Ion Iliescu rupe tăcerea de ziua lui

După o îndelungată absenţă, Ion Iliescu s-a exprimat din nou, duminică, 3 martie, când a împlinit 94 de ani.

Fostul preşedinte a transmis un mesaj în care îl elogiază pe scriitorul Dinu Săraru, care a decedat sâmbătă.

”Un exponent al unei generaţii redutabile de oameni care au luptat pentru libertatea lor, prin cuvinte, prin idei şi prin cultură, scriitorul Dinu Săraru, a intrat astăzi într-o eternă tăcere. Nemurirea lui e garantată de o operă în care spaţiul românesc a fost marele protagonist: romane precum «Nişte ţărani» şi «Clipa», capodopere care şi-au găsit prelungirea în film, fac din numele lui Dinu Săraru o dispariţie regretabilă”, a arătat Ion Iliescu, într-o postare pe blogul său.

El a adăugat că, în cazul lui Dinu Săraru, ”literatura pe care a scris-o a fost mai blândă decât încercările vieţii sale”.

”A fost un om care a scris lumi şi a ridicat instituţii: Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic au fost marile lui slăbiciuni, cărora le-a dedicat energia şi priceperea, dar nu mai modestă a fost dedicaţia sa pentru Teatrul Naţional din Bucureşti. Biografia lui ne arată că literatura pe care a scris-o a fost mai blândă decât încercările vieţii sale. Transmit condoleanţele mele familiei!”, a mai scris Iliescu.

Totodata, Ion Iliescu i-a acordat un interviu, publicat de ziua lui, consilierului său Ionuț Vulpescu.

„În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții.

Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a spus Ion Iliescu.

„O democratie sanatoasa presupune iertare, nu uitare, si adevar, nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situatii, intamplari din primii ani de dupa Revolutie, dar, cum spunea cineva, ce s-a intamplat era inevitabil, ce nu s-a intamplat era imposibil”, a mai declarat, printre altele, Iliescu,

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

41 de Comentarii

 1. FRUMOS scris Nea Nellu’ (FOST) Cotrocellu …
  Da’ SI Matale implinesti AZI Trei MARTIE 2024 093 de Ani.
  La Multi Ani!
  Pen’ca SE PARE ca ai reusit sa mentii Romania INTREAGA.

 2. Prezint Scuze sincere ( am CoLaboratori “DRAGI” pe Internet …
  93 de Ani, NU o93
  Tin Aproape, STRANS, ca niste Catuse … 😊

 3. Ghicitoare:…”Care din cei doi, au facut parte din **COMITETUL CENTRAL PCR**.!??.(organul de conducere comunist-ceaușist).

 4. Și prin articolul ăsta Iliescu arată clasă. Nu a scris niște omagii banale.
  Restul are fac idoli pe malin bot, cartianu, noii Emil bobu ai societății.

 5. Am stat cu Zambila doua Zile pe Balcon ! Dar Miroase asa de tare Zambila ca nu poti sa stai cu ea in Casa ! Noaptea Miroase puternic Zambila dar Mirosul poate fi si Toxic pentru Plămâni !

 6. ”Un exponent al unei generaţii redutabile de oameni care au luptat pentru libertatea lor …” , dara … cari n’a contribuit la omorarea di Oameni, jegosule !!!
  „Contestatarul” are si ‘mnealui direptate/intr’o parte, dara … di si chema la greu prin otrepe’mputite/azi gheroi/ghertoi : // Veniti, sa ne’aparati … ca sa va’mpuscam ! //

 7. Cea mai mare vina a lui Iliescu a fost ca a pus botul la intoxicarile occidentale post 1990, a dat batjocora de ,,Constitutie” actuala care a permis accederea la putere a tuturor escrocilor, leprelor si nulitatilor, avand ca rezultat firesc distrugerea economica a Romaniei, vanzarea, depopularea si transformarea ei in colonie a strainilor.
  Aceasta Constitutie ,,democratica” a permis si acumularea prin furt a unor averi fabuloase in mainile unor hoti si favorizati ai clasei politico-securistoide.
  Tot din cauza actualei Constitutii, justitia(j) din Romania a ajuns o mascarada, populata cu tot felul de incapabili si interlopi.
  Iliescu a pus bazele distrugerii Romaniei……[Rumburak]

