din partea statelor membre, faţă de cererile ţărilor din zona estică pentru că aceste ţări sunt cel mai mult expuse conflictului din Ucraina”, a declarat Blanar pe marginea reuniunii NATO, referindu-se la ţările din formatul Bucureşti-9 (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania).

„Ne-am aşteptat să se discute mult mai mult despre interesele noastre. Nu am avut un candidat rezonabil până şi-a prezentat candidatura domnul Iohannis. Este o candidatură legitimă. Poziţia noastră e foarte clară. Dorim să auzim cum doresc să ocrotească ambii candidaţi interesele noastre de securitate. Particulară pentru Slovacia este tema protecţiei antiaeriene, pentru că noi începând din 1 aprilie nu mai suntem protejaţi aerian de niciun sistem, după ce Italia şi-a retras bateria antiaeriană temporară”, a explicat şeful diplomaţiei de la Bratislava.

El a spus că vrea să vadă cum va rezolva această problemă Klaus Iohannis sau Mark Rutte, „indiferent cine va fi”, şi a precizat că ţara sa va purta discuţii bilaterale cu Olanda pentru că şi aceasta a avut un sistem antiaerian pe care l-a retras din Slovacia.

„Presupunem că vom ajunge la un acord comun înainte de summitul de la Washington”, a spus ministrul slovac când a fost întrebat care este orizontul de timp în care va fi decis noul secretar general.

Ministrul ceh Jan Lipavsky s-a arătat favorabil pentru o numire a lui Mark Rutte în fruntea NATO, deşi nici ţara sa nu a exprimat o poziţie clară la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO.

Întrebat dacă s-a exprimat pro sau contra faţă de candidatura lui Klaus Iohannis, el a afirmat joi într-un briefing că nu s-a ajuns la un asemenea vot în cadrul reuniunii ministeriale de miercuri şi joi. Lipavsky şi-a exprimat speranţa ca procesul de alegere a unui nou secretar general al NATO să se termine cel târziu la reuniunea informală de la Praga a miniştrilor de externe de la sfârşitul lui mai sau cel târziu la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Să le donăm Scutul de la Deveselu, măR😜g…
    ■{StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene}■

  2. Normal e interesul țării de baștină a candidatului pentru funcția vizată și nu a celorlalte state! Dar nici pentru spălat cu ești de cafea in urmă plecării invitaților, nu va fi primit Plavanul.

  3. Domnul Iohannis obișnui de 25 de ani cu statutul de VIP și de 10 ani și de imunitate, consideră că este un “ales “ și trebuie să rămână slujit așa până la adânci bătrânețe. Este susținut de tovărășia PSD-PNL condusă de nepricepuți în politică internațională, habarniști în alianțe geostrategice și interese regionale, inconștienți și slugarnici. Și așa pun și mai rău România cu Olanda, Olanda care ne-a fost totdeauna ostilă. Și nu va mai vota contra Schengen Austria îndestulată cu și-a dorit ci
    Olanda. Și să vezi atunci iar 3 zile de furtuni în televiziuni și șantaj olandez pe portul Constanța. Cu nu vii tu Țepeș doamne…

  4. Visez să îl văd pe individul ăsta abject la pământ , distrus fizic și psihic , lefter , sărac lipit. Știu că sunt foarte slabe șansele ca asta să se întâmple deoarece am observat că pe planeta asta jogodiile prosperă fiind recompensate pentru serviciile oferite de către „stăpânitorii” acestei planete dar eu nu îmi pierd complet speranța. Rămân pozitiv 😆😆

  5. La nivel NATO cutuma permite ‘înscrierea la concurs’ pe ‘canale’ interne, a se vedea precedentul Geonă.

  6. Pentru desfiintarea rapida a NATO, Iohannis este omul cel mai potrivit! Iohannis nu va desfiinta NATO in mod deliberat, dar va reforma NATO exact asa cum a facut si Romania educata, Romania lucrului bine facut sau admiterea Romaniei in Schengen.. Rezultatele gandiri sale politice si strategice sunt cele pe care le cunoastem, la fel va deveni si NATO sub conducerea sa. Mult succes la NATO lui Klaus Iohannis! A dovedit ca poate face o altfel de politica, una care sa distruga tot ce el atinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.