Joia Mare la catolici: Papa a spălat picioarele a 12 deținute

spălarea picioarelor

Papa Francisc, care este sensibil faţă de soarta persoanelor încarcerate, a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor.

Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem mici şi mari eşecuri”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei.

Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor.

În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului.

Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte.

După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate.

Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. „ CHIAR DE —
  / ZICEA UNNU: MAI SUS ,PĂRINTE /CĂ SE UDĂ EVANGHELIA // SAU NE ARATĂ CĂ TOTUȘI SUNTEM DE GENURI DIFERITE CA SĂ.,.,/ DOAMNE IARTĂ-MĂ –

 2. ‘Mare pizivenghi’, vorba rabinului…Nu era argentinianul de scaunul papal, cel mult un scaunel de episcop

 3. pupa copitele demonilor, care ii slujesc – hotie, crima, perversiune. calea iadului.

 4. Asta e ritualul religiei catolice! Îl respectă cu brio la vedere! De ce ne mira normalul?

 5. Perfect, dar în 2014 cînd RUȘII erau bombardați și uciși din tancuri, avioane, obuziere amerloce unde era papa? Aaaa, avea de scris ceva cu pop sau le…. on ari…bi? (editat) (editat) (editat) ! SLAVĂ PĂCII !

 6. Ăsta-i fetișism senil, în public!
  Cum va fi pedepsit dă stăpînii lui $$oroșijdi? Că șefu’ Federației de Fotbal spaniole va fi băgat la închisoare că a sărutat-o în public pe căpitana reprezentativei, după turneu, fără să aplice prințipul „creșteți șî vă înmulțiți!”…
  P.S. De ce n-ați dat poza cu el pupîndu-i chicioru’ lu’ harrăpoaica dîn dreapta fotografiei? V-a fost frică că vomită cititorii? :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.