 8. Cred ca asta m-a deranjat la el: indoirea in fata unor utecisti de frunte. Paunestii se aduna !

 9. @ Iliescu – guilty : 03 mart. 2024 la 12:53
  Nu incerc sa-i iau apararea, dar a facut si el ce a putut. Daca erai in locul lui incojurat de haite flamande, de armate de agenturi straine venite fiecare cu planurile lor, ce faceai? Iliescu nu a fost de capul lui, daca devenea neconvenabil oricand putea sa-l nimereasca vreun glonte ratacit care se zbatea sa iasa din buzunarul lui Brucan. Eu de pilda l-am auzit clar pe Iliescu cum se opunea desfiintarii CAP-urilor, spunand ca ele nu apartin statului ci taranilor asociati la fel ca societatile pe actiuni, ca statul comunist a comis abuzuri confiscandu-le recoltele. N-a avut cu cine sa se inteleaga. Le-au distrus taranii dar in final tot la asociatii au rvenit dar cu mari pierderi.

 10. E ceva obisnuit cind se „schimba” regimurile prin lovituri de stat.”Noul regim” acuza „vechiul regim” criminal. Ma enoriasule la noi in Romania a fost impuscat doar Ceausescu + 1500 de nevinovati pentru completarea unui scenariu revolutionar. „Noul” regim care acuza” vechiul” prin ciuca,ciolacu si altii ca ei de crime,mint cu nerusinare.Priviti cum prin „recalcularea” pensiilor „regimul democratic” vrea sa trimita 2 milioane de romani la groapa.Intentiile de al depasi pe Hitler sunt clare,mai ales daca adaugam dezastrul demografic din Romania „noului” regim.

 11. GRESESTI,
  tu Ala cu „GUILTY”.
  L-au LASAT Presedinte,
  SI LIFTE de Afara,
  SI LIFTE INTERNE, imBarligate ca Serpii cand se inmultesc, ca sa IASA CE SE VEDE de pe Luna, cu Romania.
  Daca avem Dubii la Inceput, FAPTuirea incontestabila ca l-a „uschit” pe Petre ROMAN din Putere,
  a dovedit ca are VALOARE, Nea Nellu Cotrocelu …
  PUTEA sa fie Presedinte cu PUTERE, preCUM Ceausescu,
  dar Idiotuu’POLITIC al TUTUROR, To’arashi al Secolelor de Gorbaciov, Daniil Ptepeleakovicov l-a lasat cu Ochii’n SOARELE Vestului si la Discretia lu’ Soros si GASHCKA, feshtelit in Vazuu’ LUMII INregi de un Betiv NeBUN ca Eltzan …
  M-am si amuzat teribil, MonCher, cand il vedeam pe Eltzan aratandu-I lu’ Prepeleakovicov UNDE, CUM si CATE Hartii sa semneze si Ala o facea Spasiiiit, NU mai avea Limbaritza NeSfarsita cu care i-a imProstit pe Rusi din 1985 si NICI Tupeuu’ cu care il amenintza pe Nikalai al nostru, Amaratuu’ de el, da’ TOT imBatzoshat si care ii tinea Piept, Narodului de “NOU Lenin”, ca “se radeau” si Curcile de le scapa Gainatzuu’ … 😊 din Gaoaze … 😊 mai Ceva ca the FARTs din Aia CURuu’ ’ Biden …
  ‘pen’ca Ala, Boshorguu’OFILIT SOROS este numai CE SE VEDE .. 😊
  Ala este ca AIA_CARE_”FACE” CASHI”LA”Oameni cu “Banii Bancii” … 😊ori ai Oamenilor Fryers …

 12. Născut: 3 martie 1930
  -nea nelu nu are voie sa moara
  pana nu va fi judecat!

 13. @CONTESTATARUL
  94 de ani;
  mai draga:
  -il vom baga in pushcarie
  cum ii baga pe „burgheji” hannah pauker rabinschoon!

