Israelul e gata să „plătească prețul” pentru ostatici

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a apreciat luni că este un „moment oportun” pentru a încheia un armistiţiu cu gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în cursul atacului din 7 octombrie.

„Vor fi decizii dificile, trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul pentru a aduce înapoi ostaticii înainte de a porni din nou la luptă. Ne aflăm în momentul oportun pentru a o face”, a declarat Yoav Gallant în faţa unui grup de recruţi.

Noi negocieri indirecte sunt în curs de desfăşurare între Israel şi Hamas, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit duminică, la Cairo, cu mediatori din Egipt, SUA şi Qatar.

Media egipteană proguvernamentală Al-Qahera News, citând o sursă egipteană de rang înalt, a consemnat luni „progrese semnificative”, dar surse ale celor două tabere beligerante s-au arătat mult mai prudente în această privinţă.

Astfel, un oficial israelian de rang înalt, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat luni că nu există „niciun acord la orizont” şi că distanţa pentru a ajunge la unul este încă mare, potrivit cotidianului israelian Ynet, citat de EFE.

Un alt oficial, citat de aceeaşi publicaţie, a adăugat că „există potenţial, dar nu am ajuns încă acolo”.

La rândul său, o sursă Hamas a declarat luni pentru Al Jazira că delegaţia israeliană nu a răspuns la niciuna dintre principalele cereri ale grupării, care vizează în continuare o încetare a focului „completă şi definitivă” şi o retragere completă a trupelor din enclava palestiniană.

Noul proiect de înţelegere, prezentat de mediatori Israelului, propune eliberarea a 25 de palestinieni pentru fiecare ostatic eliberat, întoarcerea a 250.000 de persoane strămutate din sudul Fâşiei Gaza în diferite puncte din nord şi retragerea forţelor israeliene din anumite zone ale enclavei, potrivit unor surse palestiniene consultate de EFE.

Israelul, potrivit ministrului Yoav Gallant, se află într-o „poziţie de forţă” pentru negocieri, după ce a bombardat Fâşia Gaza timp de şase luni şi a distrus o mare parte a arsenalului şi a forţelor Hamas.

„Condiţiile operaţionale pe care armata israeliană le-a creat punând o presiune neîncetată asupra Hamas, iar poziţia de forţă în care ne aflăm după această campanie ne oferă flexibilitate şi libertate de acţiune”, a afirmat el.

Gallant a declarat -duminică – că deşi armata israeliană şi-a retras trupele active din sudul Fâşiei Gaza şi din regiunea Khan Yunis, unde – susţine aceasta – că şi-a atins obiectivele, ea se pregăteşte să lanseze o ofensivă asupra oraşului Rafah, la frontiera cu Egiptul, unde peste 1,5 milioane de palestinieni din enclavă şi-au găsit refugiu după declanşarea ostilităţilor.

Războiul a început la 7 octombrie, după ce comandouri ale Hamas s-au infiltrat dinspre Fâşia Gaza în comunităţi din sudul Israelului, unde au comis un atac de o brutalitate fără precedent, care a dus la moartea a cel puţin 1.170 de persoane, în majoritate civili, conform unui bilanţ realizat de AFP în baza cifrelor oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite, dintre care cel puţin 129 sunt în continuare deţinute în Gaza, în timp ce 34 dintre ostatici au murit, potrivit responsabililor israelieni, potrivit AFP.

Ca represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamas şi a lansat o ofensivă soldată până în prezent cu 33.207 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat duminică seara că nu va exista niciun acord de armistiţiu dacă cei 133 de ostatici încă deţinuţi de Hamas nu se vor întoarce acasă şi a adăugat că Israelul nu va ceda în faţa „cererilor extreme” ale islamiştilor şi nici în faţa presiunilor din partea comunităţii internaţionale, notează EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. ce tare… se pune o lume in miscare pentru ca autoritatile israeliene au facut posibila luarea de ostateci asistind pasive la atacul hamas.

    totul a fost devoalat in sesiuni de remote viewing, care stiti foarte bine ca nu pot fi contrafacute, constiinta explorind spatiul si timpul indiferent ca va place sau nu! ati fost pusi in adevarata voastra lumina!

    cintati la alta masa!

