Jucărie ruso-germană sau conductă comunitară?

Gazoductul controversat ruso-german periclitează grav pacea în Europa şi încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Proiectul axei Berlin – Moscova, cea mai toxică şi învechită alianţă de pe continent, este prin finalizarea conductei de alimentare cu gaz rusesc prin sămsării nemţeşti o sfidare colosala la siguranţa şi securitatea Europei. Polonia, Marea Britanie şi în primul rând Ucraina au sesizat rolul duplicitar al Germaniei în conflictul ruso-ucrainean. A considera siguranţa continentului doar o sarcină a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), solicitând un răspuns militar la orice agresiune în Ucraina, pe fondul unei noi împărţiri a Europei după o agendă ruso-germană, nu poate asigura pacea pe continent.

Gazoductul Molotov-Ribbentrop prin Marea Baltică face Ucraina dispensabilă pentru siguranţa aprovizionării cu gaz a Europei. Firesc, aşadar, Berlinul să joace la două capete, ştiindu-se în siguranţă, indiferent de tensiunile din Ucraina.

Ar rezolva comunitarizarea, deci trecerea sub control si administrare UE, a gazoductului problema din Ucraina? Tocmai acest instrument a stat la baza procesului de integrare europeană. Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost creată prin Tratatul de la Paris din 18 aprilie 1951 la inițiativa politicienilor francezi Jean Monnet și Robert Schuman (așa-numitul Plan Schuman sau Declarația Schuman din 9 mai 1950 ), a Germaniei cancelarul Konrad Adenauer și prim – ministrul italian Alcide de Gasperi, cu scopul de a reuni producția acestor două materii prime.

Cărbunele reprezenta aproape 70% din consumul de energie din ţările din vestul Europei. Oţelul constituia cea mai importantă materie prima pentru industrie, dar şi armament. Ideea punerii în comun şi a controlului comun a cărbunelui şi a oţelului urma să fie garantul pentru pace între Franţa şi Germania, făcând inimaginabil un război.  Modelul de comunitarizarea prevedea coordonarea investiţiilor, controlul preţurilor, organizarea producţiei, dar şi respectarea normelor sociale sau a concurenţei neloiale. Astfel, o instituţie autonomă, cel puţin din punct de vedere financiar, urma să gestioneze în comun (Germania, Franţa, Italia şi ţările Benelux) industria acestor produse de valoare strategică. A fost răspunsul unor vizionari la egoismul naţional, de care Germania dă astăzi dovadă.

Chiar un membru fondator al proiectului de pace european, un stat care a început două războaie mondiale, care a avut mereu o agendă de destrămare a statelor suverane de pe continent încalcă grosolan un principiu fundamental al modelului de integrare din Europa? Astăzi rezolvarea tensiunilor din Ucraina ar trebui să se rezolve la Bruxelles, însă nu la sediul NATO şi la sediul Comisiei Europene. Includerea gazului pe lângă cărbune în Tratatul de organizare şi funcţionare a Uniunii Europene, în care a fost încorporat şi tratatul CECO, ar fi soluţia ideală. Confiscarea jucăriei egoiste ruso-germane ar permite Bruxelles-ului în cadru CECOG (şi gaze) ca aprovizionarea cu gaz rusesc să fie realizată la cote egale prin Marea Baltică sau Ucraina. Este de preferat un venit la bugetul de la Kiev decât o rentă germană din sămsăritul cu gaz rusesc.

