„Israelul a cumpărat o bază aeriană. Se numeşte Azerbaidjan”

În 2010, Statele Unite au urmărit cu mare atenţie exerciţiile comune ale militarilor israelieni şi români, desfăşurate cu elicoptere în zonele muntoase din România, deoarece acestea erau antrenmamente pentru nmisiunile de căutare şi salvare a piloţilor israelieni care ar fi doborâţi deasupra Iranului, în timpul unui conflict, scrie Foreign Policy, citând surse militare americane, sub protecţia anonimatului. Relieful din România era asemănător cu cel din zonele muntoase din Iran, acolo unde sunt ascunse facilităţile nucleare.

Tot în 2010, Israelul a trimis 100 de avioane într-o misiune de antrenament presupunând zbor de lungă durată deasupra Mediteranei, cu intrare în spaţiul aerian al Greciei. Rolul misiunii era acelaşi. Misiunile de pregătire din România au luat sfârşit brusc, motivul fiind opoziţia SUA faţă de folosirea unui stat NATO ca bază de antrenament pentru bombardarea Iranului.

Ochii oficialilor de la Tel-Aviv s-au orientat repede către o ţară şi mai strategică în acest context-Azerbaiddjan. Potrivit unei telegrame din 2009 a adjunctului ambasadorului SUA la Baku, publicată de WikiLeaks, se vorbea despre “o simbioză discretă între Azerbaidjan şi Israel”. Preşpedintele azer Ilham Aliyev, caracteriza relaţia cu Israelul ca un iceberg-”nouă zecimi se află sub apă”.

Azerbaidjanul are frontieră comună cu Iranul, iar patru ofiţeri din serviciile de informaţii ale armatei SUA spun că Israelul a primit drept de acces la patru baze aeriene azere de la graniţa cu Iranul, scrie Foreign Policy. “Israelul a cumpărat o bază aeriană şi aceasta se numeşte Azerbaidjan”, spune un oficial militar, sub protecţia anonimatului. Această apropiere dintre Israel şi Azerbaidjanul musulman poate explica tentativa de asasinat împotriva unui oficial al ambasadei Israelului la Baku, precum şi arestarea de către autorităţi a 22 de persoane acuzate că ar spiona în favoarea Iranului. Azerbaidjanul profită economic de pe urma relaţiei cu Statul Evreu: Israelul este al doilea importator de petrol din azer şi a oferit tehnică militară şi posibilitate de modernizare a celei existente în Azerbaidjan, în timp ce ţara era supusă unui embargou de şase ani de zile de către OSCE, în urma conflictului din Nagorno-Karabah.

Oficiali americani din armată şi serviciile de informaţii sugerează pentru Foreign Policy că sunt şanse minime ca acordul dintre Israel şi Azerbaidjan să fie unul pus pe hârtie. “Dar nu cred că este vreun dubiu că, dacă avioanele israeliene care se întorc din misiunea din Iran vor cere permisiunea de a ateriza in Israel, aceasta le va fi acordată. Israelul este puternic implicat în Azerbaidjan şi aşa a fost în ultimele două decenii”, spune unul dintre oficiali.

La nivel oficial, ministrul azer al Apărării, a respins ideea că Israelul va putea folosi bazele azere pentru un atac în Iran. Declaraţia a fost făcută chiar la Teheran. Însă acesta nu a exclus că bazele pot fi foslosite pentru operaţiuni de salvare.

Datele tehnice arată însă altceva. Analistul militar David Isenberg spune pentru Foreign Policy că avioanele israeliene nu pot ataca Iranul şi apoi să facă cale întoarsă (peste 6.000 de kilometri), chiar şi în cazul în care ar avea rezervoare suplimentare. Colonelul american Sam Gardiner susţine că tactica unui atac presupune trimiterea unor avioane F-15 care să protejeze deasupra Iranului avioanele F-16, folosite în bombardamente. Aceste F-15 vor rămâne cu siguranţă fără carburant şi vor trebui să aterizeze pe o bază apropiată.

Având în vedere aceste evoluţii, un fost analist CIA citat de Foreign Policy declară că folosirea bazelor azere într-un atac în Iran este puţin probabilă, pentru că este prea riscantă. Cât despre folosirea lor în misiuni de recuperare, şi aceasta ar fi o variantă care poate deschide calea către un conflict regional. Întrebat despre aceste posibilităţi, un ofiţer activ al armatei SUA familiarizat cu subiectul a spus laconic: “Cred că am răspuns la întrebare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.