  2. După 6 luni de bombardament continuu, mai găsiți doar oasele, criminalilor. Direct la pușcărie pe viață sau scrijelită și dat sare să simțiți durerea crunta a ucișilor cu Sante rece in chinuri.

  3. Jumate din ostatecii pentru garantii la toate forurile internationale +despagubiri si reconstructia Palestinei,daca nu atunci macel si cu vecinii.Israelul ein dificultate acum trebuie refuzati!😁

  4. Israelul e terminat, a ajuns cel mai urat popor de pe fata Terrei. Cand Satan USA se va prabusi pe israelieni nu-i va mai putea salva nimeni. Vor cere mila si indurare si li se va plati cu aceeasi moneda dar chiar mai mult decat atat. Oastea lui Alah ii va trece prin foc si sabie.

  5. În timpul operațiunii Protective Shield (vara lui 2014), ca și în timpul Operațiunii Cast Lead (2008-2009), pledoaria conform căreia „Israelul are dreptul să se apere” a dominat reportajele din media. Toți politicienii, influencerii, trolii și prezentatorii de știri, absolut toți, au repetat aceiași propagandă a liniilor de vulnerabilitate israeliană și amenințării iminente arabe. Mass-media nu oferă nicio idee despre cum a început totul, de unde vine animozitatea, este inexplicabil modul în care sunt prezentați în general acești oameni (palestinienii) despre care se spune că ucid pentru că urăsc și urăsc pentru că sunt fanatici iraționali musulmani sau orice altceva. Expunerea din ce în ce mai vizibilă a comportamentului coloniștilor din Iudeea și Samaria ocupate, asemănător cu a celor din Ku Klux Klan și al amestecului similar de identitate religioasă și bigotism feroce în supremația ariană si expansionistă evreiască ar putea să-i respingă la un moment dat chiar și pe oamenii care acum îi susțin din diferite motive.

  6. Evreii ar trebui sa fie liantul religiilor monoteiste asta ar insemna SUPERIORITATEA si Israelul ar trebuie sa fie un taram al pacii intelepciunii ,prosperitatii si bunastarii.In schimb a deveniti exact invers,Sau nu a fost niciodata si noi am crezut Ca poate fi🤔!!!Cum poti vorbi de bine cand tot ce se face e rau si din ura!Cum de acesti lideri credinciosi intelepti nu au facut decat tot Raul posibil impotriva cetatenilor proprii si au adus doar moarte si macel,ura si razbunarea.De ce au servit fortele RAULUI si transformat tot Cei bun in taramul plangerii? responsabili trebuie inlaturat si PEDEPSIT.Nu exista superiori si inferiori ,exista faptura lui Dumnezeu,ADEVARUL si dreptatea!Iisus a vrut sa.i invete IERTAREA ei au ales ura si razbunarea iar rezultatele le vedem.

  7. Anul trecut toata lumea era sigura ca super-armata evreilor va putea cuceri un oras neinarmat. Acum se vorbeste de armistitiu, pentru ca cineva e impotent.

  8. Si israelienii, ca si americanii si ucrainenii, mint de ingheata Pacificul la Ecuator si totul pentru a obtine mai multa putere(in cazul SUA), pentru a fura resursele altora(in cazul SUA si Israel) sau, in cazul ucrainenilor, e placerea de a ucide(nazistii/fascistii lui Hitler erau uimiti si inspaimantati de cruzimea de care dadeau dovada ucrainenii fata de evrei, de rusi si de ucrainenii care erau combinati cu evrei si rusi).

  9. Israel se află în poate cea mai slabă poziție de când a fost înființat prin preluarea ilegală a teritoriilor palestinienilor.
    Presa nu vorbește deloc, însă zilnic sunt peste 10 atacuri asupra țintelor armatei de criminali israelieni (recent, niște rachete din Irak au „uitat” de iron drone și au distrus una o rafinărie, alta o parte dintr-un port) care slăbesc statul criminal Israel iar de curând au supărat nu Iranul ci pe toată lumea care ține la regulile reprezentantelor diplomatice.
    1 ostatic pentru 25 e o glumă, dar find faptul că Israel are mii de ostatici și poate oricând să răpească alte mii fără ca să existe o reacție la nivelul comunității internaționale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.