Astfel, UE ar putea negocia direct atât tariful de import al gazului rusesc dar şi altor furnizori de gaz din Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau SUA. Comunitarizarea prieteniei gazoase ruso-germane ar scăpa Berlinul şi de reţinerile pe care le are faţă de Moscova, în cazul în care ar fi solicitat să impune sancţiuni. Realitatea şi posibilitatea sancţiunilor în relaţia cu Rusia o explică recent ministrul de externe al Austriei care propune ca gazul să fie exclus din lista posibilelor sancţiuni. Este lesne de înţeles că Austria, o piticanie cu veleităţi coloniale, să aibă apetit la gaz rusesc, sperând să tranziteze gazul pompat prin Baltică la nemţi, mai departe la periferia pauperizată a continentului. Oricare agresiune a Rusiei în Europa, indiferent la care graniţă a sa cu civilizaţia, ar determina Comisia UE după un mecanism bine stabilit, ca achiziţia de gaz să evite Moscova pentru o perioadă de timp, optând pentru alţi furnizori. Dresarea Rusiei se realizează cu valută şi nu prin soldaţi.

Totodată o comunitarizare a gazului în UE ar asigura preţuri egale pentru energie în Europa, limitând Germaniei posibilitatea de a acutiza procesul de dezindustrializare a continentului prin scumpirea costurilor energiei. Inflaţionarea energiei prin costuri diferite în statele membre ale UE are efectul similar al banului de ocupaţie din Primul Război Mondial, care a permis Germaniei un expansionism militar pe spinarea Europei. Promotorul integrării Europei trebuie să fie readus la propriile principii, pentru a nu fi nevoiţi să-i numărăm Reichurile, cu unu, doi, trei şi patru, precum numărăm puţinii parai rămaşi în buzunar. Un astfel de mecanism precis nu ar determina Moscova să trimită în loc de soldaţi, o garnitură de tren cu flori la Kiev, dar nici nu ar coîntreţine tensiuni în Europa, ştiind că, rămasă fără valută, tensiuni sociale interne ar şubrezi propria oligarhie, cu efecte mult mai grave pentru securitatea ei, decât trupe NATO în state vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Radu Golban 87 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. O mare prostie scoasă acum pe piață pt dezinformare. Cu alte cuvimte autorul susține că o paralela 45 e mai scurtă decit paralela 55 grd și că gazul rusesc musai să treacă prin gubernia ucraina că să suga și ei ceva din preț caci altfel n-au bani pt armament … ??

 2. toti clovnii din estul europei care latra pe putin johanovic zelezski sau balticii au in spatele lor tari sarace cu probleme economice sau sociale specifice …in loc sa le rezolve inteligent ,lucru care cere mult mai mult decit latratul si showul cu nato si america aparatorii universului….in spatelre sua si nato e israelul si agentii lui care baga zizanie speculind prostia si lasitatea generala…o vorba americana zice …money talks bullshit walks….nemtii isi asigura necesitatile in timp ce fraierii latra la stele…

 3. Tupeul ucrainenilor si dorința lor nedesimulata de a parazita in continuare pe conducta rusească de tranzit este remarcabila.
  Occidentalii nu își dau seama cu ce lichele s-au aliat.

 4. Vreti sa va dea rusu conducta in gura si tu Romania condusa de jaddani sa instruesti teroristi ucrainieni pe teritoriul tau care sa omoare rusi.
  Goldenbergban shalom bre.

 5. Chiar si acest gazoduct poate fi atribuit gandirii politice de la Mosova in intentia sa de a contribui la destramarea kolhozului european care scartaie mai nou din toate incheieturile. Recent Putin i-a invitat si pe niste grei italieni pentru a le propune (probabil) beneficii sporite in afacerile cu Rusia. Vor urma probabil si alte astfel de intalniri bilaterale cu alti grei fara ca nemultumirile UE sa conteze. Doar papagalii marunti gen Ungaria vor marai tot mai tare pentru a-i arrunca si ei un os de ros. Cat despre tupeul ‘ucrainienilor’ exagerezi, clica sorosista de la conducere si sustinatorii hastagisti nu inseamna ucrainienii.

 6. Autorul acuza capitalismul? Nu-i asa in capitalism? Nu e piata libera? Capitalismul este incorsetat in dogme politice? De ce nu au voie nemtii sa cumpere gaze de unde vor ei? De ce nu au voie rusii sa vanda gaze cui le cumpara? Bag seama ca acest capitalism, instaurat prin lovituri de stat dupa perioadele CRETIN numite comuniste, este mai politic decat erau regimurile alea IDIOT numite comuniste.

