Jacques Delors: trebuie să se facă o diferenţiere în UE, pe baza apartenenţei la Schengen şi euro

Într-un eseu publicat de notre-europe.eu, Jacques Delors, fostul preşedinte al Comisiei Europene si parintele Uniunii Economice si Monetare, arată că zona euro trebuie să fie nucleul viitoarei uniuni politice europene şi că în cadrul acestei structuri trebuie să se facă diferenţieri, aşa cum în cazul UE s-au făcut în funcţie de apartenenţa la spaţiul Schengen sau zona euro. În lumina opiniilor lui Delors, sunt reduse nu numai şansele României de a face parte din această uniune politică, ci şi cele de a adopta moneda comună sau de a intra în spaţiul Schengen.

“Dezbaterea despre “uniunea bugetară”, despre “uniunea economică” şi despre “uniunea bancară” generează aşteptări mari care nu trebuie înşelate. Aceste dezbateri au meritul de ne aminti că exercitarea în comun a unor competenţe este aspectul central al “uniunii politice”, care trebuie în mod absolut să asigure o Uniune Economică si Monetară stabilă. Pentru a merge mai departe, trebuie sa fim limpezi în ceea ce priveşte expresia “uniune politică”, pentru că ea este înţeleasă diferit în fiecare ţară a UE, iar rezutatul acestor percepţii multiple este alimentarea unor dezbateri sterile, asa cum a fost cazul cu “guvernanţa economică”. De aceea trebuie spus că uniunea politică este deja o realitate europeană, incompletă însă care trebuie aprofundată, aşa cum este “Federaţia Statelor Naţiune”, scrie Delors.

“ Această “Uniune politică europeana” este bazata pe trei factori: statele UE au decis să exercite împreuna anumite responsabilitati si pentru aceasta au creat institutii comune, care actioneaza sub supravegherea cetatenilor. O asemenea uniune politica se apropie de un termen limita crucial in iunie 2014, cand vor avea loc alegerile pentru PE si cand va trebui sa fie desemnat intr-o maniera mult mai democratica si urmatorul presedinte al Comisiei Europene. In aceastaperspectiva, partidele politice trebuie sa inceapa sa indentifice candidatii lor si sa preateasca platformele program pentru aceste alegeri. Pentru acest eveniment trebuie sa se mobilizeze toti cei care sprijina o integrarea europeana mai legitima.”

Obiectivul trebuie sa fie crearea unor mecanisme care sa asigure exercitarea in comun a suveranitatii, in beneficiul statelor si a cetetnilor europeni. Cea mai buna modalitatea de a ajunge aici este imbunatatirea “federalismului functional” care se aplica deja in UE. Combinarea eficientei si legitimitatii trebui sa conduca la “diferentiere” in cadrul UE, asa cum s-a intamplat in trecut (prin Spatiul Scgengen si zona euro) si cum criza ne-o impune si acum.

Criza facut ca zona euro sa apara ca nucleul natural al unei integrari mai profunde, scrie Jacques Delors. Aici au luat nastere mecanisme de supraveghere a bancilor sub egida Bancii Centrale Europene, aprobarea unor fonduri de salvare pentru banci, mutualizarea partiala a datoriilor suverane prin euroobligatiuni si o intarire a puterilor Comisiei de a contrla si de a sanctiona excesele si abuzurile care ameninta functionarea uniunii monetare.
“Parlamentul European trebuie sa ramana un actor crucial in adpatrea deciziilor legislative si bugetare, iar europarlamentarii trebuie in sfersit sa asigure un dialog politic deschis si sa supravegheze rocesul democratic al organelor executive din zona euro.

Parlamentele nationale trebuie sa primeasca roluri mai importante in deciziile bugetare ale zonei euro, cand aceste decizii au impact asupra bugetelor nationale sau cand privesc un nou buget pentru zona euro”, mai scrie Delors, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu ţine să vorbească despre “avantajul de a merge cu preşedintele la Consiliul European”, pentru că acesta nu poate primi mandat de la Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.