 14. MA framanta un Dubiu …
  Cel care a zis ca amandoi erau in CC s-o fi gandit ca IO eram UNuu’ din cei Doi … 🙂 🙂 🙂
  Cestiunea NU ar fi TOTAL ImPosibila … 😊
  Era CatPeCI a fiu RECRUTAT ld Securitate in 1963, la Finele Clasei a 11-a, ca asa era Scoala Medie, cu clasele 8 -11 si Examen de Maturitae, NU Bacalaureat ne -a chemat la To’arashuu’ RAU, desupra Barului CONTINENTAL care s-a daramat la Cutremur, langa Biserica Rusa … pe mine si pe Amicuu’ meu cel mai bun, UNICuu’ de AlftFEL 😊, ca aveam Noe BUNE si intrebasera pe Profesori CE aveam in CAPete.
  EL a trecut Testele (Secrete) din Dosarul Parintilor, al meu s-a OPRIT din Motive de Dosaruu’ Mamei … Ta’suu’ fusese Vanzator la Cartea Romaneasca, deci oareSiCum MUNCITOR Titlu de Noblete Proletara.
  Pai DACA intram IO la “BAIETII”, NU ma compromiteam IO cu Operativuu’ … 😊 Filaje, Cafteli, Ridicari, 😊
  SAREAM IO Depare, IN SUS …
  UNDE In SUS?
  In PCR, unde altUNDEVA …😊
  Pai mai avea LOC si Ceausescu, SI Iliescu de mine?
  NU ! NU ! NU!
  NU mai aveau 😊
  Va dati Seama CE ati pierdut?

 15. ASHAIE Maxtoare, 94, am obosiiist si IO scriind la Forum Cotidianul ca Eminescu la Timpul.
  Da’ am Scuze:
  facui IERI si AZI „SALA” de se cutremurara Instalatiile …:)
  Sunt somnoleeeent …

 16. La Teatrul Mic a făcut treabă bună, dar când aveai actori că Olga Tudorache era ușor să fii cap de serie. Cărțile în schimb au fost slabe rău.

 17. Da’ sa rupa tacerea cu ceva adevaruri despre evenimentele din ’89 nu ar putea…?
  Ca am tot sperat ca va spune ceva-ceva alde don gheneral Stanculescu, da’ a dus in mormant cu el multe secrete si ala…

 18. Noroc ca Ion Iliescu l-a pus pe Dinu Săraru,director la Teatrul National din Bucuresti in anul 2001,unde a stat pana in 2004, cand a venit Traian Basescu care avea sa-l dea afara,dar a aflat si a demisionat cu 5 zile mai repede. Pana in anul 2000 a fost marginalizat din cauza apartenentei la Comitetul Central PCR alaturi de cei doi ceaușist.

 19. Iliescu demult e im.po.tent mental. Mesajul e scris de echipa tipului, care mai si face o gafa enorma, citez:”Dinu Săraru a intrat astăzi într-o eternă tăcere”. „Eterna tacere”, pe dracu’, de vreme ce exista înregistrari radio si TV si cartile lui Dinu Sararu se citesc si se pot retipari! În eterna tacere ar trebui sa fie, si dinainte de decembrie 1989, pentru ca „evenimentele” sa nu se fi produs, Iliescu si tagma lui de complici, pe care tot o sa-i ajunga blestemele lui Ceausescu si restului românilor.

 20. ALA, Ucigashu’ din Timisoara, Sibiu (Prin Procura, LE STIA mai multe … 🙂
  IN Cestia Lovilutiei, decat Ion Iliescu …
  Acesta era de Decor „Damacratic”.
  Intr-un Fel Personaj TRAGIC, Ion Iliescu.
  CE a VISAT si CE i s-a PERMIS …

 21. @Ileana Rollason(18,08)…se pare ca tu ai fost o comunista-ceausista sadea,iar in 21,decembrie,1989 ai fost printre cei care au avut un pistol in mana,de regreti atat de amarnic pe cei doi ceausisyi si regimul securist-comunist.

 22. @Ileana Rollason
  -ha,ha,
  „eterna tacere”:
  americanii inregistreaza PE TOTI,
  doar sa nu ajunga talibanii sa puna mana pe ele!

 23. Ce caracterizare putea da ILICI-KGB despre un trepăduș făcut mare om al artelor, când el ,,implementa” realismul socialist continuând doctrina comunista. Chiar exprimarea lui ILICI face referire la ,,lupta” comuniștilor contra a tot ce a construit Regii Regatului României 81 de ani , astfel ca la abdicarea Regelui Mihai I , România era la nivelul Belgiei. Cum poate Ilici să mai ,,acceseze “ spațiul public când rezultatele ,,învățăturilor” lui primite de la ruși au adus România în situația de a se împrumuta 1 miliard dolari US pe lună . Învățământul , Sănătatea și Cultura sunt sub nivelul țărilor din UE în afară de Bulgaria. Tov. ILICI cum se poate ca după 34 de ani de ,,democrație” și ,,capitalism” pe care ,,conducătorii “ il pronunță șoptit , 70.000 de români ( câți au mai rămas , dar au moștenitorii) au cererile de restituire a proprietăților confiscate de comuniști nerezolvate , în schimb unii ca Sararu , Dinescu și zeci de mii de ,oameni noi ai partidelor de azi au fost împroprietăriți , devenind ,,barosani” . Mă Ilici niciunul dintre voi nu puteți să ,,ridicati covorul “ ca pute . Dumnezeu să te judece ILICI , ca justiția noastră este ,,speciala”.