 7. Hai bre, fii solemn., Ai rămas blocat la acu 82 de ani ? Sau ai scris ceva iarăși la comanda licuriciului.. De altfel de te simți exclus, singur ești de vină,.Mai vezi un pic ce fel de politică imbecilă de bună vecinătate duci,.Să nu crezi că vor fi fără urmări..Gaz in Transilvania mai ai vre-o cinci ani, pentru toată romania.. Doar pentru Transilvania vre-o nouă ani,. Deci tunde pădurile prostule și nu mai planta nimic,.Deștept și harnic cum ești, dar mai ales hoț..

 8. cam toti si-au tras gaze de la rusi:
  Turcia > Bulgaria > Austria
  Rusia > Ungaria
  Rusia > Germania > restul
  daca nu de la rusi atunci de unde?
  conducta prin Ucraina este veche si mai si sifonau la greu

 9. Mercenarii americani au ajuns să-și verse veninul și în Cotidianul??? Nene, prpaganda are rost numai dacă nu pute de la un kilometru a propagandă scremută pentru un nickel!

 10. Golbane ,tu pentru cine canti ??.
  Ai pomenit de pactul Ribentrop -Molotov ,cred ca n-ai inteles nimic !,Rusia a denuntat acest tratat ,DAR SINGURA CARE NU L-A DENUNTAT ESTE TOCMAI UCRAINA !,UCRAINA TACE CA PORCUL IN PAPUSOI !SI SE BUCURA DE O MOSTENIRE PE CARE A DOBANDIT-O PRIN RAPUL RUSESC
  AL TRATATULUI AMINTIT ,ASA UCRAINA STAPANESTE FARA DREPT ZONA SUBCARPATICA :BUCOVINA DE NORD + HERTA,MARAMURESUL DE PESTE TISA ;MAI ARE SI JUDETELE ISMAIL SI BOLGRAD DIN SUDUL BASARABIEI ,RESTUL APARTINE POLONIEI SLOVACIEI ,UNGARIEI !!,ASTA N-O VEZI ?
  DE CE N-AI DESCHIS GURA CAND S-A FACUT PRIMUL NORD STREAM TOT PRIN BALTICA ,IAR SREODER FOSTUL CANCELAR A TRECUT IN BARCA GAZPROM !!!. UCRAINA NU-I IN UE !,DE CE O BAGI IN SOCOTELILE SI PROTOCOALELE UE ?,UCRAINA NU-I IN NATO -NU SE APLICA ARTICOLUL 5 AL ALIANTEI !!.GOLBANE CINE A VAZUT IN UCRAINA O PIATA DE DESFACERE SI O GASCA DE JUMULIT NU ARE DECAT SA-SI BAGE PIELEA LA SARAMURA SI FUNDUL LA BATAIE .CAND ROMANIA SE VROIA IN UE S-AU PUS N+! CONDITII ,CIND ROMANIA SE VEDEA IN SCHENGEN I S-A PUS TALPA CA N_A DAT PORTUL CONSTANTA OLANDEZILOR !! SI STAM DIN 2007 TOT LA USA SCHENGEEN !!,CAND AU NAVALIT MILIOANELE DE IMIGRANTI PRIN SCHENGENUL FACUT CIUR PRINCIPIILE ERAU HARTIE IGENICA !.
  UE ARE STANDARDE DUBLE TRIPLE SI LE UTILIZEAZA DUPA INTERESELE DE FORTA A MEMBRILOR FONDATORI.
  GOLBANE ESTI PREA MIC PENTRU JOCURILE UNOR POLITICI MURDARE ,IAR VREMURILE ACTUALE NU DUC LIPSA DE MOCIRLA SI INTERESE.

