Iohannis și Gorghiu, reclamați la Comisia Europeană: „Care-i problema, pe scurt”

Se împarte prada

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunţat, sâmbătă, că a înştiinţat Comisia Europeană de numirea la şefia unor secţii importante din DNA şi Parchetul General a procurorilor Mihaiela Moraru-Iorga şi, respectiv, Remus-Iulian Popa, menţionând că cei doi au obţinut aviz negativ din partea CSM, care a fost ignorat de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Am înştiinţat Comisia Europeană după ce ministra Justiţiei i-a propus, iar Klaus Iohannis i-a numit instant pe procurorii Mihaiela Moraru-Iorga şi Remus-Iulian Popa la şefia unora dintre cele mai importante secţii din DNA şi Parchetul General. Cei doi procurori au primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, aviz negativ pe care şi Gorghiu, şi Iohannis au ales să-l ignore. Acum avizul CSM este consultativ, fapt criticat în mod repetat de către Comisia de la Veneţia, de ONG-uri şi asociaţii profesionale, de presa independentă şi specialiştii din domeniu”, a scris Vlad Gheorghe, pe Facebook.

El a susţinut că Alina Gorghiu şi Klaus Iohannis trebuie să explice şi Comisiei Europene cum fac justiţie cu „procurori-şefi aleşi pe sprânceană dintre cei fără rezultate”.

„Care-i problema, pe scurt: dacă procurorii şefi ai instituţiilor care ar trebui să lupte cu corupţii şi corupţia sunt numiţi politic, în ciuda evaluării din partea forurilor profesionale responsabile, slabe şanse să mai lupte careva cu corupţia. E limpede pentru oricine are ochi să vadă că ăsta e scopul. Să ne spună Gorghiu şi Iohannis şi să afle şi Comisia Europeană cum cred ei că fac justiţie cu procurori-şefi „aleşi” pe sprânceană dintre cei fără rezultate, ba dimpotrivă? De ce ai pune şefi la Parchetul General şi la DNA pe unii care iau evaluarea în râs şi au un proiect de management fie „lipsit de claritate şi precizie” şi fără soluţii concrete, fie cu „deficienţe grave” şi nu-s în stare nici să-l prezinte coerent?!”, a mai scris europarlamentarul.

Vlad Gheorghe a mai susţinut că nu e prima oară când se întâmplă acest lucru, menţionând că „se repetă situaţia din 2019 când Iohannis a „reevaluat” avizul negativ primit de Gabriela Scutea pentru funcţia de procuror general şi de Giorgiana Hosu pentru şefia DIICOT”.

„Cine era ministrul Justiţiei atunci? Nimeni altul decât preferatul Cătălin Predoiu, care a şi modificat la foc continuu legile justiţiei – ce mai rămăsese de masacrat la ele după ce Liviu Dragnea, prin Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, încercase să desfiinţeze orice fel de luptă anticorupţie şi pedepsirea corupţilor în România”, a mai scris Vlad Gheorghe.

Pe 11 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire, pe o perioadă de trei ani, a Mihaielei Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie şi a lui Remus-Iulian Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul General. Numirile au fost făcute la propunerea ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu. Cei doi au primit anterior aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

14 Comentarii

  1. Pi Plăvan și pi Salteluțâ sa-i facem pi la spate, c-așe sunt infațaț’! Multă mure pintru PN(D)L!

  2. Vai, ca sigur asta o sa rezolve problemele romanilor. USR-istii sunt mai inutili decat muncitorii adusi din Nepal.

  3. uSE🌈iciul are aici dreptate, evident.
    Doar că jalba trebuia trimisă la Washington, măRog…😜

  4. De parcă nu Petrov l-a numit pe Moraru sa claseze dosarul „flota scufundaseu” și tot Petrov a numit-o pe Luluta luată de la coarnele plugului.

  5. CONSULTATIV,CONSULTATIV-DA PUNE-I! NO,NO DA CE NU L-AI PROPUS PE DANILEȚ CĂ-I COPT,DIȘTEPT ȘI SPECIAL-ȘI CU „PESE” ȘI SALAR

  6. De ce? Madam Kövesi la vremea Basescu primise aviz pozitiv? Tot aviz negativ a primit, dar faptul ca Monica M. deschis probabil ușa cu piciorul când a “recomandat-o familia” a contat. Și după campania anti investitori și industriași români și încarcerarea a tot ce era de calitate la partidele politice aducând România în haos a fost decorată de străini și promovată șefa anticorupție UE. Concluzia CSM s-a înșelat cu avizul. Și de atunci nu mai e nici un corupt în UE, ca atare nici în România, procurorii nou unși pe funcții ne mai având obiectul muncii.

  7. Daca legile tarii sint nerespectate chiar de pesedintele tari si ministrul justitiei,atunci chiar ca in tara asta nu se mai poate face nimic corect.

  8. Situl Cotidianul, tefelist până în măduva oaselor, este foarte preocupat de plângerile penalilor de la USR. Vedeţi materialele postate, toate au caracter userist, tefelist, nimicuri de doi bani.

  9. KWJ a trădat nu doar interesele tării sale ci și interesele europene,..Nu știu de a făcut-o pentru o șaăcă sau pentru peștera lui Aladin, dar a comis-o grav.. In mod normal urmărești interesul tău, care trebuie să fie și al țării tale.. Acest lucru nu se poate vedea la acțiunle, deciziile lui KWJ..Este eunucul perfect american, antieuropean,. cu protejarea culturii lgbtq, a pedifiliei, a prostituției a clanurilor și mafiilor de toto soiul. In zece ani nu a intreprins nimic chiar de are un proiect, cu ”romania educată”,. Probabil educată la jafuri, crime, incendii, emigrări și scandaluri politice..In acest sens are rezultate remarcabile,.poate involuntar, dar tot responsabil..

  10. Avizul este neimportant, adica formal. Gheorghe asta crede ca-l aude cineva, pe undeva. De aia a fost infiintat USR-ul, sa stranga toti prostii la un loc, sa nu ne mai impiedicam de ei peste tot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.