 24. Elena Popa ești jenibila vorba D-lui Boanchis ,ești din alta lume ,probabil ca nu citești decât marii clasici de azi,fiind probabil fata din generația corporatistă habar nu ai ce au insemnat Niște țărani și Clipa și nu uita mai citește și tu un Toiu,Breban Buzura,etc

 25. @@(18.08)!? (I): Se pare ca n-ai minte, discernamânt, sa te fi gândit la ce s-a-ntâmplat în 1989. „Pistol în mâna”: le aveau generalul Stanculescu si restul conspiratorilor, care au provocat si mortii, fiindca-n populatia civila nu s-a tras decât din 22 decembrie: tipii aveau nevoie de victime, ca sa pretinda la o „revolta populara”, de fapt, inexistenta, si sa vâre „comunismul”, în „canoanele” intox-ului politic american, autorii caruia urmareau obiectivele strategice ale lui Hitler,”lupta împotriva comunismului”, si-si plateau substantial acolitii! Securitatea: uiti de detasamentul de securitate de la Baneasa, anume chemat la Bucuresti ca sa fie macelarit de ARMATA, fiindca „SECURITATEA” = ofiteri sub acoperire, neînarmati: înarmata era ARMATA care-a si provocat, printr-o înregistrare cu-mpuscaturi, miscarea multimii în 22 decembrie, în Piata Palatului, cu rezultatul panicii si calcarilor în picioare : nu m-asteptam sa fii asa de marginit sa nu-ti fi dat seama ca povestea „Securitatii” e-un intox cât toate zilele: România, SANCTIONATA înca din 1947 de catre SUA (Bretton Woods fusese-n 1945!pune-ti mintea la contributie privind $, arma politica, în situatia-n care SUA dintotdeuna au fost falimentare!), fiindca „socialista”, a fost si mai abitir sub Ceausescu, fiindca omul o adusese la indepedenta (= industrie, productie proprie, si export), si suveranitate (= fara baze si militari straini în tara). Daca n-ai nici atâta minte, halal! Nici vorba, din cauza sanctiuniulor, asadar, ca România sa fi fost un stat „securisto-comunist”, loaza mai abitir decât Hossu-Longin, adulatoarea legionarilor, agenti nazisti, si care, prin intoxicare, a netezit, alaturi de Coposu, agent MI6, si tagma, drumul complotistilor din 1989, care-au distrus tara!

 26. (II) : „Un stat securisto-comunist” – comunismul n-a fost si nu este decât în Israel, pâna acuma!- , „un stat securisto-comunist” AR FI CERUT INVESTITII URIASE, atât în TEHNOLOGIE si industria militara, cât si pentru a-si plati angajatii, si ROMÂNIA, fiindca SANCTIONATA DE ADORATII TAI DE AMERICANI, CARE-O SI FURAU SI SANTAJAU, NU-I AVEA! Ceausescu a fost sabotat chiar de catre colaboratorii lui din CC, între care, si conspiratorii, „întorsi” de CIA – fiindca lovitura de stat din decembrie 1989 a fost opera neagra a CIA, dupa model francez, Revolutia de la 1789 – , Ceausescu a fost sabotat chiar de colaboratorii lui „întorsi”, prin coruptie, de CIA, si-ale caror arme erau usor de pus în practica : doseau si-aruncau produsele agricole pe care le trimeteau producatorii (carne si lapte, ca restul se gasea). Ceausescu a murit TOCMAI fiindca REUSISE s-aduca tara la independenta si suveranitate, în ciuda sanctiunior! Prost de bubuie ce esti! Si-ndraznesti sa ma santajezi? nu crapi de tupeu, românofob si antisemit ce esti (antisemit, fiindca Isarelul e singura tara comunista din lume)?!

 27. Criminalul Iliescu v-a omorât pe conducătorul mult prea iubit Ceaușescu. Cel mai prostivan fiu al.poporului prost. Criminalul a ținut cu dinții de putere aducând minerii. Iar pentru liniștea lui a dat tara pe mana securiștilor ajunși afaceriști s-o pe mana interlopilor ajunși baroni locali.