 11. Maicăăă, ce de înțelepți au răsărit dintr-o dată pă cociocu mioritic! Și cum știu ei precis, mânca-i-ar mama, cum trebuie administrată Uniunea Europeană. Ce trebuie musai să facă Germania, SUA, Rusia, Franța.
  Breee, dar despre România ne puteți spune ceva? Sau e bine așa cum hotărăsc nemții, americanii, rușii și mai nou francezii? O fi adevărat că Dracnea a înfundat pușcăria și pentru gazele alea din Marea Neagră? Legea lui of și a lui șore, sau cum ziceți voi că-i zice, că d-aia sunteți înțelepți.

 12. Citind articolul am ras cu lacrimi:” Gazoductul Molotov-Ribbentrop”:))) !Cel mai comic articol pe anul asta !Ale lui severin sunt zarzavaturi,pe langa acest articolele epocale al celebrului golban,un fel de schnecker mai fara noroc la bani..”ai invins continua ai pierdut continua”(Pierre de Coubertin)

 13. Miroase de la o posta ca, tratatul de retragere a trupelor sovietice din RDG si acceptul unirii contine o anexa secreta pe care nici americanii nu o stiu. Germania acum joaca la doua capete fiindca a fost cucerita atat de americani cat si de rusi. La fel ca umbra liberalismului rroman pe nume de infractor Citu care ne spune ca a liberalizat(a marit) pretul din cauza lui Bombonel. Ce(editat) liberale s-au infiltrat la varful statului care ce construiesc ziua se darama noapte , exact ca umbra lui Johannis la Cozia. Pe Citu nici ampenajul nu-l mai ajuta sa-si ia zborul de pe manastirea Cozia. A secat si fantana! Succesuri popor rroman care mai pui botul la minciunile liberalilor tradatori de neam si tara!

 14. Autorul vorbeste de necesitatea ca aceasta conducta sa fie gestionata de UE/CE, numai ca va fi la fel cum a fost si contractul pt vaccin, secretizat si partea leului s-a scurs unde trebuie. Acum inteleg de ce Romania a fost obligata sa-si reduca productia de otel pana la falimentarea industriei pt ca ar fi concurat tarile vechi din UE, pt ca s-ar fi dezvoltat, iar UE nu are nevoie decat de mana ieftina de munca pt acele munci degradante pt care ei nu le mai fac si au nevoie de sclavi pe plantatiile lor de mazare, capsuni, sparanghel, fericiti ca pot duce acasa un banut pt copiii lor care trebuie sa ramana needucati pt a nu se revolta si pt a crede ca li se ofera un prijilegiu sa lucreze pe plantatiile europene. Sclavagismul modern este exceptional. Daca in comunism erau incurajati de invete si a disparut analfabetismul, acum se vorbeste de abandon scolar pt ca in sate nu mai sunt scoli doar in comune. Civilizatie in involutie morala si o sete avida dupa bani si resurse.

 15. Gazoductul ruso-german nu poate fi considerat un mare beneficiu adus întregii Europe dar mai ales Unității ei de gândire și acțiune. Din contra. Toate țările știu asta dar marea majoritate tac și acceptă situația din motive ce nu merită discutate acum. Așadar, devine lesne de înțeles de ce fiecare țară încearcă din răsputeri să se descurce cum pot, pe cont propriu. Dacă UE nu preia inițiativa și nu ia urgent câteva măsuri ferme de stabilizare a propriei situații nici în astfel de momente, este foarte posibil să nu mai aibă mari șanse în cazul în care situația s-ar complica și mai mult.

 16. Asa aruncam in derizoriu marile crime impotriva umanitatii:”Gazoductul Molotov-Ribbentrop”maine- poimaine Autostrada Auschwitz -Birkenau,la cata minte avem..
  Ce sa mai ceri? A,”.. Austria, o piticanie cu veleităţi coloniale”:)) sau ,mai tare, ” Dresarea Rusiei se realizează cu valută şi nu prin soldaţi”
  Uite frate,unde statea ascuns politologul..