 28. @maxtor: de acord. Tipii-i înregistreaza în liniste, pe toti. La Paris, ambasada SUA e lânga Palatul Elysée, presidentia Republicii si acoperisul ambasadei e-ntesat de antene. Plus Merkel, plus Comisia Europeana (americanca UrSSula nu degeaba a ajuns la postul pe care-l are, depasindu-si în mod constant atributiile, în serviciul SUA, într-o institutie, de altfel, americana si nelegitima – fondata de Walter Hallstein, nazist „întors” de indivizi -, fiindca membrii ei nu-s alesi, adica UE = colonie SUA, DICTÂND prin institutiile europene, „emanatia” respectivelor), plus toti sefii de stat din UE si cancelariile lor, plus … plus… plus … Înregistrarile : unele se conserva perpetuu, de la un suport la altul. Sunt arhive nenumarate de-nregistrari (auditive, la-nceput, vizuale si auditive, acuma). Ale institutiilor, si-ale particularilor: astazi, toata lumea înregistrând pe toata lumea.

 29. Pentru 11:47 Sa sarbatorim=muzica, teatru, dans: In gradina lui Ion, toate pasarile mor. Numai una…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Nu se refera la victimile facute de kamunizm, chibutzul PCR, la Canal, Pushcarii, „Revolution”, samd.

 30. Iliescu nu este vinovat!Bai nene daca judeci atunci intreaba ministerele de forta din Romania ce-au facut ele?(ma refer la securitate ,politie justitie,armata) cu cine s-au luptat?Ele s-au luptat cu TIRANUL si cu dictatorul care el nu permitea sa se imbogateasca lumea prin furt.Acum ,daca esti destept,te trezesti bogat!

 31. MAXTOARE,
  Imi CUNOSC bine „Dujmanii” … … 😊 pe TOTI.
  NU se putea sa NU apara vis a vis de UNuu’ ca mine.
  Da’ CE NU stiu Danshii, in Arogantza SPECIFICA este ca LISTELE sunt si Dansele, SIMETRICE … … 😊 😊 😊

 32. @Ileana Rollason….tanti, poti sa-ti scrii mai citetz timpeniile ?…

 33. pt. neamul românesc, doar un comentator merita luat in seama si ascultat pt. argumentele si cunoștințele expuse corect gramatical. Restul, niste javre ce schelălăie, neputincioase, neștiutoare dar unite in rele.

 34. Atâta timp cât tăvălugul Istoriei vine peste noi, nu-i de mirare că puțini sunt Oamenii providențiali scoși în față de interese naționale, majoritatea fiind dintre cei plămădiți în resorturi politice străine și rezultatul este mai totdeauna favorabil lor !
  De multe ori stau și mă întreb cum e mai bine , ca oameni excepționali să se împotrivească eroic regimurilor dictatoriale și să sfârșească uciși prin pușcării sau atentate, sau să cedeze și să se dea de partea asupritorilor , făcând din această poziție , îndelung criticată mai apoi , uriașe servicii poporului lor, unii sfârșind deabia atunci prin pușcării, dar cu inima-mpăcată, cum se spune, că și-au servit Patria !
  Au fost câteva cazuri, dar n-are rost să le enumăr și mă rezum doar la unul mai bine cunoscut : Mihail Sadoveanu !
  P.S.
  Contestatarule, respect !

 35. @MAXTOARE, esti cumva Afin cu Alde Anna Pauker?
  Intreb si IO, NU dau cu Intentia … 😊
  Iar in Anii aceia, Refrenul era:

  „Anna, Luka si cu Dej
  Au bagat Spaima’n’Burgheji”.
  Anna a scapat VIE, pana’n’ 1962.
  Luka a sfarsit-o RAU, pe langa Sifilisuu’ VECHI, s-a „VAZUT” ca avea SI „Sifilis POLITICO-Spionitic multiplu”, mai VECHI …
  Sigurantza, NKVD, s.a. 😊, ca Minoritaruu’ Impartzial, ca UDMReuu’ …:😊

  Gheorghiu DEJ a scapat de Mana Lunga a KGB pana in 1965, cand l-a ajuns la Varsovia sau/si chiar in Birouu’ lui, inceeeet, inceeet, iradiat de o Bucata de Minereu, Floare de Mina, da’ cu URANIU, oferita de Miron Constantinescu, Intelectual mare, da’ cam Ticalos ca OM …
  A incercat sa il torpileze pe DEJ, chiar in Biroul lu’ Stalin, da’ NU era usor de imProstit Papasha Boboarelor Lumii …:)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.