 17. Nu știu pt cine lupta dl Golban, dar mi s-a părut foarte pragmatică expresia ” gazoductul Molotow-Ribbentrop” ( Gasputin-deutsche Wirtschaft). Faptul este acum împlinit. Realitatea strategică schimbata.
  Dpdv propagandistic noua Germanie are cel puțin două fete obligatorii, doua măști. Una solemnă, serioasă,teatrală,critica,amatoare de comemorări și depuneri de coroane florale pe la monumente…Alta,mai degajata,camuflata,discreta,pragmatică, prin care manevreaza revanșa, marșul, exploatarea resurselor altora după notitele critice aduse paginilor din „mein Kampfff”…
  La Kremlin-today e teatrul Balșoi cu decor cazaciok: Gazoducte, divizii de tancuri, rachete cu toate razele,suhoaie,mig-uri, satelițimilitari prin care sunt transmise uneori slujbele cu Patriarhul moscovit…

 18. Completare:
  Când a fost, într-adevăr de condus Europa, toți înțelepții ăștia s-au dat la fund, că le-a zis stăpânul lor că nu-s pregătiți pentru așa o misiune dificilă. Și au lăsat-o în față pe doamna Dăncilă.
  Au rămas la fel de nepregătiți.

 19. OECD ESTE O ORGANIZATIE ECONOMICA CAPITALISTA CRIMINALA , CARE VREA SA SE MAREASCA TAXELE PE PROPRIETATILE , CASELE ROMANILOR !

 20. Autorul ne indeamna intr-o forma indirecta sa-i uram pe nemti si pe rusi si sa intram in razboi alaturi de circarii maidanezi. Sunt convins ca cetatenii onesti din Ucraina nu vor razboi in tara lor, dupa cum nici cetatenii onesti din Romania nu vrem razboi in tara noastra si nici in tarile cu care suntem vecini. Tarile bogate si belicoase sa-si consume stocurile imense de armament in tara lor, NU in tarile sarace si amarate! Amintesc ca Rusia ne-a propus in ianuarie 2009 sa facem contract direct de import de gaze, pentru o perioada indelungata si sa fim intermediari pentru Ucraina. Romania a fost si este constransa sa nu aiba contracte economice directe cu Rusia, China…, aceasta pentru ca intermediarii mondiali sa castige ei comisionul de intermediere. Pentru noi, amaratii din Romania, conteaza enorm ca pretul platit pentru gaze sa fie mic, NU NE INTERESEAZA cine este intermediar! Daca nu ar fi fost nemtii intermediari, ci alt grup mondial de interese, autorul articolului ar fi fost multumit?! Este imoral si periculos sa se indemne cetatenii sa se urasca. „Cine seamana vant, culege furtuna!”.

 21. V-ați lamurit cu rolul gazelor in polica ruso-occidentala.
  Acum paralelele 45 si 55.Doua cercuri in plane paralele. Cercul de la 55 are lungimea mai mică decât cercul de la 45.E vorba de latitudine care se măsoară în grade ( sexagesimale de exemplu).Latitudine unui punct este măsură unghiului format de verticala locului respectiv cu planul ecuatorului.
  Ne-am lămurit si cu.latitudinea nordică in speta de mai sus.
  Numai bine si pace bună tuturor!

 22. ultima fita a distrubuitorilor de gaze: pompeaza gaz cu putere calorica scazuta pentru a creste consumul! sint tare curios ce indice PCS de transformare din mc in kw vor folosi… fac pariu ca va fi undeva pe la 10.8 ca sa fure cit mai mult. se intimpla de vreo 8 zile cel putini… ultimul indice PCS a fos 10.776

  hoti fac ceea ce stiu, adica fura !

 23. A fost o vreme cand il consideram pe Radu Golban, drept un om rezonabil. Daca nu citeam articolul asta, probabil ca as fi continuat sa-l consider ca atare. Ca sa vezi cat de usor e sa gresim…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.